2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy lefutott VGA meccs újrajátszása

Két öregedő, egykor prémium kategóriás VGA kártya újra összecsap, de a végeredmény megdöbbentő...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Mostani tesztemben 2 legendás, lassan veterán videokártyát szeretnék bemutatni nektek, egy ATI Radeon X800 XT és egy Nvidia Geforce 6800 Ultra személyében.
Ezt a 2 kártyát megjelenésükkor a két gyártó egymás ellen indította a tehetősebb játékosok kegyeiért, s mikor megjelentek a kártyák, nagyon sok teszt jelent meg róluk.
Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért is tesztelem le ezeket a kártyákat, hisz kismillió ilyen teszt lelhető fel, többek közt itt a Prohardveren is.
A kérdésre több válaszom is van.
Egyrészt ezek a kártyák már 5 évesek, így megjelenésük után driverekkel még nagyon sok optimalizáción, teljesítményjavuláson eshettek át, ami viszont már nem derül ki a korabeli tesztekből, hisz ezekhez a kártyákhoz bizony vannak idei, 2009-ben megjelent driverek is.
Továbbá eme 2 kártya megjelenésükkor csúcs kártyák voltak, s mint minden csúcs VGA kártyának megvan az a tulajdonsága, hogy kiadása után pár évvel is könnyedén elboldogul a játékokkal, tehát szintén érdekes lehet, hogy a mostani, illetve pár éves játékokkal hogy boldogulnak a „jószágok”.
Nem utolsó sorban ezeknek a kártyáknak értékük tizedére (vagy még lejjebb) csökkent, azaz az egykori 150ezer Ft-os kártyákat ma már 8-10ezer Ft-ért megvásárolhatjuk, s így ezt a tesztet elolvasva hátha kedvet kap valaki egy ilyen kártya beszerzéséhez, kiélve rajta, rajtuk egykori vágyát, úgy ahogy én :-D

A VAS

Még amit szeretnék így a tesztem előtt megemlíteni, pár sorban az a tesztkonfigurációm:
Legendás Abit IC7-MAX3
3,4GHz@3,9GHz Pentium4 Processzor (meleg van most nem bírja stabilan a 4GHz-et)
2X1GB Corsair 500MHz DDR memória
160GB SATA HDD
Windows XP SP2 Operációs rendszer
ATI Radeon X800XT VGA 8. 6-os Catalyst-al
Nvidia Geforce 6800GE (elultrásítottam) 163-as Forceware-el

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.