2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy vízhűtés kálváriája

Egyfajta élménybeszámoló egy vízhűtés összeállítása körül felmerült problémákról.

[ ÚJ TESZT ]

Tervezés, beszerzés

Ahogy az ember fejlesztgeti a gépét, előfordulhat, hogy kinövi a hagyományos hűtési megoldásokat. Nálam ez akkor állt elő, mikor egy gépbe került egy Q6600 és egy 4870x2, majd tavasz végén beköszöntött a melegebb idő.
A CPU-n drága Zalman rézhenger volt, a VGA-n pedig sufni-mod hűtés. Meleg időben előbbi a tuningot, utóbbi már a gyári órajeleket sem bírta túl jól.
Elgondolkoztam, hogy egy méregdrága CPU-hűtő, vagy kevésbé melegedő CPU-ra történő csere, illetve még drágább, és nehezen beszerezhető, helyigényes VGA tuninghűtő helyett végre átállok vízhűtésre.


Ez így valahogy nem volt nyerő ötlet. :)

Korábban is eljátszottam már a gondolattal, a csendes működés, és/vagy az alacsonyabb hőfokok (->izmosabb tuning) ígéretei miatt. Amolyan, "ha már lúd, legyen kötél is, aztán hagy lógjon" alapon összeraktam egy excel táblába, hogy mennyibe is kerülne, ha nem vinném túlzásba, de azért mindenből fél-profi, új cuccot vennék. Ekkor az történt, mint eddig bármikor az utóbbi ~6 évben (mióta gépem van). A szokásos forgatókönyv annyi lett volna, hogy elvetem az ötletet, mivel a várható javulás messze nem ér fel a rendszer árával. A blokkok még egálban vannak egy izmos léghűtővel, de kell még melléjük egy csomó apró kacat, és néhány drágább komponens is. Nem beszélve arról, hogy nagyobb házat is kellett volna szereznem, amiben elférnek a radiátorok.
De a VGA-t már nem tudtam hűvösen tartani a melegben, vissza is kellett szerelnem a gyári hűtést, ami megbirkózik ugyan vele, de most már tényleg nagyon hangos, és olyan forró, hogy nem lehet megfogni a hátát. Valamint nagyon úgy nézett ki, hogy a CPU tuningból is vissza kell vennem nyárra.
Végül úgy döntöttem megpróbálok minél kisebb költségből kihozni egy minél jobb vízhűtést.

Először is kerestem használt cuccokat, amiken még próbáltam alkudni egy kicsit. Ezeket sikerült rövid időn belül összeszedni apróról, innen-onnan:
XSPC Delta V2 (8k-t adtam érte)
Tody féle Giga-X38/48 szett (potom 10,5k volt postával együtt)
Asetek WaterChill 900l/h pumpa, HF csatisra átalakítva (10k, hiányosan)
Olcsó 11/13-as cső, potom 80 Ft/m áron (MTZ boltból, nem 780-ért, mint a víz-shoppos csövek)
IFA hűtőradiátor (gyakorlatilag ingyen volt, mert kallódott a telephelyen, ott ette volna meg a rozsda)
Ioncserélt víz (ez is az MTZ boltból, így csak 90 Ft volt litere, bár hoztam rögtön 5x2 litert...)

Tehát kiindulásképp ~30k-ból már meg is volt egy alaprendszer.

Lássuk, mi van ma vacsira.

Első körben ennyire futotta a költségvetésből. Még elférhetne egy RAM-blokk is, de ez a kisebb gond. Erősen elgondolkodtató, hogy mire legközelebb lesz pénzem, megéri-e még ~25k-ért blokkot venni a kártyámra, ami pár hónap múlva már csak ~40k-t fog érni, és ha el akarom adni, jó ha 10k felárat rátehetek a blokk miatt a standard hirdetőkre, akikből lesz egy pár, ha kijön a DX 11-es széria...
Szóval vagy hallgatom még úgy októberig a gyári hűtés zaját, és járatom a házszellőztető ventiket is, amiért egy kazán tombol odabent, vagy kidobok némi pénzt az ablakon pár hónap kedvéért, esetleg későbbre halasztom majd a VGA cserét. (A kezdeti DX 11 techdemókról lemaradok, de csak ki lehet még ezzel húzni egy darabig, mialatt nem esik már sokkal tovább az ára, az új széria viszont beszivárog a használt-piacra is, így még picit olcsóbb is lehet a váltás.)

Minden esetre először is összeépítettem a vizes rendszerem azon részét, ami már megvolt. Már csak azért is, lássam mit tudnak így együtt ezek az alkatrészek, mert ha valami nem stimmel, akkor még egyértelműbb a kérdés, hogy vegyek-e drága VGA blokkot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.