2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

EEEpc szemrevételezés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Főiskolán sokszor megesett már velem, hogy hihetetlenül jól jött volna egy laptop. Főleg...

[ ÚJ TESZT ]

Főiskolán sokszor megesett már velem, hogy hihetetlenül jól jött volna egy laptop. Főleg azért, mert programtervező informatikus szakon szinte elengedhetetlen, hogy gép előtt ülve tanuljon az ember prognyelveket, és ha nem jut gép a csoport magas létszáma miatt, akkor marad csupán a nézelődés. Egy jó kis laptop ára újonnan viszont nekem megfizethetetlen, egy használtat pedig már csak azért se vennék mert annak már biztos halálra van kinozva az aksija, és akkor plussz kiadás még azt is venni bele. Azonban tavaly szeptemberben tudomást szereztem erről az EEE-ről. Tetszett, meglehetősen. Most, januárban pedig szerencsére elérhetővé vált... pénzügyileg is, úgyhogy beruháztam egyre.

Nincs meg a szike! Sebaj, nekiesek puszta kézzel is!
A legelső csodálkozásom a méreteiben még a kibontása előtt megtörtént, ugyanis már a doboza is kissebb mint egy átlag laptop (31cm x 25cm x 8cm [oké, oké, a vastagság nem ér]). A külsejére szépen rá volt irva a tipusa (Eee PC 4G), és szine (Galaxy Black). A doboz tartalma maga a gép, az aksi (külön csomagolva, ahogy azt kell), a töltő (álá mobiltelefon, márcsak a méretei miatt is), két füzetecske (egyikben a DVD), na meg a garanciális lap amit biztos nem fogok használni már csak azért sem mert külföldről lett hozva a masina, és mint a kisgyerekek, én is szeretek mindent szétszedni darabjaira, csak utána győzzem összerakni (utálom a puzzle-t, a LEGO-t meg mindig az agybajnokok játékának tartottam XD ).

Az alap oprendszer
Miután a kicsomagolásnak vége lett, magasról téve arra, hogy az akuban alig van fesz, megnyomtam a bekapcs gombot. Szépen be is bootolt (piszok gyorsan), a varázsló végigvitt az alapbeállitasokon, stb., majd jött a Linux egyszerűsitett kezelőfelülete. Szépnek szép, de ugyebár ez csak az alapokat teszi elérhetővé a felhasználó számára, az igazi kezelőfelületet meg nem akartam előcsalni, mert már a megérkezése előtt eldöntöttem, hogy xp-t rakok rá, ha törik, ha szakad.

Linux gyalulás, XP-re fel!
Azonban még mielőtt ennek nekiestem volna, gyorsan elvégeztem egy kegyetlen nlite-olást a meglévő sp2-es xp-men. Mindent kukába vágtam ami biztos nem fog kelleni, mint például a régi videókártya drivereket, a windows hangokat, theme-eket, stb, a vége egy karcsú, 350mega körüli telepitő lett, amit már méltónak találtam az eee-re.
CD meghajtó ugyebár nuku, igy gyorsan lenyúltam fater USB-s IDEboxat, rack kioperálása után beleraktam a CD meghajtómat, majd kezdtem a telepitést.

A telepités menete
A kicsike BIOS-a kapásbol felismerte a meghajtót, majd egy gyors boot sorrend átiras után már bootolt a win telepitő.
Itt azonban megjegyezném, hogy a kézikönyv valami nagyon hülye módon próbál végigvezetni minket az xp installon, kb 4 lépéssel több van benne, mint amenyit józan paraszti ésszel csinálnánk. Bár ezen kivül le a kalappal a könyv előtt, ugyanis egy teljes, külön fejezetet szántak, nem csak az xp telepitésének, de annak finomhangolásának is.
Első furcsaság az volt, hogy nem egy, nem is kettő, hanem négy partició volt az SSD-n, egyik volt az alap amit elérünk, volt aztán egy rejtett partició amiről valószinűleg a Linux visszabackuppolja magát ha nagyon muszály, egy üres 8 megás, és végül egy BIOS elnevezésű szintén 8 megás. Itt volt az első pillanat amikor a kézikönyvhöz nyúltam, mivel nem kéne elszúrni a dolgokat, de a könyv meggyőzött, hogy minden létező particiót töröljek. Miután ez megvolt és elkezdődött a telepités nem volt az az isten ami megállithatta volna ezt. Gond nélkül felmászott az OS.
A kapott DVD-n lévő drivereket nem integráltam előre az xp cd-be, mivel sejtettem, hogy egyéb progikat is feltenne a driverekkel együtt amik az integrálás során kimaradnának valoszinűleg. Sejtésem beigazolódott, egyik ilyen program a képernyőfelbontást változtató kis óra meletti ikon formályában megbúvó programocska, mellyel 800x600 és 800x480 között tudunk vigan váltogatni.


Tipp: ha gyorsan akar az ember 800x600-ból 800x480-ba váltani, elég egy dupla katt rá, másik irányba sajnos nem működik.

Aki szintén XP-t tesz majd fel, készüljön fel, hogy a driverek telepitése iszonyat sokáig elhúzódik, én személy szerint lazán megebédeltem a magam komótos 1 óras tempójában. Ugyanis a DVD nemcsak telepiti a drivereket/programokat, de különböző hangolásokat is végez a rendszeren, mint pl a lapozófájlok méretének beállitása.
A végleges méret végül akkora lett, hogy csak 1.9GigaByte körüli szabad hely maradt a 4giából, tehát aki 2G verziót akar venni, az jól gondolja meg... Igaz, a kiindulási xp cd-be integrálva voltak 2007 szeptemberig a frissitések, illetve az ie7 és a wmp11 is.
Ja, és senki ne gondolja, hogy ő majd jobban lefogyasztja az xp-t, mert az én változatomat előbb kipróbáltam vmware-en, és ott nyersen, a telepités után 1 gigát foglalt, eee-n meg erre a DVD rápakolt még egy gigát. Magam se tudom, hogy hogyan csinálta (nagy mammut driverei lehetnek), de sikerült neki.

Mi az, hogy nem 900Mhz kéremszépen!?
Na igen, az ASUS-os srácok, különböző okokra hivatkozva (ez nem stabil igy, az nem stabil úgy) lejebb vették a proci FSB-jét 100-ról 70Mhz-re, igy az igért 900 helyett csak 630Mhz-et kap a felhasználó. Azonban, mint mindig, a lelkes fanok belendültek és meg is született egy ügyes kis program, az EEEclock, mely a windows óra melett megbújik, és lehetőséget nyújt abban, hogy váltogathassuk élőben az FSB-t 3 érték között (70, 85, 100).
Azonban hátulütője a 900Mhz-es órajelnek, hogy piszkosul melegszik, hacsak nem egy hűtőházban lakunk, ugyanis a SuperPI alatt képes volt felkúszni a hőmérséklete 64 fokra is, és mindezt csupán 8 és fél perc alatt érte el.
Egyébként már készült egy hackelt BIOS update is, azonban ez meglehősen instabil, igy mindenki kerülje használatát.

Futtassunk le egy-két tesztet...


superPI


WinRAR


HDTune

Rendben van, a HDTune a háttértárat teszteli, de gondoltam a teljesség érdekében azt is lefuttattam a processzor különböző órajelein.
A maxmális hőmérséklet 70Mhz-es FSB alatt (630Mhz-es CPU) 56 fok, 85Mhz-es FSB alatt (765Mhz-es CPU) 62 fok, és 100Mhz-es FSB alatt (900Mhz-es CPU) 64 fok volt. Ebből adódik, hogy 900Mhz-en én maximum akkor hajtanám, ha minden Mhz-re szükségem van, de egyébként gyári, 630Mhz-es órajelen is vigan futkározik a windowsban.
A számitógép könnyen megbirkózik a DVD filmekkel is egyébként, tökéletesen nézhetőek rajta.

Easy to play
Jöhetnek a játékok... Első tesztalanyom a méltán hires Quake 3 Arena 1.32. Hálózaton keresztül feltelepitettem, majd egy kis túrkálás után töröltem belőle a videókat helymegtakaritás végett. A widescreengamingforum.com cimen pedig találtam egy kis leirást, hogyan lehet rábirni a q3-at a 800x480-as felbontásra. Miután ez megvolt irány a játék. 7 bot társaságában a Longest Yard nevű pályán 630Mhz-es órajelen átlag 23fps, 765Mhz-en 33fps, mig 900Mhz-en 45 átlag fps-t lehetett elérni.


Nagyobb képért kattints rájuk.

Második áldozat a Warcraft 3 Reign of Chaos volt. Telepités szintén hálón keresztül történt, legfrissebb patchet pedig erre is feldobtam, és szintén kikutattam, miként mondhatom meg neki, hogy a 800x600 nem jó, legyen inkább 800x480. Itt 630Mhz-en 22fps, 765Mhz-en 26fps, 900Mhz-en pedig átlag 33fps-t lehetett elérni High(!) beállitások mellett (csak a textúra minősége volt Low, tekintettel a kisméretű videómemóriára).

Pozitiv dolog volt még a warcraft-ban, hogy a piciny touchpaddal is könnyen kezelhető volt, de azért az egér itt is ajánlott.
Na persze ezek mellett mást is kipróbáltam, de gépigényük miatt nem emlitem meg őket, csak felsorolás szinten, mert az lett volna furcsa ha nem mennek:
- Mortal Kombat 4
- Jazz Jackrabbit 2: The Secret Files
- Nehany MAME jatek
- Guilty Gear X2: The Midnight Carneval

Easy to... hmm... Surf? XD
Azaz minden ami nem játék... ie7 nagyon barátságosan kezelhető rajta, F11-nek hála pedig nyerünk plussz pár sort. Na meg persze ha túl széles az oldal akkor még mindig ott van a kicsinyitési lehetőség ami túlzott használat esetén többet ront mint javit. A webkamera is nagyon jó képet ad a 0.3 megapixele ellenére. Azonban felhivom mindenkinek a figyelmét, senki ne próbáljon msn-es videóbeszelgetés melett fényképezni vele a windowsos segédprogrammal (mert mást nem probáltam még) mert a vége egy csúnya kék halál (igaz, ez max 1 percig rondit bele a dologba, hála az eee gyors bootolásának [bár az asztali töltene be ilyen gyorsan]).


Webcamera képe este, és reggel. Nagyobb képért kattints rájuk.

Ami kimaradt
A gép hangja elég jó, még a beépitett hangszóróin keresztül is (persze szigorúan laptop téren), a rádugott 2.1-es hangfalszettemet pedig maxon kihasználta. Amúgy egy hangzatos nevű Realtek High Definition Audio hangkártya van benne (vagy legalábbis az eszközkezelő nem akart többet elárulni róla), meg van hozzá egy még hangzatosabb nevű High Definition Audio Manager program amivel sok olyan dolgot beállithatunk amit amúgy sose tennénk, de ha már itt van...
A gép teljes mértékben hangtalan, ez köszönhető annak, hogy csupán egyetlen egy mozgó alkatrész van benne, a ventillátor, ami még ha be is kapcsol, még akkor is ellehet aludni melette.
Az üzemidő nagyjából megfelel a hivatalos adatoknak, azaz 3-3.5 óra amiben benne van félóra quake, majd böngészés orrvérzésig.
A gép méreteiből adódóan elég kis billentyűzettel van megáldva, azonban ezt hamar megtudja szokni az ember, sőt, egy idő után már az furcsa, ha egy normál méretű billetyűzeten kell gépelni. Mellényúlás maximum sötétben van, szóval a billentyűzet nem olyan rossz, bár kicsit zsúfolt az tény, elvégre a PageUp, PageDown, Home és End gombokat is az Fn + nyilak segitségével tudjuk elérni.
Egyik hátulütője a gépnek, hogyha benne hagyunk egy üres memóriakártyaátalakitót az olvasójában akkor nem bootol be (nem lép túl az EEEpc feliraton).

Zárszó
Nos, lényegeben ennyi, nekem tetszik, nagyon bejön a drága. A teljesség érdekében itt van még pár képecske.
(A teljes cikket az EEE pc-n irtam, ezert nincsen hosszú i, és a képeket, a webcamosokon kivül egy Motorola E398-al készitettem, szal boccs a minőségért.)


Fura látvány ha mindent rádugok.


Méghogy csak egy huszas fér el rajta XD


Viszonyitas képpen egy DVD.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.