2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy HDD hidegre tételének története

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy kevés pénz felhasználásával, pár csavar ki-be tekerésével sikerült megsokszorozni a merevlemezem életpályáját.

[ ÚJ TESZT ]

Szerelés, tesztek

Szerelés menete

Nem kellett túlzottan szétbontani a gépet, a hátsó takarólemez levétele után 2 csavar tartotta a HDD-t és 1 az ODD-t. Ezután jött az érdekesebb része a dolognak. Mivel a HDD-t anyaszült meztelenül kellett átköltöztetni, ezért először is megszabadítottam őt gúnyájától, ami négy csavarral kapaszkodott hozzá rendíthetetlenül. Majd beraktam az optibaybe és a négy rejtett csavarral rögzítettem.

Ezután jött a szerelés egyetlen kockázatosabb része, amikor is a DVD elejét le kellett pattintani. Szerencsére nem tört el.

Felrakni aztán az optibayre már sokkal könnyebb volt.

Ezután már csak annyi volt hátra, hogy a hátsó pöcköt is átcsavarozzam egyik helyről a másikra, és tehettem is be újdonsült lakhelyére a sok viszontagságot megélt HDD-met.

Miután mindennel kész lettem, nagy izgatottság közepette kapcsoltam be ismét kedvenc játszótársamat és füleltem. Elsőre nem hallottam semmit. Ekkor szokott ugyanis az ODD bekapcsoló hangja hallatszani, aminek ugye már se híre, se hamva. Utána felbőgött a HDD, amelynek így tök más hanga volt. A legnagyobb királyság, hogy az optibay visszajelzője mindenféle színben képes villogni, amikor dolgozik benne a HDD. Már ezért megérte.

Amikor felállt a rendszer, boldogan konstatáltam, hogy a meghajtók nem variálódtak át. Ugyanúgy maradt az „E „meghajtó a HDD, mint eddig, és az arra installált programok is simán indultak, nem kaptam semmi olyan hibaüzenetet, hogy a keresett file nem található, stb...

Jöjjön az oly régóta várt, második terheléses teszt

CPU: 85°C (-2°C)
GPU: 76°C (-4°C)
SSD: 58°C (+1°C)
HDD: 31°C (-19°C!!!)

Hát srácok, akkor most én megmondom nektek az őszintét. Én ezen az eredményen dobtam egy hátast. Nem mondom, hogy nem számítottam a pozitív végeredményre, de ez? A legvadabb álmaimban sem gondoltam volna erre. Jelentem, a HDD-m megmenekült a "hőhaláltól", ezek után boldogan fogok játszani, hiszen tudni fogom, hogy az én kis merevlemezemet most már senki sem bánthatja, és boldogan hűsölhet, miközben én délutáni szórakozásomat töltöm.

A CPU és GPU értékekből pedig leszűrhetjük, hogy nem fog nekik hiányozni a HDD, jobban érzik így ők is magukat. Az SSD lett megint a fekete bárány, de azért ott is távol vagyunk még a 70°C-os határtól, és van még rá amúgy is 1.5 év garancia.

Összefoglalás

Összefoglalásként azt lehet mondani, hogy a küldetés sikeres volt, egy kevés pénzmag felhasználásával, pár csavar ki-be tekerésével sikerült megsokszorozni a HDD-m életpályáját. Remélem, néhány embert sikerült rábeszélnem az SSD beépítésére, ugyanis "e örö e bódottá", a DVD meghajtó helyére optibay beépítése csupa móka és kacagás. Ja és nem jár garanciavesztéssel.

Köszönöm szépen, hogy elolvastátok az írásomat!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.