2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Egy kezdő futó első fél éve

Hogy miért kezd el valaki felnőtt korában sportolni és mire számíthat? Beszámoló az első fél év tapasztalatairól.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A motiváció, hogy ki miért kezd el felnőtt korában sportolni, sokféle lehet.
Hogy csak néhányat említsek azok közül amiket láttam,hallottam, tapasztaltam: egyszerűen megelégelve a tespedést kell valami mozgás, vagy egy aktív fiatalkor után a családalapítás foglalja el az embert, de a mozgás vágya ott szunnyad benne és amint lehetősége adódik, él is vele, vagy egy szakítás/válás után felszabadult energiákat vezeti le valaki, vagy kapuzárási pánikja van és meg szeretné mutatni, hogy van ő még olyan jó, hogy számolni kell vele, vagy egyszerűen csak szép testet szeretne, vagy elhízás/túlsúly okoz lelki vagy orvosi problémát, vagy akár egy magas vérnyomásra vagy kezdődő cukorbetegségre lehet válaszintézkedés a mozgás és ki tudja még, hányféle motiváció létezik.

Én a magas éhgyomri vércukrom okán kellett, hogy tegyek valamit magamért. Valahova 10-15% közé teszik a vércukor problémával küzdő emberek aranyát Magyarországon a szakemberek, ami főre átváltva döbbenetesen nagy szám.
Az emberek többnyire igyekeznek titokban tartani az egészségi problémájukat, mert nem akarják, hogy sajnálják őket, vagy hátrány érje őket a munkahelyükön vagy bárhol máshol az életben, vagy egyszerűen csak nem kerül szóba a dolog. Én sem szívesen beszélek róla családtagokon és közeli ismerősökön kívül senkinek, de úgy gondoltam, hogy másoknak hasznára lehet, ha olvassák a történetemet.

A már jó ideje hol stagnáló, hol romló éhgyomori vércukor trend miatt életmódot váltottam. A diéta és a gyógyszer nem bizonyult elegendőnek, kellett még hozzá a mozgás.
42 éves férfi vagyok, sosem voltam kövér, de még elhízottnak sem gondoltam magamat soha, a családban még nem fordult elő cukorbetegség és az egyre rosszabb értékeket mindig valamilyen megfázásos tüneteket produkáló pár hétig tartó fertőzés okozta. Az első mért adat, amikor rossz lett az éhgyomri cukor egy tüdőgyulladásba torkolló megfázást követően történt 2003-ban, amikor 7.1 lett, majd azt az ellenőrző mérés is megerősítette hetekkel később, hogy valami elromlott. Terhelésre sem volt az igazi már.

Ez így is maradt vagy nyolc évig, amikor egy három hétig tartó nyári bacis vagy vírusos megbetegedés öt napos lázát követően felment 10-re az éhgyomori cukor és ott is maradt. Gyógyszert kaptam és diétázni plusz mozogni kellett (volna).

A mozgás valahogy nem akart összejönni. Nem volt meg még ötlet szinten sem, hogy mit, mikor és hol.
A mért három hónapos vércukor átlagok nem voltak rosszak, 5.9 környéken stagnáltak miközben az éhgyomori a gyógyszer ellenére is magas volt, 8-10 körüli.
2014 őszén elkezdtem falat mászni, hatalmas élmény volt, de ahogy jött a tél és nem tudták kifűteni a mászócsarnokot, úgy lett egyre kellemetlenebb jéghideg ízületekkel mászni. Váltanom kellett, tudtam, hogy izzadnom kell, hogy égjen a kalória. 2015 elején képbe került a spinracing, mint téli kerékpározási lehetőség. Az első 6 alkalommal úgy éreztem, elpusztulok, de aztán belejöttem és élveztem. Májusig ment, aztán a jó idő és a kinti elfoglaltságok miatt abbamaradt. Ahogy jött az ősz tudtam, hogy újra mozognom kell, mert a csökkent aktivitás miatt megint baj lehet a cukorral.
2016. februárig húztam, amikor a szigorúan végigdiétázott ünnepek ellenére is egy borzalmas 8.5-ös 3 hónapos átlagot mértek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.