Korszakvég: Hobbit - Battle of Five Armies SPOILER!

  • (f)
  • (p)
Elemzés – Írta: | 2015-01-08 17:00

Egy korszak lezárult gyerekkorunkban a Harry Potter sorozattal és a Gyűrűk Urával, búcsúzunk Középföldétől.

Kulcsszavak: . HobbitKözépföldeGyűrűk urafilmtolkien

[ Új teszt ]

Bevezetés

Ebben a beszámolóban a személyes véleményemet és értékelésemet fogom leírni a legújabb Hobbit filmmel kapcsolatosan. Az élmény még friss, még csak most értem haza a moziból.

Aki még nem látta a filmet, kérem, ne olvasson tovább, mivel konkrét elmesélés fog következni a történteket illetően.

Sztori 1, SPOILER!

A film elég in medias res, rögtön az események közepébe vágunk, mégpedig ott, ahol az előző film véget ért. Smaug elindult elpusztítani Tóvárost, és mindenki az életét, vagy éppen a vagyonát menti.

A pusztítás közepette, a város ura és szolgája Alfrid próbál menekülni a városból egy arannyal megrakott hajóval, és közben menteni, ami menthető. Na, nem az emberekre kell itt gondolni, hanem kizárólag az aranyra és drágakövekre.

Bard eközben pedig még mindig a börtönben van, de a menekülő úr hajójára dobott csáklya segítségével sikerül kitörnie a cellájából. Ezek után el is indul a város közepén álló toronyra, ahonnan megpróbál végezni a várost támadó fenevaddal.

Ugyan többször is eltalálja a sárkányt, azonban megsebezni nem tudja, hiszen a fekete nyíl nélkül mit sem érnek a próbálkozásai.

A kavarodásban a fia meglátja, hogy apja próbál végezni Smauggal, és az egyetlen megmaradt fekete nyilat eljuttatja hozzá a pusztulás közepette.
Itt Bard és a fiú kénytelenek szembenézni a féreggel, ami épp feléjük tart, hogy végezzen velük. A tűzben és a harcban az egyetlen íj eltörött, és látszólag minden remény odalett.

Azonban Tóváros révésze nem adja ilyen könnyen a családja életét, a fia és a törött íj segítségével egy rögtönzött nyíl kivetőt alkot a rozoga torony tetejéből, és sikeresen betalál az egyetlen pontba, ahol a sárkányt meg lehet sebezni.

A találat azonnal el is pusztítja Smaugot, aki a lángoló tóvárosra zuhan, ezzel végleg elporlasztva azt.
Aki tehát kimondottan a sárkány miatt megy megnézni a filmet, sajnos csalódni fog, mivel legfeljebb 5 - 10 percet fog szerepelni.

Ezzel az előző filmnek nagyjából vége is lesz, és elkezdődik a 3. rész. Legalábbis én így gondolom, hiszen a tényleges cselekmény innentől indul, ami meghatározza ennek a résznek a kimenetelét.

Sztori 2, SPOILER!

Gandalf mindeközben Dol Guldurban raboskodik a ketrecében. Egy ork éppen a kivégzésére készül, ám ez természetesen nem következik be, hiszen a fehér tanács többi tagja megérkezik, és megmenti a haláltól.
Azonban, ezen sötét falak között nem az orkok a legveszélyesebb ellenfelek. Hanem a hajdani 9 emberkirály szellemei, akikből később a lidércek lesznek a Gyűrűk Urában.

Velük vívnak szoros harcot a tanácstagok, akiket Elrond, a tünde királynő és Saruman képviselnek.
Sikerül őket legyőzni, viszont Galadriel a sötét hely erejétől teljesen legyengül.
Ekkor támad rájuk Sauron, viszont sok sikerrel nem jár, ugyanis a fehér tünde az erejét gyűjtötte csak és kiűzte hatalmas hatalmával Sauront a régi erődből. Így került át tehát a sötét úr szelleme a végső helyére Mordorba.

Innen Gandalf elindul törp barátai után, hogy még időben figyelmeztethesse őket a közelgő veszélyre.

Tóváros túlélői elindulnak a part felé, ahol próbálják rendezni soraikat, és kikiáltják Bard-ot a "sárkányölőnek" és népük vezetőjének.
Elő lépésként népének menedéket keres, ami pedig nem más lesz, mint a már évtizedek óta romokban álló Suhatag (Dale) városa.

Itt meghúzzák magukat éjszakára. Reggelre viszont mindenki meglepetésére, megérkezik a tünde sereg Thranduil vezetésével. Élelmet hoztak az embereknek, amiért Bard nagyon hálás a tünde királynak.

Viszont neki természetesen nem az emberek megmentése a célja, hanem a hegy kincsének: a fehér drágaköveknek megszerzése.
Az emberek vezetője, a "sárkányölő" azonban háború helyett szeretné józan ésszel meggyőzni a törpök vezérét. Hiszen senkinek nem hiányzik még egy háború az eddigi rengeteg pusztulás után.

A törpök vezérére most térnék ki írásomban először, hiszen a film java része (nagyjából a fele) az ő árny oldaláról szól. Látta elpusztulni Tóvárost és az embereket, de az arany kísértése nagyobb annál, hogy segítséget nyújtson. Elméjét, akár csak a nagyapjáét, teljesen elborítja az arany és a drágakövek bűvölete.

Az eltorlaszolt kapuhoz érkező Bardot természetesen a 13 törp és Bilbo fogadja. A törp király azonban hallani sem akar arról, hogy az aranyukat holmi alku miatt másnak adományozza. Így hát az emberek segítését semmibe véve elküldi a kapu előtt álló íjászt és visszahúzódik a hegy mélyére, ahol együttes erővel keresik tovább az Arken követ.

Azonban mindhiába, hiszen az végig Bilbónál volt, amit a sárkánnyal folytatott küzdelemben szerzett meg még az előző film során.
Többször próbálta odaadni Thorinnak, azonban a törpkirály mohósága és gyűlölete végül más belátásra bírja, mégpedig egy elég érdekesre.

Mivel ő sem szeretne háborút, a követ, mint a saját tulajdonát (a kincs 1/14-ed részét), megszökve az éj leple alatt, odaadja a Suhatagban tartózkodó Thranduil-nak és Bard-nak.
Másnap pirkadatkor a tündék és emberek vezére a törpkirály színe elé fáradnak egy utolsó alkut felajánlva. Vagy az Arken követ választja és kifizeti a tartozását, vagy a népe háborúzni fog.

Sztori 3, SPOILER!

Természetesen az elvakult Thorin a háborút választja és nem is véletlen, hiszen Vas-domb törpjei Dain vezetésével megérkeznek, és készen állnak a harcra a király oldalán.

Viszont erre nem a tündék és emberek ellen kerül sor, mert végszóra megérkezik Azog a Pusztító hatalmas ork serege, és kezdetét veszi a harc a 4 sereg közt. A törpök, emberek és tündék közös erővel szállnak szembe a gonosszal, akik azonban bekerítik őket és elvágják Suhatag városát, amit meg is támadnak nagy erőkkel.

Az emberek, törpök és tündék közös erővel próbálják védeni a várost, hiszen ártatlanok élete a tét.
Eközben Thorin továbbra is a kincs bűvölete alatt áll és nem hajlandó segíteni a szövetségeseinek. Viszont, a hatalmas arany csarnokban, ahol megkísérelték megölni a sárkányt, látomása támad. A tengernyi arany lehúzná őt a sötétbe, és végleg a kincs martalékává válna.

Itt azonban ő úgy dönt, hogy nem a hegymély királya lesz, hanem az a Tölgypajzsos Thorin, aki megmenti a barátai és a népe életét. Így, a 13 törp, akik eddig az erődben nézték a csatát, kirontanak és lekaszabolják a megmaradt ork sereget, majd elindulnak a toronyban irányító Azog elpusztítására.

Ez, mint kiderül, nagy hiba volt, hiszen ez csak egy csapda volt Azog részéről, aki a romok között végez Filivel, Thorin szeme láttára. Kili ezt látva a dühtől vezérelve nekiront az orkoknak, ahol Bolggal kerül szembe, ami végül végzetes lesz számára. A hatalmas ork vele is végez és majdnem Taurielt is elpusztítja.

Legolas azonban időben érkezik és megmenti szerelmét. Egy kemény harc végén végül sikerül Bolgot kivégeznie. Majd a mélybe löknie.

Eközben azonban egy másik nagy csata is zajlik a fagyott folyón. Itt küzd meg utoljára Tölgypajzsos Thorin és Azog. Kemény harcban a felek nem bírnak egymással, viszont Azog egy buzogánnyal addig üti a jeget, ameddig az teljesen be nem reped. Thorin ezt kihasználva a jeges halálba küldi a pusztítót.

Itt a vége a harcnak, végre sikerült bosszút állnia a nagyapja haláláért, és nézi, ahogy a jég alatt a fehér ork teste szépen halad lefelé a folyón. Azonban az orkok vezérét nem lehet ilyen könnyen elpusztítani. A hatalmas ork kitör a jég alól és leteperi a törpöt a földre. Szépen lassan a karjába ágyazott pengével közelít Thorin mellkasához.

A törp viszont nem hagyja ennyiben a dolgot feláldozva magát végez az ork vezérrel, átszúrva saját magát, a kardját sikerül átdöfni ellenfele hatalmas testén.

Közben megérkezik a hatalmas ork sereg erősítése, viszont a jók sem maradnak egyedül. A sasok Radagast vezetésével elsöprik az orkokat, és végleg megtisztítják a csatateret a gonosztól.

A film végén Bilbó hazatér a megyébe, ahol, mivel halottnak hitték, éppen árverezik a birtokát és a tárgyait.
A meglepődött hobbitok kérnek valamilyen bizonyítékot, amin szerepel Bilbó neve. Ez végül nem más, mint a szerződés, amit a törpökkel kötött a kalandja előtt.

A film végén az öreg Bilbó és Gandalf találkoznak, majd a kamera már csak azt a térképet mutatja, amit a Gyűrűk Urából már ismerhetünk. A Magányos Hegy van rajta és Középfölde.

Értékelés, SPOILER!

Ezzel ért véget tehát a Hobbit. És most szeretném értékelni a filmet, összeszedve a pozitív és negatív dolgokat.

Pozitívumok

+ Karakterek kidolgozása (Thorin jellemének változása)
+ Látványvilág: Középföldét soha nem lehet megunni, továbbra is nagyszerű helyeket láthatunk a mozivásznon.
+ Hála Istennek, PJ itt már nem vitte túlzásba a szerelmi szálat, itt is volt belőle, de csak néhány percbe sűrítve
+ Epikus lezárás, amikor a törpök és Bilbó búcsúztak, az finoman szólva is megható jelenet volt
+ Remek átkötések a későbbi trilógia és a Hobbit között

Negatívumok

- Túl pörgős volt számomra a film. Sokan lassúnak találták az előző két részt, de itt a klasszikus utazás, ami mindig is alapját adta ezeknek a filmeknek, számomra hiányzott, hiszen szinte végig a csatákat láthattuk.
- A zene egy fokkal jobb volt, mint a második film esetében, viszont nekem hiányoztak azok az epikus zenék, amiket a Gyűrűk Ura esetén megszokhattunk.
- Sokszor teljesen logikátlan dolgok történtek, gondolok itt arra, ahogy a törpök kitörtek Ereborból. Értem én, hogy ők elit harcosok voltak, de egy egész sereg ellen ez valahol teljesen logikátlan lépés volt. Ugyan ezt éreztem akkor, amikor Thorin követte Azog testét a fagyott folyó felett, így esélyt adva az esetleges támadásra. (akkora klisé volt, hogy már a tényleges esemény előtt 2 perccel számítani lehetett rá).
- A sasok... Nos igen, a sasok. Ők azok, akik igazából bármi is történik megmentik a helyzetet. Gyakorlatilag halhatatlanok, mert se a lidércek se mások nem tudták őket legyőzni a 6 rész alatt.
Tulajdonképp, lehetne a 6 film összefoglaló címe az, hogy Sauron vs Sasok.

Ezeken túl nagyon élvezetes film volt számomra, és ajánlom mindenkinek, aki gondolkozik azon, hogy megnézi-e a moziban. A 2 óra 30 perces vetítési idő senkit ne rettentsen meg, annyi minden történik, hogy nagyon hamar elmegy. (Én még rövidnek is éreztem.)

Köszönöm mindenkinek, aki elolvassa ezt a cikket, várom a többiek véleményét a kommentekben.