2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy szellem-CPU tuningja

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bemutatom egy, a piacra soha nem dobott Pentium D Extreme Edition CPU tuningját!

[ ÚJ TESZT ]

Csapjunk bele

A tesztet úgy kezdtem, hogy hagytam a CPU-t az alap órajelén, és úgy futtattam le a szokásos tesztjeimet, míg a CPU feszültségét az alaplap által kiolvasott 1,35V-ra fixáltam le, annak ellenére, hogy a Pentium D CPU-k feszültsége 1,2V-1,33V-ban lett meghatározva.

Lássuk a 2,8 GHz-es tesztet elsőként:

Ami leginkább szemet szúrt, azok a 100 fok fölötti kiolvasott hőmérsékleti érték. MasterDeeJay felhívta a figyelmem rá, hogy ezt a CPU-t kb. esélytelen lesz hűtenem. Nekem nagyon, de nagyon gyanús volt ez a magas hőmérséklet. Így igyekeztem a végére járni. Először is egy infrás hőmérővel mértem a CPU kupak közvetlen felületével érintkező hűtőbordát, de az is csak 50 fok körüli értékeket mutatott.

Ezután csináltam egy elég "extrém tesztet", ami úgy zajlott, hogy ráengedtem a CPU-ra az Aida64 CPU stressztesztjét, majd menet közben leemeltem a hűtőbordát a CPU-ról, és először az infrás hőmérővel mértem a kupak felületét, majd miután az nem mutatott kiugróan magas hőmérsékletet, az ujjammal is ellenőriztem, hogy igaz, robbanásszerűen forrósodik, de még közel sem tűzforró, ráadásul hűtés nélkül is még jó néhány másodpercig ment a rendszer hiba nélkül, s ha valójában 100 fok körül jár a CPU terhelés alatt hűtéssel, hűtés nélkül egyből le kellene kapcsolnia a hővédelem miatt az alaplapnak. Így arra jutottam, hogy nagyságrendileg egy 30 fokkal többet mutat a hőmérő szonda, mint ami a valós lehet. Persze ez csak erős tipp. De az biztos, hogy a CPU nem ilyen extrém magas hőmérsékleten üzemelt.

Az eredményekre visszatérve, a Super PI elég gyenge eredménye szúrhat szemet, de ha azt vesszük alapul, hogy az csak 1 szálat használ, így 2 mag ide, 4 szál oda, A Netburst architektúrának köszönhetően ez egy Pentium 4 CPU teljesítménye. A többi eredmény is csak helyén kezelve az értékeket, nevezhető jónak.

Na de kezdjük a tuningot! Első körben 133-ról 150 MHz-re emeltem a CPU FSB-jét, ezzel 3150 MHz jött ki...

A gyorsulás jól látható, meg a hőmérséklet emelkedése is, hiszen itt már az Aida majd' 110 fokos hőfokot is mutatott, ami persze továbbra sem valós.

Következő lépésben az FSB-t 166 MHz-re csavartam fel, amivel 3486 MHz jött ki:

Mivel mindenféle akadály nélkül vette a CPU a feladatot, jöhetett a 180 MHz-es FSB-vel beállított 3780 MHz, de sajnos nem sikerült sehogy sem stabilizálnom, így a kerek 3700 MHz-zel próbálkoztam, 176 MHz-es FSB-vel:

Azért, hogy stabil legyen a rendszer, a CPU feszültségét 1,55V-ig kellett feltornázni. Viszont a 3Dmark így sem futott le, oda már 1,6V-ig emeltem a feszültséget. Ott már Aida64 hőmérséklet grafikonja totál kiakadt. 120 fokig tud amúgy mérni. Természetesen a CPU közel sem volt annyi, de, hogy lassan vizet forralni lehetett volna vele, az már biztos.

Ez tehát a léghűtéssel elért maximális órajel. Alulról karcolva, s alacsonyabb FSB-vel, de nagyjából sikerült megcsípni a Pentium D Extreme Edition 965 órajelét. De itt már tényleg izzott a hűtés alatt CPU. Biztos voltam benne, ha bevetem a rég nem használt fagyállómat, lesz még itt magasabb órajel is. Na nézzük, mi van a hűtőben:

Már szereltem is fel a CPU blokkot, az FSB-t tovább emeltem 190 MHz-re, a CPU feszültségét pedig 1,75 V-ra emeltem.

Lássuk tehát a 4 GHz-es órajelet:

A tesztek szépen gyorsultak, minden stabil volt, s mivel még a Linx sem rakoncátlankodott. Figyelmesek észrevehetik, hogy a Radeon HD 6790 csendben lecserélődött egy GTX285-re. Ennek az az oka, hogy még a fagyállós hűtés bevezetése előtt egy fél délutánt még különböző játékok telepítgetésével töltöttem. Egyszer csak szépen elsötétült a monitor. Először azt hittem, hogy huzamosabb ideig hajtva a gépet 3700 MHz-en már nem stabil. A restart után tudatosult bennem, hogy mégsem a CPU okozta az instabilitást, hanem szimplán megadta magát a VGA kártya. Úgy gondoltam, hogy a 3Dmark tesztet akkor a GTX285-tel folytatom, mivel igen erős CPU limit van a 3Dmark06 alatt is, így, hogy másik VGA kártyát rakok a gépbe, az összpontszámot ez különösebben nem befolyásolná, és nagyjából ez be is igazolódott a 3,7 GHz-es és a 4 GHz-es órajelekkel elért pontszámot nézve.

Szóval miután a 4GHz teljesen stabilnak bizonyult, folytattam a túlhajtást, végül pedig jöhetett a szép kerek 200 MHz-es FSB, amivel már 4,2 GHz jött ki:

Szépen lefutottak a tesztek, igaz fagyállós hűtés ide, vagy oda, a Linx-et már nem tudtam lefuttatni, tehát az elért maximális órajel ez a 4,2 GHz lett.

Továbbra is stabil volt a rendszer.

Összegzés:

Nehéz mit mondanom erről a CPU-ról. Ha úgy nézem, lehet magasztalni, ha úgy nézem, akkor nagyon csúnyán lehúzni. Nézzük a teljesítményt mindegyik szemszögből. Azt is mondhatom, hogy a teljesítménye tragikus, még szénné húzva sem tudta megváltani a világot. De úgy is nézhetjük, hogy az Intel a Netburstból, úgy gondolom, kisajtolta a maximumot, és a fényévekkel jobb Core 2-es CPU család gyengébb tagjainak a szintjét is meg tudta már csípni, főleg így 4 GHz környékén.

A tuningpotenciál is kétélű, hiszen, ha azt veszem alapul, hogy bőven 4 GHz fölött mennek léghűtéssel is a Pentium D CPU-k, szobahőmérséklet alá hűtve pedig az 5 GHz-et is megfutják, akkor ez a még 4 GHz-et sem elérő léghűtéses érték elég tragikus. Viszont, ha azt vesszük alapul, hogy ennek a CPU-nak, akárhogy is nézzük, de 2,8 GHz-es alap órajele van, akkor a több mint 30%-os léghűtésessel elért túlhajtás egyáltalán nem rossz, s ha a fagyállós hűtést is nézzük, akkor 50% fölötti a gyorsulás. Azt meg, hogy a CPU-ban lévő hőmérő szonda olyan, amilyen, és hogy 533-as FSB-ről rajtol a CPU, egy olyan CPU-nak simán elnézhetjük, amelyik soha nem is létezett. Nem szeretném egyértelműen kijelenteni, hogy tetszett-e a CPU, avagy sem, de azt bátran kimondhatom, hogy az elmúlt 20 évemben, mióta informatikával foglalkozok, ez volt az egyik legkülönlegesebb processzor, amivel találkoztam. A CPU-t köszönöm még egyszer MasterDeeJaynek.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.