2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

EIZO FlexScan EV2333W teszt

C-PVA EIZO módra...

[ ÚJ TESZT ]

Tulajdonságok

Bevezető

A korábban nagy reményekkel várt Samsung F2380 monitor végül némi csalódást keltett. Bár a benne alkalmazott újfajta C-PVA panel hozta a beharangozott, az LCD képernyőknél máig egyedülálló 3000:1-es natív kontrasztarányt, csakhogy a Samsung monitorában több szempontból nem szerepelt túl fényesen, pl. problémás a gamma-görbéje (lásd bővebben alább) és lassú a reagálása. Ezek a jellemzők megfelelő elektronikával korrigálhatók lettek volna, azonban a Samsung az ár mérsékelt szinten tartása érdekében a szokásos, egyszerű elektronikával szerelte fel a monitort.

Nem így az EIZO! Ők is látták a fantáziát a C-PVA panelben, és jól tudták azt is, mennyivel többet is ki lehet hozni belőle. Lényegében nem is volt nehéz dolguk: mindössze a saját, kifinomult elektronikájukkal kellett társítani azt. Nos, akkor lássuk, hogy sikerült a kísérlet!

A monitor alapvető adatai

- 23" (58.4 cm) képátló, 1920x1080 (Full HD), 16:9 képarány
- 0.2655 mm pixelméret (95.67 dpi)
- C-PVA panel
- 178/178 fok betekintési szögek
- 3000:1 natív(!) kontrasztarány
- 7ms (g2g), 25ms (b-w-b) válaszidő
- 3x10 bites belső feldolgozás
- 3x10 bites belső LUT (gyári gamma profiloknak)
- 3x10 bites megjelenítés (16.77 millió árnyalat 1.06 milliárdos palettából)
- Max. fényerő: 300 cd/m2
- Min. feketeszint: 0.01 cd/m (!)
- sRGB színtér
- Hang: beépített hangszoró 0.35W (monó) + fejhallgató kimenet (sztereó)
- Fogyasztás: átlag 25W, max. 45W, stand-by <1W

Külső, mechanika

A monitor fekete (inkább matt sötétszürke) és szürke (majdnem fehér, ezüst szerű előlappal) házzal kapható. Állványból is kétféle rendelhető: TriStand és FlexStand, itt az utóbbival járt.

Az EIZO monitorok az utóbbi időben meglehetős vastagságukról (6 cm, plusz 3 cm az elektronikát rejtő rész, mely a széltől mindössze másfél centivel bejjebbről emelkedik ki hátul) és meglehetősen egyszerű, szögletes (más megközelítésben profizmust sugárzó, férfiasan masszív és minimalista, stb.) designjukról voltak ismertek. Az EV2333W megszerkesztése közben az EIZO annyiban tért el ezen elvektől, hogy a panel háza oldalról mindössze 25 mm vastag, és az elektronikát takaró rész 23 mm-e is több centivel beljebbről emelkedik ki, így sem némileg oldalról, sem felülről nem látható. A káva felső része itt is a szokásos szögletes formát követi, de alul általam eddig nem látott kialakításban ívesen kijjebb emelkedik előrefelé, miközben a felső, panel felé eső része kissé leejt, ezért a kép alsó széle nem is tükröződik benne. Már csak azért sem, mert az egész ház matt sötétszürke (a "fekete" modell járt nálam), mely szín szerintem jól el van találva, se nem túl sötét, se nem túl világos. Érintése kellemes.

A mechanika masszív fém szerkezet (ugyanazzal a burkolattal, mint a panel). Mindkét irányba közel 180 fokkal fordítható el. Felfelé szinte a fellegekbe tolható, lefelé pedig akár az asztal lapjáig. Előrefelé 6-8 (nem tudom, miért ír a spec. 0-át), hátrafelé 30 fokkal dönthető. Ezen kívül pivot funkcióval is rendelkezik (portré állás). A panel leemelhető az állványról.

A monitor ezekkel a csatlakozási pontokkal rendelkezik:
- AC 100–120 V / 200–240 V, 50/60 Hz
- 1x DisplayPort (HDCP-vel, digitális hangfogadási lehetőséggel, sztereó, 48-192 kHz)
- 1x DVI-D (HDCP-vel, 59-61 Hz/69-71 Hz VGA Text)
- 1x D-Sub (55-76 Hz)
- 1x 3.5 mm Jack sztereó fejhallgatóhoz, a káva bal oldalán

A következőket találjuk a dobozban a monitor mellett: hálózati áramkábel, DVI-D kábel, D-Sub kábel, hangkábel, manual és egyéb papírok, CD.

Különlegességek

C-PVA panel: A Samsung legújabb fejlesztése 3000:1-es natív kontrasztaránnyal rendelkezik, ami az egyéb mai, monitorokban alkalmazott paneltípusok 1000:1 arányának háromszorosa. Ez elsősorban a mélyebb feketében nyilvánul meg. (Bővebben lásd a 3. oldalon.)

Precíz színfeldolgozás és gyárilag finomhangolt gamma-korrekció: A monitor színcsatornánként 10 bites feldolgozással, gamma-korrekcióval és megjelenítéssel rendelkezik. (Utóbbit finom ditheriggel lásd később.) Ez egyrészt úgy kompenzálja a panel nem optimális gamma-görbéjét, hogy a videokártyától jövő kép intenzitási szintjei az elvárt módon és egymáshoz képest megfelelően egyenletesen jelenhessenek meg (mindezt választható gamma-érték mellett), másrészt biztosítja, hogy az egyenletesség az egyéb belső képmanipulációs eljárások során se szenvedjen feltűnőbb csorbát. (Bővebben a témáról itt.)

Auto EcoView: A monitor egy külső fényszenzor segítségével az aktuális környezeti fényviszonyokhoz igazíthatja a fényerőt, mellyel elkerülhető, hogy azt pl. sötétben is magason felejtsük, erősen igénybevéve szemünket és feleslegesen fogyasztva az áramot is. (Kikapcsolható.)

EcoView Sense: Egy másik szenzor a felhasználó jelenlétét érzékeli, ennek megfelelően ki- és bekapcsolhat a monitor. (Érzékenysége állítható, kikapcsolható.)

A monitor belső fényszenzora segítségével megvalósított pontos háttérvilágítás-szabályzással küszöböli ki a bekapcsolás utáni rövidtávú, valamint a CCFL természetes életciklusából következő hosszabb távú hatásokat, így egy adott beállítás éveken át változatlanul ugyanazt a fényerőt biztosítja.

Az EIZO mellékeli a monitorhoz a ScreenManager Pro nevű programot (illetve annak DCC/CI-s változatát), mellyel nem csak egyszerűen a képjellemzőket állíthatjuk a PC-ről, hanem egyéb menedzselési funkciókat is ellát (bővebben lásd a 2. oldalon).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.