2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Egy kezdő futó első fél éve

Hogy miért kezd el valaki felnőtt korában sportolni és mire számíthat? Beszámoló az első fél év tapasztalatairól.

[ ÚJ TESZT ]

Szarvasűzők 2016.04.09. 6.2km

Az első futásaimmal egyidőben céges csapat szerveződött a 2016. áprilisi Szarvasűzőkre. Eger-Miskolc váltófutó verseny, ahol a legkönnyebb szakaszt elvállaltam - hogy legyen valami motiváció - ami akkor még 5.7 kilométer volt, majd a verseny előtt 1-2 héttel valamikor 6.2 kilométer hosszúra módosult a szakaszom útvonala a rendőrség kérésére, hogy a forgalom elől történő útlezárás kevesebb fennakadást okozzon.
Hogy erre biztosan képes legyek, tudnom kellett, hogy megy-e ekkora táv, ezért 6.6 kilométereket futottam a verseny előtti hetekben heti kétszer.

A verseny jól sikerült, a mezőny közepe táján értem célba, de az első leckét rögtön meg is kaptam. 16 fokban termo ruhában futni nem bölcs dolog. Nyári cucc kell, rajt előtt fázni fogok, de futás közben pont jó lesz.

A másik dolog, amit megtanultam, hogy bármennyire óvatosan kezdtem, azért csak vitt a tömeg, így a megszokott tempónál gyorsabb a versenytempó, hacsak nincs szemellenző az emberen. Mindig van kire tapadni, mindig van olyan, hogy ezt még megelőzöm. Egészséges versenyszellem. Persze rutinnal (és ésszel) el lehet hagyni ezt, de ez csak később jött. :-)

Ami még kiderült, hogy mivel gyorsabb voltam az indulók felénél, ezért nem volt jó dolog a mezőny legvégéről indulni, mert egy csomó embert (főleg egyetemistát) kellett kerülgetni. Volt, aki már a táv negyedénél sétára kellett váltson. Persze ki tudhatta előre, hogy a mezőny közepén fogok beérni?

Mivel felmerült a nyári futó cucc használatának az igénye, de a régről megmaradt bringás nyári cuccom eléggé szétfoszlófélben volt, ezért beruháztam egy éppen leárazott KTM bringás felsőbe, meg egy Benger elasztikus futónadrágba. Mindkettő finom anyagú és jól vezetik ki a nedvességet. (a felső azért lényegesen gyorsabban szárad, de az vékonyabb is)

A biciklis felsőhöz a hátsó zsebek miatt ragaszkodtam, a futós felsőkön nincs zseb, csak a nadrágok derekánál, amibe jó, ha egy összecsukott kocsikulcs belefér, övtáskát pedig nem akartam magamra csatolni. Bár a KTM zsebei nem cipzárasak, így volt egy kis félszem, hogy valamit elhagyok majd, de azóta hosszú távon bevált. Ami miatt azt választottam az volt, hogy végig cipzáras az eleje, ezért úgy tudom fel-le venni, mint egy kardigánt, ami telepakolt zsebekkel sokkal praktikusabb, mint a belebújós kerékpáros felsők, továbbá, ha nagyon melegem van, akkor akármeddig lejjebb tudom húzni a cipzárt. Szerintem azért nem akar kiugrani a zsebekből semmi futás közben, mert van hátul az alsó szegélyre varrva belül egy szilikon csík, ami megtapad a nadrágomon és nem hagyja fel-le ugrálni a cuccot a zsebekben. Az már csak hab a tortán, hogy a cipzár húzója egy gumiba van ágyazva, így futás közben egy hangja sincs, mert nem csapkod. Apró okosságok.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.