2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

EeePc 900 WinXp Reinstall USB-ről

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sziasztok! A következő cikk megalkotásához kellet egy hétvége és egy remek vírus :). A történet úgy...

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok!

A következő cikk megalkotásához kellet egy hétvége és egy remek vírus :). A történet úgy kezdődött, hogy vettem egy ASUS EeePc 900-at, amit kb. 3-4 nap használat után meg is fertőztem egy jóféle leirthatatlan vírussal. A problémám az volt hogy USB-s Cd drive hiányában igen nehézkes ezeket a kis gépeket újrahúzni, leírom hát tapasztalataimat:

(Kellékek: WinVista, Net kapcsolat, minimum 2.5 GB Pendrive, vagy Sd kártya, türelem)

Szerencsére az ASUS mindenféle finomsággal ellát a telepítőcdjén (WinPe, Norton Ghost, Ghost imagek (külön a c: és d: meghajtókról) WinXp Home Edition (igen az xp-set vettem az ok egyszerű: ez volt a boltban :) ) és még remek nyalánkságok amik külső cd drive híján HASZNÁLHATATLANOK. Szóval ezzel meg is köszönném az ASUS munkáját és lassan belecsapnék a lecsóba. A neten mindenféle finomság olvasható hogyan kell boot pendrive-ot és sd kártyát csinálni, kb 10-15 fájlt kell letölteni órákig olvasgatni a fórumokat és a végén úgyis elakadsz valamibe, a másik leírás pedig teljesen mást mond … Ezeknek az olvasgatásával ment el a hétvége és vagy kismillió próbálkozással (sikertelenül), Mikor már majdnem feladtam akkor jött az isteni szikra : WINPE de nem ugy ahogy a leírásokban található, saját módszerrel letöltések nélkül :) (ez mondjuk nem teljesen igaz). És akkor jöjjön a HardCore :) avagy a végkifejlet:

Gép bekapcs F2 folyamatosan nyomva így belépünk a biosba itt a Boot fülre navigálunk majd a Boot Settings Configuration-t választjuk, Quick Boot és a Quiet Boot opciókat Disable-re állítsuk majd ESC gombbal visszalépés az előző menübe ahol a Boot Boostert is Disable állásba tesszük. Exit fül Exit & Save Changes re megyünk és Enter, Save configuration természetesen Ok :) Kikapcsolhatjuk az EeePc-ket nem lesz rá egy darabig szükség.

A következő lépéshez egy Windows Vista operációs rendszerrel rendelkező gépre lesz szükségünk (elképzelhető hogy Xp-vel is működik nem próbáltam) és Moonman hívnám segítségül mert van erről egy remek cikke a Windows Portal-on (Régi adatbázis: www.winportal.net Új honlap: http://winportal.spaces.live.com/ ) remélem nem veszi zokon, én nem másolgatnám be, tökéletesen összefoglalja, természetesen nekünk az USB verzió kell (működik Pendrive-val és Sd kártyával is).

Tehát a link: [WinPe Készítés]

Az AIK 1 GB körül van és ha telepíted az a másik 1 GB lesz és 400 Mb képfájt hoz létre úgyhogy legyen 3 GB szabad helyed :)

Ha ezzel megvagy és kész a boot USB vagy Sd akkor az már fél siker. A legnehezebb részén már túl vagy. Most az ASUS cd-re lesz szükségünk amin az idáig használhatatlan dolgok vannak, és használhatóvá alakítjuk őket. A Recovery mappát felmásoljuk az USB kulcsunkra (vagy Sd kártyánkra bla bla bla :) ).

Most jön a másik trükkös rész. ASUS rendesen felpakolt egy WinPe oprendszert a telepítő DVD-re ami hasznos dolog LENNE ha LENNE külső CD driveom, de nincs … Szóval ezt az ISO képfájlt egy Daemon Tools-al fel „mount”-juk (gyk.: http://www.daemon-tools.cc ) és a felcsatolt cd képfájlon megkeressük a Ghost32.exe-t és ezt is az USB kulcsra (…) másoljuk. Ezzel gyakorlatilag kész is a munka neheze kapjuk elő a kis kedvencünk, helyezzük bele az imént készített nyalánkságunk és Power ON.

Most keményen ráhasalunk az Esc gombra és nyomjuk, és nyomjuk és … egyszer csak választhatunk miről szeretnénk bootolni, itt kiválasztjuk kedvenc kis USB driveunkat vagy amit behelyeztünk, és láss csodát működik (márha mindent jól csináltunk Moonman cikke alapján.) Mikor teljesen betöltődött villog a kis kurzor a szerkezet él :). Itt kell némi minimális Dos alapismeret (cd .. és cd „mappanév”) ezekre nem térnék ki nagyon. A lényeg, hogy a mi kis tüneményünk az E: meghajtó betűjelet viseli erre kell rálépni majd elindítani a ghost32.exe-t. Az elején lévő rizsát egy Okkal jutalmazzuk és máris kedvünkre szaladgálhatunk a menüben. „Local -> Disk -> From Image” utasítások kellenek nekünk, itt a Recovery mappából kiválasztjuk az EEEPC1 fájlt és a következő menüpontban a C: meghajtót válasszuk (az első, közel 4 GB). A szerkezet dolgozik egy picit a csík végigszalad és mi boldogan hátradőlhetünk ez idő alatt (cigi nem fér bele annyira nem hosszú, meg különben se dohányozz :) ), ha végzett akkor „Local -> Disk -> From Image” az EEEPC2 lesz most a mi fájlunk és a kiválasztásnál a D: meghajtót választjuk és szintén pár percig hagyjuk dolgozni a gépet. Ha végzett kilépünk a Norton Ghost-ból kivesszük az SD kártyát (lehúzzuk az USB-t) és reseteljuk (alján kis gomb) vagy hosszan nyomjuk a bekapcsoló gombot amíg el nem sötétedik.

Bekapcsoljuk vadul nyomjuk az F2-öt Biosba be, és amit az elején átállítottunk Disable állásba azt most mind visszakapcsoljuk Enable helyzetbe majd Save & Exit és a gép az új XP-vel indul.

Nagylevegő, … kifúj, … végeztünk. Remélem sok embernek segítettem.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.