2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Sikerek az MSI Tuningversenyén

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A magyar csapat némi forrasztgatás és balszerencse után, pár liter nitrogén segítségével előkelő helyen végzett.

[ ÚJ TESZT ]

ELSŐ NAP - a verseny

A kétfordulós nemzeti selejtezők után ma hivatalosan is kezdetét vette az MSI European Overclocking Challenge, azaz az MSI európai tuningversenye, Amszterdamban. Összesen 20 ország 20 csapata versenyzik. Minden csapat két taggal képviseltetheti magát, illetve gardedámnak kapnak még egy újságírót maguk mellé (jelen esetben engem).

A magyar selejtezőket imponáló fölénnyel az OCTeamHungary nyerte, így ők képviselik hazánkat a nagy megméretettésen.

A hardver

A selejtezők után a győztes csapat az alábbi hardvereket kapta meg postán, még otthon:
(1) MSI P45D3 Platinum alaplap,
(2) OCZ DDR3-2000 2 x 1 GB memória,
(3) Intel E8400 CPU és
(4) MSI 9600GT videokártya.

Ezekkel a vasakkal már otthon is lehetett kísérletezni, voltmodokat és egyéb forrasztásokat, átalakításokat végezni. A szervezők természetesen felírták az FPU számokat, tehát sutyi cserebere kizárva. A magyar csapat nem volt szerencsés, a voltmod eredménye egy intenzíven halott alaplap lett. Tegyük hozzá, hogy elsőként vágtak neki az átalakításnak a nemzetközi mezőnyből, és az információk menet közben is csiszolódtak. Ennyit a bétateszterkedésről, érdemes kivárni... legközelebb.

A remény azonban nem veszett el, minden csapatnak lehetősége van egy-egy cserére az összes hardverből, kivéve a memóriákat. Hőseink tehát a helyszínen egy vadonat új P45D3-mal vágtak neki a kihívásoknak...

Apa kezdődik

Az első lépés - ezúttal némi nemzetközi összefogással - a voltmod volt, jelentjük, a deszka él! Utána némi bemelegítés, majd a maximális rendszerbusz tesztje. Némi kínlódás után 600-as fsb-ig jutottak a magyar bajnokok, ám léghűtéssel ezt nem sikerült stabilan tartani.

A verseny jelenleg is zajlik, a mai nap az előkészületekről szól. A következő lépés Overclockereinknek a videokártya voltmodja lesz. Reméljük a sütögetés ezúttal elmarad, Achill3uS/Bala és Overclocker/over@locker886 keményen koncentrál. Legalább az egyikükről tudjuk, hogy hősiesen ellenállva a kísértésnek, be sem tette a lábát ilyen-olyan kávéboltokba...

Lassan véget ér az első nap. Eredmények ma még nem lesznek, felkészülés zajlik a holnapi éles megmérettetésre. A csarnokot aceton bűze hatja át, szétfagyott termoszokkal rohangál mindenki, a folyékony nitrogén és a mínusz száz fokok itt alap. Következzen pár fotó a teljesség igénye nélkül, illetve, hogy a franciákat idézzem: hajrá magyar Överklökkerek:

A magyarok






















A törökök



A görögök

MÁSODIK NAP - a döntő

A második nap nem sok jóval kecsegtetett. Külföldi csapatok már tegnap komoly eredményeket értek el, míg a mieink küzdöttek nem túl jól tuningolható processzorukkal és az egyéb nehézségekkel. Délben, azaz három órával a zárás előtt még egyáltalán nem volt eredmény.

Most vagy soha jeligére lehívta utolsó cseréjét a magyar válogatott egy új E8400 CPU személyében. Az alaplap nem működött kezesbárány módjára, de a dolgok beindultak. Micsoda? 5500 MHz 1,8 volton? Lehetséges ez?

Nem tudtuk, de biztos ami tuti jeligével megtankoltunk nitrogénnel, abból baj nem lehet. Sajnos máár csak szűk két óra volt hátra, így megkezdődött a kapkodás. Ezúttal azonban Fortuna mellénk szegődött, elkezdtek csordogálni az eredmények.

A vége egy becsületes nyolcadik hely lett. Ez nem hangzik rettenetesen jónak az olimpiai aranydömpingen nevelkedett kívülállóknak, de az igazság az, hogy mind a húsz csapat nagyon erős volt, és nem kevés nemzetközileg is elismert, híres banda végzett végül válogatottunk, az OCTeamHungary mögött.

A versenyt a görögök nyerték, a törökök lettek a másodikak, őket követték a franciák. Ez a három csapat egyben kvalifikálta magát az MSI Tuningbajnokságára... mármint a világbajnokságára, Tajpejben. Hogy érezzék a törődést, a nyertesek kaptak még egy-egy MSI GX600 gaming notebookot, a világ első tuningolható notebookját (tm).

A negyedik és a huszadik, no meg a köztük végzett csapatok nyereménye ugyanaz volt: hazavihetik a használt hardvereket. Kivéve az OCZ memóriákat, azt az OCZ visszakérte mind egy szálig.

Jó verseny volt, ezúton is szeretnénk gratulálni a hazánkat képviselő OCTeamHungary csapatnak, akik nagy hajrával az igen előkelő nyolcadik helyen végeztek, megelőzve az összes környező országot. Tekintsük őket tehát Közép-Kelet Európa bajnokainak!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.