2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Elektromos kínai nagymotor

Kipróbáltam az Evoke Urban Classicot, közvetlenül egy 100 lóerős V4-es Hondáról átülve. Kell ez nekem?

[ ÚJ TESZT ]

Elektromos motorral milyen lehet az élet?

Az oldal címében feltett kérdésre (hosszú távú tapasztalat hiányában) természetesen nem tudok válaszolni. Igyekeztem azonban elég sok információ összegyűjteni ahhoz, hogy mérlegelni tudjam, milyen lenne, ha szeretném a mindennapokban használni az Evoke motorjait.

Egyszerűen letudható kérdés a szervizigény. Gumik, fékek pontosan ugyanúgy kopnak, mint más motoron, itt nincs különbség a karbantartásban. Nincs viszont olajcsere, nincs légszűrő, gyújtógyertya, rengeteg mindenféle alkatrész, amik a belsőégésű motorban nélkülözhetetlenek, de a villanymotorban feleslegesek.
A Gekkgo szerint az alkatrészellátottság problémamentes, bármi gyorsan beszerezhető a motorhoz, ha szükség lenne rá.

Nagyon fontos, sőt, a sebesség és dinamizmus mellett a másik létfontosságú kérdés a hatótáv és az ehhez szorosan kapcsolódó töltés. Az Urban hivatalosan legfeljebb 200 km hatótávra képes, de ez leginkább marketinges trükk, amolyan alternatív matematika, ami tényleg csak városban, nagy szerencsével elérhető. Országúton, kellően dinamikus stílus mellett ennek a felénél többet nem nagyon érdemes várni, a 43 km-es (országutat és lakott területet egyaránt tartalmazó) tesztút az akksiban tárolt energia nagyjából 60%-át elfogyasztotta, igaz a motor még szinte nullkilométeres volt, a bejáratási fázis után a hatótáv is nő talán valamennyivel.
Az akku sajnos nem kivehető, az csak a motorban tölthető, a kábel khm... rektálisan történő csatlakoztatása után. Villámtöltést nem, de gyorstöltést tud, a hivatalos specifikáció szerint a teljes töltéshez négy óra szükséges, de már három óra alatt eléri a 80%-os szintet. Közönséges hálózati aljzatról tölthető, nem kell különleges töltőállomás.


Ezen a hátsó bejáraton keresztül juttatható az akksiba a motort hajtó energia

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.