2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy Radeon és a Catalystok találkája

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Minden hónapban, mikor kijön egy új meghajtó program, felmerül a kérdés, hogy mennyit gyorsult...

[ ÚJ TESZT ]

Alig egy éve mutatta be az ATI, a Radeon HD3800-as szériát. Akkor még igen jó teljesítménnyel büszkélkedhetett, és elég kevés videokártya volt nála (lényegesen) erősebb.

Manapság 2-3 havonta jönnek az újabbnál újabb típusú kártyák, és félévente lényegében teljesen új szériát köszönhetünk az Nvidia és az Ati oldalon egyaránt.
Többek között ennek is „köszönhető”, hogy a nem egész 1 éves VGA kártyám, már igencsak elavulófélben van. Szerencsére az ATI mérnökei igyekeznek minden hónapban frissíteni a VGA kártyák meghajtóit. Többek közt sebesség optimalizációval is próbálnak kedveskedni nekünk, felhasználóknak! Ennek azt köszönhetjük, hogy a videokártyánk teljesítménye a játékok alatt hónapról hónapra csak növekszik! Persze nem kell hű de nagy számokra gondolni, sok esetben az átlag felhasználónak fel sem tűnik ez a gyorsulás, de legalább a semminél több.

Minden hónapban, mikor kijön egy új meghajtó program, azaz egy catalyst, sok informatikai hírportál igyekszik beszámolni arról, hogy mégis milyen optimalizációkra, javításokra számíthatunk. Én is mindig sok esetben türelmetlenül várom, hogy esetleg az aktuális kedvenc játékom esetleg gyorsul-e egy keveset?!
Teltek múltak a hónapok, s most, hogy majd’ egy éves ATI HD3870 tulaj vagyok, felmerült bennem a kérdés, hogy a kezdetek óta mégis összességében vajon mennyit gyorsult, ez a még mindig igen népszerű videokártya.
Egy olyan tesztet találtam ki, hogy felrakok egy korai catalystot, abból az időből, mikor megjelent a VGA kártya, aztán tesztelek, mérek, majd felrakok egy valamivel frissebbet, és ismét mérek, majd még egy frissebbet, stbstb. Egészen a legfrissebb driverig. A végén pedig összevetem, hogy a különböző játékok alatt mégis mekkora gyorsulást tapasztaltam.

A vas

Pár szóban bemutatnám a számítógépem, ami segítségével teszteltem:
Gigabyte X48 DQ6 alaplap
Intel Core2 Duo E8500 CPU 3160@4366MHZ
4X1GB Cruical Ballistix Tracer memória 1066@980MHZ
ATI Radeon HD3870 VGA kártya
Windows Vista Ultimate operációs rendszer
A fent nevezett alkatrészek fixek voltak, tehát csak minden teszt esetében a catalystot „cseréltem” frissebbre

Meghajtó programok

A következő catalystokat használtam:
Catalyst 7. 11 Ez már majdnem egy éves.
Catalyst 8. 3 Ezt a meghajtó csomag állítólag forradalmi újításokat hozott
Catalyst 8. 7 Ez a driver is sok újítást hozott, többek közt a HD4000es széria támogatását
Catalyst 8. 10 Jelenleg ez a legfrissebb

Tehát mint látható, 4 meghajtót teszteltem, azért nem láttam többnek értelmét, hogy a különbségek jobban láthatóak legyenek!

Tesztprogik, játékok

Következő programokat futtattam:
3Dmark06
3DmarkVantage
Far Cry
Crysis
Test Drive Unlimited (TDU)
Call Of Duty 4 (COD4)

Ahogy feltűntettem, 2 szintetikus teszt lesz, egy, ami Directx9-re és egy, ami Directx10-re alapoz már.

Továbbá 4 igen kedvelt játékot szemeltem ki, amiben 3 Directx9-es és 1, ami Directx10-re épül, ezeknek köszönhetően még pontosabb képet kaphatunk, hogy mennyi teljesítménynövekedésre számíthatunk csupán szoftveres optimalizációnak köszönhetően.

3Dmark06

Elsőként, mint mindig, most is szintetikus tesztel kezdek!
Nézzük meg, hogy változnak a pontszámok 3Dmark06 alatt a catalyst változásával!

Igaz nem sokkal, de ahogy frissül a meghajtó program, úgy növekszenek a pontszámok is. Egy kicsit meglepett, hogy egy ilyen régi tesztprogram is gyorsul folyamatosan.

3Dmark Vantage

A 3Dmark Vantage-t nagy izgalommal futtattam, hátha abba még több pontszámot kapok egy-egy frissítés után

Az első esetben nem volt hajlandó elindulni a tesztprogram, gondolom annak tudható be, hogy a Vantage nem tudott mit kezdeni a régi meghajtóval. A 2. és a 3. eset közt igen nagy ugrás történt, majdnem 1000pont, kicsit sajnálom, hogy a 8. 7es driver után már egyáltalán nem volt gyorsulás

Crysis

Na akkor jöjjenek a várva várt játékok, először a Crysissal játszottam 1440X900as felbontásban maximális részletesség mellet, elsimítás kikapcsolt állapotban volt, s közben mértem FRAPS-al a legalacsonyabb, a legmagasabb, és az átlagos FPS-eket:

Ebben a játékban is szépen látszódik a skálázódás, hogy egyre gyorsabban fut a játék a frissebb driverektől! Érdekesnek találtam, hogy a 8. 3 és a 8. 7 catalyst között csak a minimum FPS-nél volt különbség, igaz ott egyből 25%

Far Cry

Crysis után a jó öreg Far Cry-al fojtattam a gyilkolászást, ebben a játékban minden látványjavítót, szűrést meg részletességet a maximumra állítottam 1440X900as felbontás mellett!

Ennek a játéknak nem nagyon számított, hogy mikori meghajtó van feltelepítve, minden esetben kb. ugyanúgy futott, ez annak tudható be, hogy ez a játék már elég régi, és nem optimalizáltak rá.

Test Drive Unlimited

Következzék egy kis autókázás a Test Drive Unlimited pályáin! Ebben a játékban is megengedhettem a maximális részletességet 1440X900as felbontásban

Ahogy a grafikonról is leolvasható, ebben a játékban sem tapasztaltam semmi gyorsulást!

Call Of Duty 4

Ismét lövöldöztem, most a Call Of Duty 4 nevű játékban, természetesen most sem kellett a grafikán még egy picit sem butítanom 1440X900as felbontásban!

Egy picit érdekes, hogy egy hajszálnyit lassul a játék a 8. 3as catalyst-tól, de utána, ha nem is sokkal, fokozatosan gyorsult a játék a frissítéseknek köszönhetően, még egy keveset

Összegzés

Ahogy az eredményekből leolvasható volt, bizony lehet szépen gyorsítani kedvenc játékunkon, ha frissítjük a meghajtóját, persze csodákat nem kell várni tőle!
Illetve, akkor még van kimagasló teljesítménynövekedés, ha elég friss játékkal játszunk, ez be is bizonyosodott a Crysisban is, illetve a legfrissebb 3Dmarkban is!
Régebbi Directx9-es játékok nagyon úgy tűnik, már nem fognak gyorsulni, vagy csak egy nagyon keveset!

Én azért úgy érzem, hogy a VGA kártyámban van még tartalék, és folyamatos meghajtó frissítésekkel még kis is lehet használni a szunnyadó erőt ebben a kártyában!

Aki esetleg még nem olvasta volna korábbi írásaim, és kedvett kapott volna rá:
Bacsis írásai

Azóta történt

Előzmények

  • X38 Vs. X48: Harc a csúcskategóriában

    Már igencsak szállingóztak az LGA tokozású processzorok, és a hozzájuk tartozó alaplapok, mikor sikerült...

  • Hűtsünk laptopot passzívan!

    Manapság egyre gyakoribb a játékos laptop, amikben ezért igen komoly VGA kártya dolgozik...

  • Crysis P3-ason? IGGEN!!!

    Crysis… Ez az a játék, amelyet (Szinte) Mindenki ismer. Ezt a játékot lehet nagyon szeretni, és nagyon...

  • Ég veled Abit

    Mostanra már nagyon sokan tudjátok, olvastatok róla, hogy az Abit befejezi az alaplap gyártását.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.