2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Egy kezdő futó első fél éve

Hogy miért kezd el valaki felnőtt korában sportolni és mire számíthat? Beszámoló az első fél év tapasztalatairól.

[ ÚJ TESZT ]

Tiszadada-Tiszadob gátfutás 2016.08.20. 15km

Verseny után hallottam telefonálni egy hölgyet, aki azt mondta, hogy nem álltam meg egyszer sem, pokoli volt.
Én is hasonlóan éreztem. Meleg volt, a levegő meg sem moccant és árnyék sem volt.
Ezen kívül mivel ezt a távot (és ennél hosszabbat is) többször futottam már, így jóval nagyobb tempóval nyomtam végig, mint a Jabil 14 kilométerét. Az 5:20 perc/km nekem még húzós tempó, de végig ekörül mozogtam és nagyon jó érzés, hogy meg tudtam csinálni. A szokott módon 45 perc környéken volt egy géles energiapótlás és utána nem sokkal egy magnézium ampulla. Verseny előtt és után izotóniás ital, közben és utána pedig víz. A verseny alatt elfogyott kb. 6 deci víz, utána meg sok. :-)

Az elején nem akartam, hogy vigyen magával a tömeg, így odafigyeltem rá, hogy a saját tempómban induljak, már csak azért is, mert hosszú a táv, nem az elején kell megnyerni és meleg is volt. Továbbá azt sem tudhatom, hogy aki gyors, az nem futja-e el az elejét?
Volt is olyan, aki nagyon elhúzott az elején, aztán kb. 2 kilométerrel a rajt után azt vettem észre, hogy állandósult a távolság közöttünk, majd később lehagytam és több, mint fél órával később ért célba mögöttem.

De nem ez az általános, aki jobb iramot tud nálam, az már az elején is elmegy.
11-12 kilométer környékén feltűnt, hogy hárman együtt futnak előttem és csökken a távolság közöttünk. Motoszkált bennem, hogy ha beérném őket, akkor három helyet javítanék egyszerre, de a távolság kb. 150 méterig csökkent csak és utána megnyomták a végén a tempót és nem tudtam megfogni őket. Egyébként mivel korábban indult a félmaraton táv, csak nekik messzebb volt a visszafordulási pont, ezért az is lehet, hogy nem is azonos távon versenyeztünk. :-)
Ugyanez igaz arra a két emberre is, akiket az utolsó kb. 4 kilométeren hagytam le.

Mindenesetre erősnek éreztem a mezőnyt hozzám képest. A mezőny felétől picivel előbb értem célba az időeredményem alapján (ott akkor nem tudtam, hogy hányan végeztek előttem és mögöttem, csak utólag tudtam meg). Szerintem erre a versenyre többnyire azok jöttek, akik tényleg felkészültek és versenyezni szerettek volna és kevésbé azok, akik eljárnak egy-egy nagyobb nevű, különleges helyszínen rendezett versenyre, de egyébként meg nem feltétlenül feszegetik a határaikat. A fél évvel ezelőtti nulláról kezdéshez képest mindenesetre jónak érzem az előrehaladást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.