2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Egy kezdő futó első fél éve

Hogy miért kezd el valaki felnőtt korában sportolni és mire számíthat? Beszámoló az első fél év tapasztalatairól.

[ ÚJ TESZT ]

Zárszó - jelen, tapasztalatok és tervek

Jelen.

Most kb. 370 lefutott kilométernél tartok február óta. Aki még nem fut, annak őrült nagy szám lehet ez, de hamar összejön. (bár ha nem adom össze, akkor érzésre inkább 600 kilométert saccoltam volna, szóval annyira azért nem jött könnyen össze, meg kellett dolgozni érte. :-)
Van aki heti 70-80, vagy még több kilométert fut, én még most is csak 30-35 kilométer körül. Túltolni nem akarom újra, így akkor lépek csak tovább (nagyobb távra vagy több edzésnapra), ha kevésnek érzem majd, ami van. (ahogy eddig is, attól a kis besokallós malőrtől eltekintve)
Van, ahol azt írják, hogy ha 12 alkalommal teljesítettük ugyanazt a távot, akkor állunk készen a továbblépésre és 10%-ot növelhetünk, ugyanakkor olyat is olvastam, hogy próbálták ezt bizonyítani, de ha valaki nagyobb ugrásokkal lépked felfelé az sem rossz.

Nekem a szokott útvonalon kb. 2,2 kilométer egy kör, így annak a többszöröse a táv. Ennek okán nem tudtam 10%-okat növelni, de nem érzem rossznak így sem. Nyilván 10 körről 11-re váltáskor kiadja majd a 10%-ot, de addig is egész körök számával növelem időnként a távot és azzal sem várom meg a 12 alkalmat. Egyébként, ahogy nőnek a távok úgy érzem egyre kevésbé jelentősnek a plusz 1 kör változást, de ez érthető is hiszen a táv növekedése százalékosan egyre kevesebb egy-egy plusz kör beiktatása esetén. (míg az egy körről kettőre váltás 100% növekedés, addig hét körről nyolcra már csak 14% növekedés)

Az látszik, hogy a sebesség és a távolság is javulóban van, sokkal nagyobb sebességgel futom most a 17 kilométert, mint az elején a 4,4 kilométert és nincs sem összeszakadás, sem izomláz.
Valószínűleg az energia felhasználás hatékonysága is javulóban van, mert elegendő picivel később betolni némi energiát futás közben.
Az energiaigénnyel kapcsolatos tapasztalataim alapján megdöbbentő, hogy mennyire túleszi, túlissza magát az emberek többsége (rám is igaz volt, még ha szerencsémre nem is híztam el)
Kis túlzással egy kifli energiájából kilométereket lehet futni, akkor meg mire kell az a sok kóla, meg energiaital?
Persze a futáshoz jobban járunk mondjuk egy adag görögsalátával három-öt órával a futás előtt, esetleg még másfél-két órával előtte némi gyorsabban felszívódó szénhidráttal, mint kólával vagy energiaitallal, mert a cukros löttyök meglökik hirtelen a vércukrot, aztán röviddel utána már nincs belőlük semmi, ami előre vinne.
Futás után a frissen sült csirkemell esett nagyon jól a minap, bunda nélkül, jó sósan.

Persze a "nem híztam el külsőre" nem azt jelenti, hogy nem borult fel semmi a szervezetemben. 30 éves koromig eszméletlenül gyors volt az anyagcserém, ami ott a harmadik X-nél egyszeriben megmagyarázhatatlanul belassult. Már nem az a beesett hasam volt utána, hanem inkább egy pici pocak. Amikor mondtam a diabetológián májusban, hogy futni kezdtem februárban, akkor azt mondta az asszisztens hölgy, hogy a futást nem szokták ajánlani - csak a gyaloglást -, mert az intenzív mozgás hatására a zsigeri barna zsírból olyan mérgek szabadulhatnak fel, amik akár rákot is tudnak okozni.
Eddig nem tudok róla, hogy bajom lenne, remélem nem is lesz. Remélem, hogy a sok folyadék átmossa a szervezetemet és utána már nem lehet gond. Most úgy tűnik, hogy megint gyorsulni kezd az anyagcserém.

Persze a táplálkozás legalább annyival tudatosabb lett, hogy tudom mit jó és mit rossz enni futás előtt.
Durum liszttel van készítve már szinte minden (az lassan szívódik fel és ezért sokáig egyenletes energiát ad), a fehér lisztet szinte 100%-ban elhagytam, a kenyér, kifli, zsemle vonallal már korábban szinte teljesen felhagytam. Na nem a cukorbetegség miatt, hanem amúgy is amolyan térfogatnövelőnek tekintettem őket, amik csak arra jók, hogy úgy érezzem tele a gyomrom, de a benne levő tápanyag (fehér liszt) értéke nem sok. (hirtelen meglöki a vércukrot, majd utána nem marad semmi)
Fogyasztok salátát, gyümölcsöt, magvakat (ezeket nem igazán szerettem, de most már megszoktam).
Cukros italokat pedig már amúgy sem ittam évek óta.

A lehetőséget az életmódváltásra feleségemnek köszönhetem (ezúton is köszönöm!), aki a három gyerekkel foglalkozik, amíg én futni vagyok. Amikor az egyik gyerek megkérdezte, hogy "apa miért fut?" akkor azt mondta neki, hogy azért, hogy sokáig velünk lehessen.
Igaza van. Ez amolyan fuss az életedért helyzet, amiben vagyok, de nem szenvedek tőle, hanem élvezem. Kíváncsivá tesz, hogy hová, meddig tudok fejlődni. Hol van a határ? Van-e határ? Időnként arra gondolok, hogy nem kellene növelni a távokat, inkább egy adott távon maradni (mondjuk 10 kilométer) és ott az időt javítgatni, hogy egyre gyorsabb legyek, de aztán amikor hazaérek egy hosszabb futásról, akkor mindig ott motoszkál bennem, hogy még messzebbre, még gyorsabban kellene... :-)

Edzésnaplózás fejlesztése

Kellene egy GPS-es futó vagy multisport óra, mert a telefon GPS-e eléggé csapnivaló pontossággal rögzíti az útvonalat és ebből fakadóan nem pontos a megtett táv és a sebesség mérése. (gyakran lecsapja az utcasarkokat, így rövidebb távot rögzít és ettől alacsonyabb sebességet is számol, ami bosszantó).
Ha már óra, akkor lehet, hogy mérnék vele pulzust is (övvel, mert az optikai pulzusmérők pontossága még elmarad a mellkaspántoktól). A dilemmám annyi, hogy vagy van olcsó óra, ami nem szép (pl. Polar M400 vagy Garmin FR 25), vagy van drága, ami többet is tud az olcsónál és szép is (pl. Garmin Fénix 3 Sapphire Titanium). A kütyü iparban akkora a verseny és olyan dinamikus a fejlődés, hogy egy-egy csúcsmodell ára képes több mint százezer forintot esni két év alatt, így nemhogy befektetésnek csapnivaló, de kifejezetten olyannak tűnik, mintha begyújtanék egy köteg pénzzel.
Szóval itt pénzügyi szempontból az olcsó a jó megoldás, mert ha nullára is esik az értéke (ami két év alatt talán még nem következik be) akkor is “csak” 60 ezer forintot bukik a tulajdonos, viszont nekem az is fontos lenne, hogy tudjam hordani egész nap - nem csak sporthoz - és tetsszen, ha ránézek, így vagy nem lesz órám és marad a telefon, vagy legalábbis meditálok még a témán egy darabig.
Vagy használt óra, amin az előző tulajdonosa bukott nagyobbat, én már nem fogok akkorát, viszont jelentős használt óra kínálat tőlünk nyugatabbra van, de a garancia érvényesítés, vagy javíttatás ettől kezdve erősen megbonyolódik. (pl. a Garmin nem javít, hanem cserél elvileg, de csak a vásárlás országának a hivatalos importőre cseréli a hibás készüléket; miért nincs EU garancia??)

További érdekesség, hogy azért a GPS-es órák sem képesek csodákra magas épületek között, vagy fák alatt. Ha igazán pontos táv és sebesség/iramrögzítést szeretnék, akkor kell egy footpod is. (Cipőre rögzíthető gyorsulásérzékelő.)
Footpod használata esetén viszont elvileg nem sok óra tud GPS-es útvonalrögzítést is párhuzamosan, így nem lesz mentve az útvonal, de ennek még utána kell járnom.

Pár pontban összeszedtem a tapasztalt változásokat, hogy mi az, amit vártam vagy nem vártam és bekövetkezett-e vagy sem.

Lett:
- felszaladok a lépcsőn több emeletet és nem lihegek még akkor sem, ha közben beszélek, erre nem számítottam, de lett;
- a vérnyomásom szisztolés értéke futás előtt többnyire 140-150 körül volt méréskor, meg is szokták kérdezni, hogy izgulok-e, viszont mostanában már csak 110-120-as értékek vannak, vagyis vérnyomáscsökkenés lett, erre nem is gondoltam előtte;
- a rengeteg kiizzadt folyadéktól kitisztultak a bőr pórusai; :-)
- a gyerekeim által az oviból heti- kétheti rendszerességgel hazahordott takonykórok, köhögések korábban rám is átragadtak kb. egy hét “türelmi” idő után, de mióta megy a futás, azóta egyszer tudtak csak lenyomni a bacik még az elején. Szóval egészség az lett. Persze most nyár van és nyári szünet, ilyenkor úgysem hoznak haza semmit, de hamarosan kiderül folytatódik-e az “ők betegek én nem” felállás, illetve az is lehet, hogy senki sem lesz beteg, mert most már a feleségem és a két nagyobb gyerek is fut; :-)
- a tartós fizikai megterheléseket sokkal könnyebben viselem, pl. huzamosabb ideig gyereket cipelni hordozóban lényegesen kevésbé megterhelő;
- jobb tartás, ritkábban kapom magamat azon, hogy görnyedek;
- a 3 hónapos átlag vércukrom 6.1 lett, tehát sokat javult, tulajdonképpen normális értékre ment le és az éhgyomri cukor értéke is 5-össel szokott kezdődni (gyógyszer még mindig kell sajna);
- lett izmos combom, fenekem, vállam, bicepszem és szálkás vádlim, de...

Nem lett:
- nem lett kockahasam, nagyobb mellizmom és tricepszem (merthogy ezek nincsenek terhelve futás közben) Esetleg egy ilyet el tudnék képzelni ezekre az izmokra:

- azt gondoltam, hogy a sport jobb agyi keringést ad majd és nem fordul majd elő olyan többé, hogy valakit meglátok és hirtelen nem jut eszembe a neve, na ez nem jött be;
- a súlyom 72 és 76 kg között mozgott mielőtt elkezdtem futni, most fél év futás után megmérve 74.4 kg mutat, vagyis testsúly csökkenés nem lett, bár ez nálam nem is volt cél;
- nem lett nagyobb étvágyam a mozgástól, sőt mintha csökkent is volna. Persze az összetételt és az étkezések idejét tudatosabban választom, de a szervezet hatékonyabban használja fel az energiát.
- azt gondoltam, hogy a sporttól állandóan duzzadok majd az energiától, de rá kellett jönnöm, hogy mire jön a bugi (a boogie-woogie tánc után szabadon buginak neveztem el azt az érzést, amikor nem tudok megülni a fenekemen és mozognom kell) az pont akkor van, amikor amúgy is edzés következik, így a felesleg energiát pont el is használom, így tulajdonképpen lett több energiám amivel a futást meg tudom csinálni, de nem lett több bármire szabadon hasznosítható, csak akkor, ha kimarad egy edzés valami miatt.

Tervek

Szóba került szeptemberre a Kerekdomb futás. Egyéniben 7 kilométer, vagy hármas váltóban félmaraton, esetleg egyéniben félmaraton. Még nem dőlt el. Az első félmaratonomat igazából inkább a Barátság maratonra tartogatom, kb. így adja ki jól a felkészülés, de lehet, hogy főpróbának és tapasztalatszerzésnek jó lenne a Kerekdomb félmaraton előtte. Bár számomra még lehet, hogy eléggé kipusztulós lenne a 350 méter szintemelkedés és süllyedés az általam még ismeretlen hosszú távval párosítva.

Meglátjuk. :-)

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.