2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Először Ázsiában: Tajvan

A Computex ürügyén jutottam ki Tajvanra, de a kiállításnál ezerszer érdekesebb maga az ország.

[ ÚJ TESZT ]

Taipei

A fővárosban peszgő az élet, az esti órákban tényleg tömegesen közlekednek az emberek az utcán. A közbiztonság átlagon felüli, robogót nem láncolnak le, a bukósisakok is ott lógnak a kormányon, az üzletek az utcára teleítenek ki vevőcsalogató pultokat, de az eletronikai boltok is, mész a járdán és ott figyel melletted egy asztalon 5-6 jóféle notebook, és senki sem emeli el. A városnak több nevezetessége van, ami nagyon híres, az a Taipei 101, ezt úgy hívják angolul, hogy ván-ó-ván. Talán nem kell különösebben bemutatni, ez jelenelg a világ második legmagasabb lakható épülete, a kilátószint a 90. emeleten található. A lift 60 km/h sebességgel visz fel, elég meredek élmény, ráadásul ilyenkor el is sötétítik és futurisztikus hangokat tolnak benne, nem tudom, hogy minek. A kilátószinten körbejárni nagyon megéri, nekem ez már az a magasság, ahol elmúlik a tériszonyom, mert repülőről szoktam ekkorában látni a tájakat. Még ha nagyon meredeken nézek le, akkor sem para, hanem egyszerűen csak frankó, úgy ahogyan van.


Kilátás a 90. emeletről

A város másik nevezetessége az éjszakai piac, ebből több is van, én a Shilin nevű helyen jártam. Ez szemét, mocsok és "vigyázz, kocsi" nélküli kínai piac, jellemzően ruhákat és csecsebecséket árulnak, de van elektronika vonal, játékterem és persze rengeteg kajás hely is. Itt az a legmenőbb, hogy kis kocsikon sütik a nyársra tett akármiket, amiket javasolt megkóstolni, be is vállaltam. A kollegák nem merték, de ennyi kockázat kell Tajvanon, úgyhogy rámutattam két nyársra, hogy ezt leszel szíves megsütni, került az egész olyan 250 HUF körüli összegbe és bizony megérte. Nem tudom pontosan, hogy mit ettem, hús, zöldség, gomba biztos volt benne, fűsszerrel jól megküldve, tényleg érdemes volt. A Shilin piacon vettem néhány ökörséget, Bocha kapott egy Angry Birds helikoptert, a menyasszonyom pedig összesen három felsővel lett gazdagabb, ami 4000 forintomba került, hát ezek sem elszállt árak.


Játékbolt az éjszakai piacon

Taipetől északra terül el a Yangmingshan park, ami egy bazi nagy terület, ide járnak ki pihenni a városlakók. Ide érdemes elmenni, de azt érdemes tudni, hogy a buszokon egzakt mennyiségű pénzt kell kiköhögni, mert visszaadni nem tudnak. Ez a park egyébként egy hatalmas vulkán környékén található (Green Hill), ami elképesztően jól néz ki, a kis utakon rendre patthelyzet alakul ki, amikor a turistákat szállító Toyota midibusz szembetalálkozik a helyiek gépkocsi halmazával. Itt úgy van, hogy a busz körbeviszi a népeket a hegyen és megáll minden értelmes helyen, ki lehet szállni, körülnézni, aztán tovább a következő állomásra. Ez tök jó módszer lenne, ha egy nyamvadt angol kiírás lenne bárhol, de nincs. Úgyhogy ott szálltam le, ahol a helyiek, ez volt a Butterfly Corridor, azt hittem, hogy egy kis ösvény lesz számos lepkével, ehelyett egy 2 kilométeres erdei gyaloglás várt rám, a végén valami tavacskával, hát nem voltam boldog. Visszafelé azonban kiszúrtam egy kisebb ösvényt, ami a Datun nevű területre vitt, ez egy japánkert, itt tényleg voltak lepkék, meg jól is nézett ki az egész. Aztán volt egy megálló egy gejzírszerű képződménynél, majd a hegytetőn is a kilátás kedvéért, tehát egy fél napot simán el lehet itt tölteni.


Erzhigping, a Yangmingshan park egyik idilli szeglete


A Green Hill és a gejzír

A helyi Váci utca és környéke a Ximen nevet viseli. Ez a városrész a menő környék, minden létező nagy márkának van itt képviselete, van IMAX mozi, hatalmas nyüzsgés, de az árak itt is pofátlanul alacsonyak. Nem csak Taipeiben, hanem az egész országban megfigyelhető, hogy a régebbi házak nagyon ótvarul néznek ki, hiszén még az ezredforduló előtt épültek, amikor a sziget nagyon szegény volt. Ezek lassan cserélődnek le, és igazából úgy fest, hogy a tajvani népek számára kevésbé fontos, hogy a bádoggal burkolat, rettentő ocsmány épületek eltűnjenek a városból. A városkép szerves részét képezik a japános kinézetű buddhista templomok, én a Longshao nevű, leghíresebb darabban jártam, ez nagyon cikornyás és a mai napig működő vallási hely, ahová betérnek a helyiek és füstölőket kézben tartva imádkoznak. Van, aki elintézi pár perc alatt, mások hosszasabban időznek, meditálnak, miközben turistacsoportok járnak ki-be. Akárcsak a tajvani lakásokban, a templomok belső részén is kötelező levenni a cipőt, úgyhogy a patentül kinéző zokni javasolt.


Bevásárlóközpont, amelynek szerényen Truth Church a neve

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Elfeledett fűszereink

    Valójában nincsenek teljesen elfeledve, de ritkán használjuk és sokukról azt sem tudjuk, hogy „ősi” magyar fűszer.

  • Tajvan másodszor

    Négy éve voltam először, most ismét eljutottam Tajvanra. Videós kontent, költségek a varázslatos ázsiai országból, amit nem ismernek el.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.