2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Egy kézifék története

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A dolog úgy kezdődött, hogy már idejét nem tudom, mióta imádom az autókat. Ami az autókkal kapcsolatos...

[ ÚJ TESZT ]

A dolog úgy kezdődött, hogy már idejét nem tudom, mióta imádom az autókat. Ami az autókkal kapcsolatos - így a versenyzés is-, az is érdekel általában. Sok idő telt el viszont addig, amíg rájöttem, az online versenyzés felé is fordulhatnék, ehhez viszont szükségem lenne egy kormányra is. A választott kormány a G25 – ös lett, 1 hónapig jártam utána körülbelül, hogy mégis melyik kormányt lenne érdemesebb megvenni a forgalomban lévők közül, míg végül az anyagkidolgozás és a jó tapasztalatok ehhez a kormányhoz orientáltak. Az ára azonban némi bajt okozott első körben, 60-70 ezer forint körül volt, ami nem kis módon hátráltatott. Végül egy barátomon keresztül sikerült 52 ezer forintért beszerezni, ez már a majdnem elfogadható kategória, és ugye valamit valamiért, hát megvettem.

Logitech G25

Teltek múltak a napok, kezdtem kiismertem a kormányt, volt hozzá ugye kormány, pedál, manuális váltó, de egyvalami hiányzott, a kézifék.

Természetesen nem verseny közbeni használatra kellett, hanem mikor csak úgy megyek, amerre visz az út, és rámjön a roham, akkor jól jön egy ilyen. Gondolkodtam is rendesen, hogy mivel is lehetne megoldani egy kézifék működését úgy, hogy az eredmény megfelelő legyen, de a megvalósítás ne legyen drága mulatság. Tehát leginkább a ház körüli és a garázsban található eszközökből kellett valamit találni.

Végül a következő gondolatokig jutottam:

1. A kézifék alapját valamilyen beviteli eszköz, például egy numpad alkothatná, de lehetőleg USB-s eszköz.

2. A karnak egy csőnek kell lennie, minél könnyebb anyagú, de megfelelően merev legyen.

3. Ezekhez az alkatrészekhez kell egy vázat építeni.

4. A kar mozgását, és alaphelyzetbe állását biztosítani kell, valamilyen rugóval, ha lehetséges.

1. Ezzel a gondolattal annyi probléma volt, hogy egy numpad is plusz pénzbe kerül, jó lehet egy billentyűzet is erre a célra. Nekem azonban nem volt feleslegben, így baráti körben kezdtem kérdezgetni, van-e valakinek olyan USB-s billentyűzete, amire nincs már szükség, esetleg hibás is lehet. Volt is egyiküknek egy hibás, hát ideadta, neki nem kellett már. Gyakorlatilag a teljes eszköz rossz volt, az Enter-t és a Num részt kivéve. Pont megfelelt a célnak.

2. A kar alapját több napig kerestem, vascső, alumínium cső, ötletért a műszaki bevásárlóközpontokba mentem, de minden ami volt, drágának bizonyult. Ekkor jött a gondolat, hogy mivel a fa könnyen megmunkálható, készülhetne fából, éppen megfelelő lenne egy seprű nyele. Kellően merev is, viszont lehetne kicsit könnyebb, így jött a felmosó nyél a képbe. Ez ugyan nem fa, de üreges, és nem is valami vastag falú, fúró ezt is átviszi.

3. Hogy milyen anyagból készüljön a váz, már az első perctől egyértelmű volt, itt a könnyen munkálható fa lesz a nyerő, van is belőle kéznél. Már csak egy nagyobb lapot kellett keresnek belőle, ami nem vastag, és könnyű vele dolgozni. Meg is találtam, egy korábban beépített szekrény polcaként szolgáló falemez személyében.

4. Ez a megoldás sok fejtörést okozott, míg végül letettem a rugókról, kéznél kizárólag tollakból valók voltak, ezek nem biztosítottak elég hosszt, és elég erőt, venni pedig nem akartam, de mikor kerestem, hogy hol lehetne egyáltalán, meg mennyiért, nem is találtam a megfelelő helyet. Ekkor jött az ötlet, hogy egy megfelelő méretre vágott gumidarab is el tudja végezni ezt a feladatkört. A két alternatíva a kerékpárbelső és a gatyagumi volt, utóbbi maradt a felhasználáshoz való jobb tulajdonságai miatt.

Az fő alkatrészek megvoltak, így jöhetett az összeépítés és tervezés.
Néhány építéshez szükséges alkatrész:

A váz méretét a billentyűzethez kellett igazítani, bele kell, hogy férjen, valamint rögzítenem is kell benne, hogy mindig egyetlen gombot nyomhasson csak meg. Magasságát pedig úgy kellett megállapítani, hogy ha a már megfelelő méretűre vágott felmosó nyelét egy tengely segítségével akarom rögzíteni, akkor a kar végén megfelelő nagyságú holtjáték legyen, majd a végén „fogjon a kézifék”.

A méretre vágott falapokat egymáshoz kellett rögzítenem, ehhez sarokelemeket használtam, azonban nem volt elég kéznél, így a helyi mindenes barkácsboltba mentem, itt felszerelkeztem mindennel, amire gondoltam, hogy még szükséges lehet, sok sarokelem, kisebb-nagyobb egyaránt és még több csavar.

Elkezdődhetett a váz összeállítása, az alsó és az oldalsó elemeké, hogy lássam, mekkora helyem van a kar beépítésére, hova lenne a legjobb a tengelyt rakni. Minél közelebb rakom a lenyomandó billentyűhöz a tengelyt, annál nagyobb holtjáték érhető el a kar végén. Miután meghatároztam, hogy körülbelül hova kell esnie a tengelynek, már csak azt kellett kitalálni, hogy mi legyen a tengely. Nem volt akkora csavarom, amelyik átérne a két oldalfal között, viszont volt olyan alkatrészem, ami két csavar összekötéséhez használatos (nem tudom, hogy mi a neve, egy régebbi szekrény szétszedése közben találtam, gondoltam jó lehet még valamire).
A felmosó nyelére így akkora lyukat kellett fúrni, mint ennek az összekötőnek a vastagsága, az összekötő elemhez a két csavart pedig 4 sarokelem felhasználásával tudtam egy vonalba hozni. A num 5 – ös billentyű nyomásához a kar beállítását pedig megfelelő számú csavaranyákkal és alátétekkel biztosítottam.

Már csak a felső elemet kellett úgy rögzíteni, hogy nyitható is legyen valamilyen módon a váz, és a kar útját is határoljam valamivel, mert ha túlszalad a kar, a billentyű bánhatja. Erre két zsanér, két sarokelem és egy csavar volt szükséges. A két zsanért a rögzítéshez, a sarokelemeket és a csavart pedig az úthatárolóhoz használtam.
És a kívánt erőt egy gatyagumival oldottam meg, egy csavart tettem a karba, és a váz köré raktam egy gumit, ami ezen a csavaron fejti ki hatását, egyszerű, mégis nagyon jó megoldásnak bizonyult, remekül teszi a dolgát.

És végül, de nem utolsósorban a képek:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Utóirat:
Illesztéssel nem igazán foglalkoztam, nem az volt az elsődleges cél, hogy egy tömeggyártásra kész terméket állítsak elő, kizárólag öncélú felhasználásra lett készítve.

Azóta történt

  • G25 kormánymod olcsón

    A kézifékes cikkemben már előrevetítettem, hogy a G25 kormányára is fogok készíteni egy tákolmányt.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.