Hirdetés

2021. február 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Egy csodaszép szerelmes utazás: Haven bemutató

A videojátékoknak hódoló szerelmespárokat célozták meg, páratlan hangulatú couch co-op élményt kínálva.

[ ÚJ TESZT ]

Hirdetés

A szerelem mindent legyőzhet?

Korábban már említést tettem a barátságos gépigényre. Ez szó szerint értendő a mai, sokszor hajmeresztő gépigényekre, aminél már csak a hardverek árai a még hajmeresztőbbek. Mi a Havent párom laptopján, egy Lenovo Legion Y520 típuson játszottuk, a játék pedig egyből rávágta, hogy köszi szépen, neki ez bőven elég, amit maximális beállítások mellett megingathatatlan 60 képkockával hálált meg, persze igaz, hogy a játékról önmagában süt, hogy nincs igénye többre. Ez az ajánlott gépigényen is látszik, csak hogy a főbb komponensekről tegyek említést, VGA fronton GTX 1060 / HD 7950, CPU tekintetében i3 8100 / Ryzen 3 2200G típusokat kíván csupán, 16 GB RAM társaságában. Ez utóbbiból nekünk éppen csak 8 volt, de semmilyen problémát nem tapasztaltunk emiatt. Konzolon meg nyilván adott a dolog. Említést érdemel továbbá, hogy a játék úgy jelent meg, hogy már készen volt. Nem tapasztaltunk félkész állapotot, hatalmas hibajavításokat megjelenés után vagy Day 1, pöcc röff ment minden, ami - bár sajnálatos, hogy ezt külön ki kell emelni - ma már kuriózum. Egyetlen egy hibába futottunk bele egy harc során, történetesen elindult a harc, de a képernyőn nem jelentek meg az elérhető parancsaink, és a karakterek sem reagáltak semmire, de egy újraindítás megoldotta a dolgot.

Manapság egy olyan világban élünk, ahol a videójátékipar ontja ki magából a produktumokat, az ember csak kapkodja a fejét, pláne, ha nem ér rá egész nap a hobbijával foglalkozni. Ha végiggondoljuk, ez tulajdonképpen nem is egy rossz dolog, csak az a baj, hogy hömpölyögnek az iparban azok a címek, amik minden eredetiséget nélkülözve, egymásról másolva, láthatóan minél kevesebb erőfeszítéssel akarnak nagyot kaszálni, és ha nem erről van szó, akkor éppen arról, hogy tele van a játék hibákkal, és sokszor fél év is kell, hogy használható állapotú legyen a program. Mindezt azért, mert ma már nem az alkotás művészete hajtja a fejlesztőket, pláne nem a kiadókat (tisztelet a kivételnek), hanem a pénz szaga.

A Haven pedig üde színfolt a szuper-realisztikus mainstream és/vagy űberkomplex, rengeteg játékórát és energiát igénylő címek, és az említett középszerűek, technikailag hibás programok között. Ez az indie cím nyilvánvalóan nem váltja meg önmagában a világot, de a legjobb az egészben, hogy nem is akarja. A Havennel a The Game Bakers azt kínálja, amit a mottójuk is sugall, és amit mindvégig mutattak a különböző trailerek, egyéb videók formájában. Játékuk minden pixelében, minden képkockájában a szeretet, és az alkotás öröme köszön a játékosra, az pedig kiemelendő, hogy egy olyan témát dolgoznak fel, ami az emberiség számára az egyik legfontosabb kapcsolati formát jelenti, hiszen szinte mindenki vágyik rá, mindenkinek megvan a véleménye, ideálja róla.

A szerelmet igazán jól bemutatni nem könnyű feladat, de a Haven ezt mégis végtelenül felnőtt módon teszi. Éretten, de ugyanakkor humorosan, meghitten, de nem gejl cukormázzal leöntve. Ha pedig készen állunk megismerni két szerelmes fiatalt, és részt venni egy relaxáló kalandban, ha szeretnénk két remek személyiségű karakterért aggódni, vagy velük nevetni, tegyük azt egyedül vagy párunkkal, a Haven átlagosan 10 órányi tartalommal gondoskodik arról, hogy maradandó élményben legyen részünk.

Pontszámom: 10/10

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.