2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Egy kezdő futó első fél éve

Hogy miért kezd el valaki felnőtt korában sportolni és mire számíthat? Beszámoló az első fél év tapasztalatairól.

[ ÚJ TESZT ]

Futás

Februárban az idő enyhe volt, a spinning macerái nem hiányoztak (csak adott napokon volt, adott időben, maximált létszámmal, így sokszor három nappal előtte sem tudtam már bejelentkezni) fogtam az egyetlen sportcipőmet és a 1990-es évek végéről maradt biciklis termo ruhámat és elmentem futni.
Még indulás előtt megnéztem Google Maps-en, hogy a környékbeli utcákon futva hány kilométer lenne egy kör.
1.6 kilométerrel kezdtem, nem gondoltam, hogy menni fog és féltem, hogy zihálás közben meg fog fázni a torkom, de a táv sem okozott gondot és a torkomnak sem lett baja.

Következő alkalommal már 2.2 kilométeres kört futottam és ezt egy pár alkalom erejéig meg is tartottam. Heti két futás esett jól, így eszerint mozogtam, nem akartam a saját kedvemet elvenni azzal, hogy túltolom. Néhány alkalom után emeltem a távot duplára, 2 kör 4.4 kilométer, heti két alkalom.

A régi cipőm persze a második futás alkalmával feladta - kétharmad részen levált a talpa az egyiknek - amit még pillanatragasztóval orvosoltam, hogy ha nem találnék hirtelen megfelelő futócipőt, akkor is legyen miben elindulni, de lett. Kifejezetten kemény talajra való futócipőt kerestem és találtam. Mivel nem öntött gumipályából (rekortán) állnak a környékbeli utcák, ezért fontosnak tartottam, hogy az ízületeimet kíméljem, amennyire csak tudom, mert még sokáig szükségem lesz rájuk.

Az ilyen cipők nem olcsók, de szerintem szükséges kiadás. Sok cipőt felpróbáltam márkapreferencia nélkül mire egy jó lett. Mindegyik felpróbált cipőben járkáltam és ugráltam, próbáltam előre és hátra tolni a lábamat benne, hogy nem nyom-e, szimulálva egy meredekebb emelkedőt vagy lejtőt, amikor ugyanígy előre vagy hátra akar majd csúszni a lábam benne és akkor is kényelmes kell maradjon, nem törheti fel a lábamat.
Nem szívesen adtam volna ki több mint 30 ezer forintot egy olyan cipőre, ami nem 100%-os, de megtaláltam, amit kerestem. Olyan volt benne futni betonon, mintha egy vékony talpú cipőben futnék gumi burkolaton, egyszóval pazar. Csillapít, de el is lök a talajtól, így nem érzem, hogy energiát veszítenék vele.

A termo ruhám mivel kerékpáros holmi, ezért a felső részének hátul van derékmagasságban három zsebe, ami jó szolgálatot tett: kulcs, telefon, papír zsebkendő jól elfér benne. Egy buta telefont vittem, hogy ne az okos törjön, ha esetleg elesek (nem tudtam, mire számítsak, lesz-e olyan, ahogyan fáradok, hogy figyelmetlenné válok és elbotlok) de mégis legyen nálam valami eszköz, ha segítségre van szükségem.
A második vagy harmadik futásomnál elkezdett szúrni az egyik térdem. Vettem egy doboz ízület-erősítő tablettát, amitől az első szem bevétele után elmúlt a kellemetlen érzés, így nem biztos, hogy kellett volna, de azért bevettem az egész dobozzal (na, nem egyszerre, csak napi kettesével :-).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.