eBay-es kütyük kis pénzért - II. rész

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2013-05-16 05:00

Kémkamera hétvégére, gravírozó üveghez és LED-es zseblámpa egy hamburger áráért.

Kulcsszavak: . ebaykütyükínaikameraceruzalámpa

[ Új teszt ]

Bevezető

Üdvözlök mindenkit!

Egyszer már jelent meg itt cikkem (pár hónapja) és látva, hogy sok embernek tetszett - bár leginkább eBay-veteránoknak - gondoltam írok egy pár másik kütyüről.

Akik olvassák a blogomat, azoknak túl sok újdonságot nem tudok mutatni most, viszont akik esetleg nem olvasták még, azoknak érdekesek lehetnek az alábbi kütyük. Olcsók egytől-egyig és remélem érdemes kipróbálni őket.

Nagy felbontású képeket a linkeken találtok, az egyik kütyühöz videót is töltöttem fel. Minden oldalra tettem fel azért egy-egy kisebb képet is, hogy ha valaki mobilról nézi, az is lásson belőlük valamit.

Remélem elnyerik majd a tetszéseteket!

Kém kamera

Mini távirányító kinézetű kém kamera

Képek

Biztos megkérdeztétek magatoktól, hogy mire is tudnátok használni egy ilyen kütyüt, ha nem tényleges kémkedésre.
Megmondom én, mire. Nem tudom, hogy vagytok vele, de ha sokat iszok (nagyon sokat), akkor elfelejtek dolgokat. Ez pedig mindig legendákat szül rólam, hogy repültem részegen, meg hasonlók. Sosem tudni, ilyenkor mi történt valójában, de most eljött az innovációs részegszem. Helyetted lát és jegyez, ha részeg vagy. A plusz, hogy a saját szemszögedből láthatod a dolgokat. Most megkérdezitek, hogy hogyan.
Személy szerint felcelluxoznám a fejemre még amikor jól vagyok, hogy utána ne kelljen ilyenekkel bajlódni. Na, hát erre jó ez.

A képek rossz minőségűek, látszik is a képtárban, hogy melyiket készítettem vele. Úgysem fényképezni akarok vele, úgyhogy ez teljesen mindegy is.

A videók minősége szerintem egy átlagos VGA kamerához hasonló, attól talán picivel jobb. A lényeges dolgokat látni fogjuk, a hangminősége is kielégítően jó. Aki komoly felvételekre számít, annak nem erre van szüksége. Kezelése aránylag egyszerű, józanul begyakorlod és részegen is menni fog. Tartottam tőle, hogy mivel nincs kijelző rajta, nem fogom tudni a nagy nyomkorászás közepette, hogy éppen mit is csinál a kütyü, de megspékelték egy kiokosított LED-del. Halvány fénye van, de bőven elég, hogy láthasd, mit csinál a kamera.

Nézzük a gombkiosztást. Szerencsére nincs sok gomb rajta (4 db) és azok közül is kettő csak dísz. A miniUSB csatlakozóval átellenes oldalon (2. képen jobb oldalt) vannak a valódi gombok. Az alsó a ki/be kapcsoló gomb, szerencsére nem gombnyomásra, hanem nyomva tartásra (kb. 1-1,5 mp) kapcsol be, így nem kell félnünk annyira, hogy bekapcsolódik a zsebünkben. Ennek több funkciója nincs is, minden mást a maradék egy gombbal intézhetünk el.

Bekapcsolás után készenléti állapotba kerül a gép, ilyenkor folyamatosan világít a lámpa. A használati útmutató (ami egyébként teljesen jól értelmezhető és részletes) szerint hosszabb semmittevés után magától kikapcsol a kütyü energiamegtakarítás céljából. Okos. Ez után a felső gomb rövid megnyomására készíthetünk képet vele.

Megnyomásra elalszik a lámpa és amíg így van, addig készíti a képet, ami egyébként meglehetősen zajos, bár ezt látjátok ti is. Hosszú megnyomásra pedig videózni kezd. Tesztvideót is készítettem, hogy lássatok mindent. Ott is elmondtam pár dolgot, ezeket nem írom le. Sajnos a Dropbox nekem nagyon gyorsan játszotta le a videót és a hang nem követte, de ez most annyira nem lényeges. Valójában semmi gond nincs a videókkal.

Az akksiról nem sokat tudok, mondhatni semmit. Azt viszont több helyen is olvastam (és ezt a használati nem tartalmazza), hogy első alkalommal teljes feltöltésig USB-n kell hagyni. Az útmutató viszont nem írja, hogy mikor tölt és mikor van feltöltve.
Bedugás után meg kell várni, amíg lassan villogni kezd a lámpája (2 mp fény - sötétség váltakozik), ilyenkor tölt. Amikor bedugva folyamatos világításba kezd a lámpája, akkor van teljesen feltöltve. Az oldalán azt írták, hogy kb. 2 óra folyamatos felvételre képes (ez az akksija miatt ennyi).

Memória tekintetében nem lesz gond, mert 8 GB-ig kezel microSD kártyákat és a papírjai szerint átlagosan 45 min/GB-tal számolhatunk. Belső memóriával egyébként nem rendelkezik.

A képen látszik, hogy miniUSB csatlakozója van és mellékletként csak egy kábelt kapunk, másra nincs is szükségünk. A saját képeimen látható, hogy hova kell a kártyát bedugni (rugós befogadója van) és mellette van egy picike luk (tűhegynyi). Az útmutató alapján ez a reset gomb, amit akkor kell használni, ha "the device stops functioning", azaz bekrepál, vagy valami miatt egyszerűen leáll. Elölről is lefényképeztem, ott van a szeme és mellette egy másik luk, gondolom ott a mikrofon. A technikai részleteket látjátok a fényképen a táblázatban.

A borítása puha tapintású műanyag. Nem kifejezetten vékony, de azért robusztus érzetet sem kelt. Ha egy szóval kéne jellemeznem, akkor azt mondanám, hogy megfelelő. A kulcstartó teljes mértékben fölösleges rajta, de mindenki tudja, hogy a kínaiak mindenre raknak. A csörgésével csak elrontja a videó hangját, szóval én le fogom szedni róla. Gépre csatlakoztatáskor semmi problémám nem volt vele, rögtön felismerte, nem kell rá várni sem.

Gravírceruza

Gravírozó toll/ceruza, kinek mi

Képek

Nagyon könnyű műanyagból készült, elég vékony is az elemtartó borítása. A fehér rész egy az egyben leszedhető és két darab AA-s elemet lehet beletolni, ez "hajcsa".

Mivel ilyen vékonyka, szerintem jó lesz rá vigyázni, ami egyébként sem árt, mivel a végén lévő gravírfej szerintem könnyen megsérülhet. Bár fémből van, én nem bízom a véletlenre. A kínaiak sem tették, ugyanis olyan vastag borítást kapott a csomagban, hogy ez volt az első csomag ami nem fért bele a postaládába (a tényleg nagyokat leszámítva).

A képen látszik, hogy kipróbáltam egy poháron. A "Gézili" felirat "Géza"-t jelent és a húgom beceneve. Nem is ez a lényeg, hanem hogy nagyon óvatosan lehet vele gravírozni, éppen azért mert kínai. Nincs vészesen nagy fordulatszáma, éppen ezért lehet vele nagyon vékonyka vágásokat ejteni. A fej amúgy kb. 1-1,5 mm széles (átmérőjű) és elméletileg nem cserélhető, ezért nem javaslom senkinek, hogy megpróbálja lecserélni.

Mivel csak egy kis villanymoci van benne, szerintem alig fogyaszt, tehát nagyon tróger elemeket is nyugodtan tehetünk bele. Amilyen olcsó, senki nem hal bele egyébként, hogy újat vegyen, ha elromlik.

Elméletileg üveget, fát, fémet, műanyagot nyugodtan lehet vele vésni és ahogyan az üvegre reagált, szerintem nem hülyeség. A fémet talán lassabban viszi egy kicsit, de ez nem gyorsasági verseny amúgy sem.

Nagyon jó kis kütyünek tartom ártól függetlenül, élettartamról viszont nem beszélhetek, mivel alig 1 órája van itt. Bár egyes termékeknél ez már rekordidő.
Az ára a plusz rajta. Aki komolyabban akar foglalkozni kreatív művészettel, az meg úgysem Kínából és úgysem ilyet fog venni. Aki meg kütyümániás, túl sok a pénze, vagy csak megkéri rá valaki, az nyugodtan vegyen ilyet.

LED zseblámpa

LED zseblámpa

Következő alanyom egy LED-es zseblámpa.

Képek

Nos ez a zseblámpát is 2-3 dolcsi közötti horribilis összegért sikerült vásárolnom, mégis azt kell, hogy mondjam, az összes eddigi termék közül az egyik legkellemesebb csalódást jelentette számomra.

Ahhoz képest, hogy mindössze 1 db AA elem (én esetemben akkumulátor) működteti, remek fényereje van. Olyan erős, hogy a nem LED égős lámpákat röhögve...őő...szóval röhögve. De azt nagyon. Sajnos így csütörtök este, fél hétnyi fogalmazásgátlás után nem úgy megy, mint szeretném. Amúgy az egy darab akksit egy darab LED szívja.

Tehát a lámpa kielégítően erős, a fénye nappal is jól látszik közeli pontokon, éjszaka viszont kb. 30-40 méteres távra tökéletes világítóeszköz. Leírása szerint vízálló, ezt nem tudom tanúsítani, viszont az biztos, hogy nem bízták a véletlenre: zsírral kenték be az akkufedél menetét, így nem rohad be és víz sem folyik bele. A be- és kikapcsoló gomb a végén van, kellemes gumiborítást kapott.

A leírás szerint továbbá "shockproof" is, azaz ütésálló. Ezt sem volt igazán módom kipróbálni, szándékosan pedig nem szeretnék alkalmat keríteni rá. Maradjunk annyiban, hogy hiszünk nekik.

Nagy pozitívumként mondható el, hogy az egész ház (a lencsét és a gombot leszámítva) masszív fémből van. Szerintem nem alumínium, de erre ne vegyetek mérget.

Összességében azt mondhatom, hogy akinek szüksége van egy ilyenre, az ne sajnálja azt a 600-700 forintot rá, remek kis cucc!

Zárszó

Azért pont ezt a hármat választottam ki a sok kallódó kínai kütyü közül, mert 3 olyan darabról van szó, amikkel talán a legelégedettebb vagyok. Elmondhatom, hogy érdemes volt őket megvenni, mert használhatóak arra, amire ki lettek találva és nem esnek szét első fogásra. Ettől többet nem nagyon várhatunk el ilyen nulla forintos cikkek esetében és eddig mind állja is a sarat.

Azoknak a kollégáknak, akik éppen kommentben készülnek leírni, hogy nincsenek benne számadatok és konkrétumok, azoknak most mondanám, hogy ez nem teszt, hanem rövid bemutató és erre fölöslegesen várnak, mert egyiket sem fogom "rendesen" tesztelni. Aki megvenné, de nem biztos benne, hogy jó üzlet, annak ennyi éppen elég és éppen ez a cikk célja az ismertetés mellett.

Remélem tetszett a bemutató, köszönöm a figyelmet!