2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Porszűrés házilag - Tesztekkel

Avagy hogyan tartsuk távol a port a gépünk belsejétől házilag.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Sziasztok!

Első cikkemben egy olyan problémával szeretnék foglalkozni amivel minden számítógép tulajdonos találkozott már. Mégpedig a por.
Ehhez egy otthon is elkészíthető, egyszerű és olcsó (persze kinek mi az olcsó, de a gyári vagy bolti megoldásokhoz képest olcsóbb) szűrő elkészítését fogom megmutatni hogy elkerüljük az ilyen állapotokat:

Nyugi ez nem az én gépem:) szervizes koromban találkoztam ezzel, azóta is ezzel riogatok mindenkit:)

Figyelem! Jól szellőztethető szobában végezzük el a műveleteket mert ragasztóval fogunk dolgozni, aminek az oldószere tűz és robbanásveszélyes

Nos akkor kezdjük az elején:
Mindig is sok gondom volt azzal hogy a gépemet 1-2 havonta ki kell takarítani az összegyűlt por miatt. Pláne, hogy a földön van asztal alatt. Az alkatrészeket féltem a rövidzártól meg a hűtőknek sem tesz jót ha eltömődnek meg nem is szeretem állandóan szétszedni ezért valami megoldást kellett találnom. Kb egy évvel ezelőttig nem gondoltam arra, hogy bárhogy is szűrjem a bekerülő levegőt, de akkor egyik ismerősömnél találkoztam a Cooler Master Elite 331-es házzal, ami teli van szűrőszivaccsal. Nekem egy Chieftec Aegis házam van, ami elég szellős. Pláne hogy 3 db 92-es és 2 db 120-as venti dolgozik benne.
Nagyon sok helyen kerestem megfelelő szivacsot, de mindenhol csak a "gyári" ventikre való szűrőt találtam, ami nem igazán jelentett számomra megoldást az oldallapon lévő nagy rácsos rész miatt.
Nagy nehezen sikerült találnom egy szivacs nagykert ahol forgalmaznak univerzális légszűrőszivacsot, ami megfelelt az elvárásaimnak de nagy macera árán külön rendelésre kellett a szivacsot beszerezni. Vékony (5 mm vastag) és sűrű, de nem annyira hogy a ventik teljesítményét befolyásolja.

Szerencsére lett szivacs, úgyhogy ugorjunk is neki!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.