2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

E-book, e-papír, miről beszélsz?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy könyv, mely ha lemerült már nem könyv.

[ ÚJ TESZT ]

Ha valaki olvasta nemrég megjelent címlapos írásomat, mely Rómáról szólt, az tudja, minden vágyam egy e-book olvasó volt. A sors úgy hozta, hogy egy nagyobb méretű ösztöndíjat kaptam múlt féléves eredményeimért, mely jutalmaként lehetőségem volt beruházni egy ilyen készülékre.

Körbenézve a magyar piacon bizony nincs túl sok választásunk. Pontosabban egy gép van jelenleg, melynek folyamatos magyar támogatása van. A többit megrendeli az ember és vagy támogatja a magyar karaktereket vagy nem. Eléggé zsákbamacska, pláne ha azt nézzük, hogy még néhány „utf-8”-as eszköz sem tud mit kezdeni az „ő” és „ű” karakterekkel, illetve rosszul jeleníti meg őket. Az amazon gyermeke, a népszerű Kindle 2 „csupán” 40 000 forint körüli pénzért került a piacra. Ha utána olvasunk, akkor kiderül, hogy ezzel egy 3G hálózaton működő eszközt kapunk, mely a magyar roaming díjakkal nem éppen baráti havi költséget jelent, ráadásul az ISO-8859-1 (Latin 1) karakterkódolást használja, mely az „ő” betűt nem képes megjeleníteni. A Sony eszközéről sokfélét olvasni, jót és rosszat egyaránt. Vélhetőleg a firmware frissítések rengeteg hibát orvosoltak, de az európai garancia továbbra is problémás. Nekem számla is kellett, magyar support is kellett. A magyar piac itt szűkül le (számomra) a Hanlin V3-ra, melyet Koobe néven árulnak, frissülő magyar firmware-el és magyar garanciával illetve támogatással. Ez a felállás jelenleg 83 000 Forintba kerül. Nem kevés, de döntöttem. Már aznap hívtak, úton van, egy-két nap múlva meg is érkezik.

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük át mit is kapunk, ha egy e-bookot választunk.

Az e-book lényegében egy olyan szerkezet, mely digitális szöveget és képi állományokat jelenít meg nekünk egy olyan kijelzőn, mely az e-Paper technológiára épül.

Az e-Paper technológia lényege, hogy egy olyan kijelzőt hoztak létre, mely látszólag a papírhoz hasonló képet ad, így nem erőlteti meg a szemet olvasás közben. Az egész kulcsa, a szintúgy modernizáló képzővel ellátott e-Ink kapszula. A képernyőt a felbontástól függően ilyen kapszulákból állítják össze.

Egy-egy ilyen kapszula tartalmaz fehér és fekete festéket, melyek a különböző pólusú töltésre különböző féleképp reagálnak. A pozitív töltés a fehér festéket rendezi felülre, a negatív pedig a feketét. A töltés variálásával a szürke színárnyalatok is elérhetőek. A technológiát a Xerox fejlesztette ki a '70-es években, majd Joseph Jacobson a '90-es években javított ezen az e-Ink bevezetésével. E-book olvasók voltak korábban is, viszont ezek LCD képernyővel rendelkeztek, melyek a szemet fárasztották, készenléti idejük pedig csekély volt. Az e-book egyik nagy előnye a készenléti idő. Mivel a képernyő csak akkor használ áramot, amikor átrendezi az e-Ink-et, így nincs szükség folyamatos tápellátásra. A szöveg akkor is ott marad, ha kivesszük az akkut, csak a rendszer fog újraindulni ami lapoztatja a könyvünket, és a könyvjelzőket kezeli. Egy töltéssel, így több ezer oldalt is elolvashatunk, ami bizony nem egy könyv. A Koobe-ban lévő e-Ink technológia neve Vizplex, mely állítólag erősebb kontrasztot tesz lehetővé. Túl sok ilyen könyvet még nem láttam, úgyhogy ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom. Az olvasáshoz – csakúgy, mint a papír esetében – fényre van szükségünk. A képernyő matt felülete lehetővé teszi, hogy akár tűző napsütésben is olvassunk, anélkül, hogy elvakítana.

Lássuk, mit tud a Hanlin V3 a Koobe szoftverrel.

Elsősorban tudnunk kell, hogy kínai termékkel van dolgunk. Kínai feliratok mindenhol, kínai kiegészítők a dobozban. De ne ítéljünk elhamarkodottan!

Egy Linux alapokon nyugvó kernellel dolgozik, mely lehetővé teszi rengeteg fájltípus kezelését. A felhozatalban szerepelnek a népszerű formátumok és speciális szöveg formátumok is. Támogatott formátumok: PDF, DOC, RTF, EPUB, HTML, TXT, WOLF, MP3, CHM, FB2, Djvu, PNG, TIF, GIF, BMP, JPG, PPT, LIT (csak angol nyelvű könyveknél), PRC, MOB (nem DRM).

A PDF fájloknál megbirkózik a titkosított DRM fájlokkal is. Kedvenc formátuma a TXT és az RTF (ezeknél adja a legtöbb beállítási lehetőséget), de persze a többinél sem kell szégyenkeznie.
A képernyő felbontása a mellékelt papírok szerint 800X600 tintapixel 6 colos képernyővel, mely 4 szürke árnyalat megjelenítésére képes.

A képek megjelenítése szürkeárnyalatban. Eredeti link

Ez számomra azért furcsa, mert nem 4:3 oldalarányú a kijelző, hanem inkább valami cinematic arányra hasonlít vagy a 16:9-re. A beépített memória 512 MB (ez több mint elég, ha azt nézzük, hogy egy 200 oldalas e-book kb. 2 MB, TXT formátumban 1 MB). Bővítési lehetőség van, 4 GB-ig FAT32 fájlrendszerrel, viszont ha frissíteni akarjuk gépünket, FAT16 fájlrendszerre lesz szükségünk, és ezzel együtt értelemszerűen egy kisebb kártyára. A belső memória USB 1.1 sebességet támogatja, viszont mielőtt elkezd másolni, 20 másodpercig gondolkodik. Nem tudom, ez miért van, de nyilván a kis fájlméretek miatt így sem tart sokáig a másolás. A doboz tartalma egy pendrive alakú SD kártyaolvasót, egy fülhallgatót (mely a 3,5 mm aljzatba illeszkedik), csavarhúzót (mellyel az akkut vehetjük ki), egy mini USB kábelt és egy USB aljzatos hálózati töltőt tartalmaz. Az utóbbi két elem kombinációjából jön létre a töltő. Az e-bookon kívül mellékelnek még egy jó minőségű műbőr tokot, mely erős mágneszárral tartja helyén és védi meg eszközünket. A tok érdekessége, hogy egyik felén kínaiul, a másikon számunkra is érthető formában írja a cég nevét. Az e-bookot két féleképpen lehet a tokba illeszteni, így a kínai írás a tok hátuljára kerül és nem látszik.

A dokumentáció értelemszerűen az e-book az első bekapcsolás után tekinthető meg. Opcionálisan rendelhető valódi bőrtok, és LED-es éjjeli lámpa. 3 színben kapható: fehérben, feketében és szürkében. Én az egérszínű készüléket vásároltam meg. Anyaghasználata nagyon jó, illesztései precízek, nem recseg. Az olvasó szélei kicsit élesek, persze nem vágják meg az ember kezét, de ez nem érződik, ha a tokban tartjuk. Hátul csak az akkut takaró csavaros hátlap található. A csavar szükségességét nem látom, viszont kontrának sem vehetjük, mivel nem fogjuk kivenni sűrűn. Sőt nincs is miért kivennünk. Az előlapon kínai betűkkel látható a cég neve (ha lejár a garancia, ezt acetonnal lemosom :) ), baloldalt a lapozó gombok, alul pedig 0-9-ig számozott gombok láthatóak. A kerek gomb igazából kettő, egy vissza és egy OK/menü. Minden gomb nyomáspontja jó, kicsit kattannak, ha benyomódtak, erről opcionálisan kis csippannással is visszajelez. Felül a bekapcsoló gomb található, melyet, ha egyszer röviden megnyomunk készenlétbe ereszkedik készülékünk, 2 másodperces nyomásra pedig, kikapcsol/bekapcsol. A bekapcsoló mellett található a PDAkéhoz hasonló SD kártya foglalat. Oldalt a hangerő szabályzók találhatóak.

Számítógéphez való csatlakoztatás után megkérdezi, hogy csak töltse, vagy töltés közben szeretnénk elérni a belső tárhelyet is.

Bekapcsolás után 10 másodpercig indul a rendszer, majd kilistázza mappáinkat, fájljainkat. Választhatjuk a „Legutóbbi fájlok” opciót, ahol minden könyvhöz megjegyzi azt az oldalt ahol kiléptünk belőle. Így funkcionál a könyvjelző. A menü ésszerűen felépített és egyszerűen használható. Nincs túl sok beállítási lehetőség, Betűméret, betűtípus, rendszeridő, tördelés, él simítás, nyelv, illetve az állapotsor elhelyezése. Használható saját betűtípus TTF formátumban, alapból az Arial és Times New Roman érhető el, mely szerintem a két legjobb, nem is kell másik. A lehetőség adott a cseréjükre, ez a lényeg. A készülék kedvenc formátuma a Sony Reader-hez hasonlóan az RTF és a TXT. Itt minden funkció elérhető (betűtípusváltás is) ez a PDF-nél és DOC-nál nem. A PDF és DOC formátumokat képként értelmezi. Nyilván erre azért lehet szükség, mert tartalmazhat olyan tördelést a fájl, amit egyébként ezen a kicsi képernyőn hibásan jelenítene meg. Ehelyett marad az oldalankénti egyben megjelenítés, nagyítási lehetőséggel. Ha egy DOC típusú könyvvel van dolgom, simán „Mentés másként” módszerrel elmentem RTF-be. Így gondtalan a megjelenés, minden funkció elérhető.

Alul érthetetlen halványodás, álló nézetben azok a pixelek is élesek

Olvasás közben a felső sávon megjelenik a könyv címe, kiterjesztése, az oldalszám, az akku töltöttségének mérője és opcionálisan az óra 24 órás formátumban. A fejléc hosszú sorválasztó vonala egyben állapot sáv is, egy kicsi pöcök csúszik rajta, ezzel jelezve, hol járunk az olvasással.
A képeket kis gondolkodással ugyan, de szürkeárnyalatosra átalakítva jeleníti meg.
Ha könyvünk fejezetekre van osztva például így (tehát nem valami ömlesztett, szkennelt kalózverzió, hanem formázott szöveg):

Fejezet címe

xyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyz

Fejezet címe 2

xyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyz

akkor, képes egy tartalomjegyzéket generálni, ami a 7-es gomb megnyomása után előjön, és válthatunk a fejezetek között.

Az MP3 lejátszás funkció elsősorban hangos könyvekhez van, a mellékelt fülhallgató minősége is körülbelül erre elég. Csodát ne várjunk, viszont egy hangos könyvet minden probléma nélkül végig tudnék vele hallgatni. Persze a saját AKG fülhallgatómmal :).

Belül egy 200Mhz-es ARM processzor dolgozik, mely itt-ott igen izzad. Főleg a betűtípus és a betűméret váltásánál. Ez 10 másodpercet is igénybe vehet, csakúgy mint a fájlok megnyitása. A lapozás sebessége 1.5-2 másodperc. Egy kicsit soknak tűnhet, ha ülünk és bámuljuk mindenféle „munka” nélkül, viszont a való életben is ennyi egy lapozás, ezzel teljesen ki vagyok békülve.

Összegzés: Én teljesen megszerettem. Egy könyvet már el is olvastam. Nagyon nyitott vagyok az ilyen új dolgok felé, azt hiszem, erre mondják hogy Gadget Geek :) IMÁDOM!

Pro:

Kitűnő olvashatóság
Tartalmas doboz (persze SD kártyát leszámítva)
Hosszú üzemidő
Sok-sok kedvenc könyvem kis méretben és 220 grammban :)
Jó magyar támogatás mind szoftveres mind felhasználói szinten

Kontra:

Drága (komolyan mondom nem vagyok normális, hogy ennyiért megvettem :) )
PDF és DOC fájlok „képként” megjelenítése
Helyenként lassú
A DOC és PDF fájlok fektetett olvasásánál az utolsó sor halványabb

Specifikációk:

Kijelző: e-Paper (E-ink technológia) 6 colos, illetve 5 colos képernyő 800x600 pixeles felbontás
Adattárolás: belső memória + SD kártya
Belső memória: 512 MB
Külső memória: SD kártya

A Hanlin V3 kártyákkal maximum 2 GB-ig (tesztelve) működnek (FAT-16 formázással), SDHC kártyákkal nagyobb kapacitást is el lehet érni, de ott FAT 32 formázást kell alkalmazni. Működése 4 GB-os SD kártyákkal nem garantált.

Súly: 210 gramm
Akkumulátor: Li-ion 950 mAh
Átlagos lapozás egy feltöltéssel: 7000 - 8000 oldal
Támogatott nyelvek: magyar, angol, kínai, orosz, török, francia, spanyol, német, holland, japán, koreai, észt, román, lengyel, ukrán

Egyéb jellemzők:

3.5mm sztereó fülhallgató, USB 1.1, SD foglalat (max. 4GB)
Használhatóság: 0 és 40 °C között
Támogatatott formátumok: PDF, DOC, RTF, EPUB, HTML, TXT, WOLF, MP3, CHM, FB2, Djvu, PNG, TIF, GIF, BMP, JPG, PPT, LIT (csak angol nyelvű könyveknél), PRC, MOB (nem DRM)
Támogatott karaktertábla: UTF - 8 és teljes körű magyar karakter táblázat
CPU: Samsung ARM9 200Mhz
Operációs rendszer: Linux OS

E-BOOK WIKIPEDIA
KOOBE

Köszönöm t|-|om!-nak a korrektúrát, mely remélhetőleg elősegíti, hogy a készülékről beszéljünk, ne pedig a sok troll helyesírás tanácsait olvassuk.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.