2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Egy kezdő futó első fél éve

Hogy miért kezd el valaki felnőtt korában sportolni és mire számíthat? Beszámoló az első fél év tapasztalatairól.

[ ÚJ TESZT ]

Avalon Park Családi futás Miskolc 2016.05. 5km

A harmadik versenyem május elején egy kényszernek indult, ugyanis nem volt más (hosszabb távú) rendezvény a közelben, ezért beneveztem egy 5000 méteres családi futásra, család nélkül.
Útvonalat a honlapon nem tettek közzé a szervezők (mindig szeretem tudni előre, hogy merre is fogok futni, tervezni, hogy mikor mit fogok látni, ott mennyi van még hátra, szintemelkedésre rákészülni vagy legalább annak megfelelően választani a tempót stb.) Még a rajt előtt másfél órával a nevezéskor sem tudták megmondani merre megyünk.

Aztán a rajt előtt fél órával sikerült megtudnom: egy kisebb kör a park területén, majd fel a bányáig és vissza, majd megint kis kör, fel a bányáig és megint vissza. Hát mit mondjak. Az, hogy megdöglöttem, nem fejezi ki elég jól az állapotomat. A szintemelkedés az 5000 méteren 170 méter volt és ugyanennyi a szintsüllyedés. Sokadik lecke: a táv nem minden.

Korábban egy-egy edzés alkalmával 85 méter emelkedés és ugyanennyi süllyedés volt 11 kilométeren. Azért az lényegesen pihentetőbb…

Rájöttem, hogy kétféle megdöglés van, az egyik amikor az energia fogy el a hosszú ideig tartó mozgás miatt, ha nem pótolom az elhasznált energiát (ez volt ugye az előző versenyen), a másik pedig amikor energia lenne, mert nem hosszú a táv, de oxigénből nincs elég. Vízzel, izotóniás itallal és fehérje szelettel készültem, de a kocsiban hagytam őket, mert ekkora távon tudtam, hogy nem szomjazok meg komolyan, enni pedig pláne nem kell.

Mivel a szintemelkedést csak éreztem, de akkor ott mért adat nem volt a birtokomban, ezért felmerült a gondolat, hogy mégiscsak magammal kellene hordanom az okostelefont (egyszer sem estem el mióta futni kezdtem) és valamelyik ingyenes applikációval naplózni, hogy merre jártam, mennyit futottam, milyen gyorsan és milyen szintemelkedéssel (a GPS-től vett adatokból sok mindent meg tudnak mondani ezek az appok). Így ettől kezdve minden edzés és verseny naplózva van, de az első három hónap kilométerei elvesztek. Csak becsülni tudom, hogy olyan 100-110 kilométer nem naplózott eredmény “veszett” oda.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.