2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Dupla Napalm az izomkockában

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Voodoo 5 5500 modern házba költözött

[ ÚJ TESZT ]

Retro konfig

Egy Voodoo 5 5500-hoz összeállított számítógéppel szemben támasztott legalapvetőbb követelmény, hogy kezelnie kell a 3.3V-os AGP szabványt. A 3dfx mérnökei ugyanis ezzel a régi szabványú csatlakozóval látták el a V5-öst, nem kis bosszúságot okozva a Voodoo 5 rajongóknak. Miről is van szó? Az első generációs, AGP 1x-2x-es kártyák 3.3V-os feszültséget használtak a jelátvitelre, míg az újabb AGP 4x-es kártyák 1.5V-ot. A két szabvány a kártya fizikai megjelenésében is eltér: a 3.3V-os kártyáknál az AGP csatlakozó bevágása a kártya hátlapjához közelebbi, míg az 1.5V-os kártyák esetében a távolabbi végén található. Természetesen ehhez igazodnak az alaplapokra szerelt AGP aljzatok is. Létezett azonban egy úgynevezett Universal AGP szabvány, melynek legfőbb tulajdonsága, hogy a 3.3V-os és az 1.5V-os kártyákat is kezeli (emiatt értelemszerűen nincs bevágás az AGP aljzatban). A témáról bővebben itt lehet olvasni (angol nyelven)

A retrogép összeállításánál tehát az Universal AGP támogatást tartottam szem előtt, az elérhető legmagasabb teljesítmény mellett. Emellett pedig az alaplapnak Micro ATX méretűnek kellett lennie, hogy beférjen a kiszemelt házba.

A 3dfx rajongók általában az AMD platformot részesítik előnyben, amikor Voodoo 5-ös kártyához építenek számítógépet, méghozzá nem véletlenül: AMD-hez jóval több Universal AGP-s alaplap létezik, mint Intel processzorok alá. Persze az nForce chipseteket elfelejthetjük (azok már csak 1.5V only AGP aljzattal készültek), viszont a VIA chipsetei egészen a KT333-as modellig támogatták az Universal AGP-t. A KT333 köré pedig már egész pofás kis gép építhető: támogatja a 333 MHz-es FSB-vel rendelkező Athlon XP szériás processzorokat, valamint a 333 MHz-es DDR memóriákat. Sajnos azonban nagyon kevés Micro ATX-es VIA KT333 alaplap létezik (konkrétan én egyet se találtam a VIA referencia alaplapján kívül, ami nyilván beszerezhetetlen).

Intel fronton sem túl rózsás a helyzet: az Intel a Pentium 4-hez készült chipseteiben már csak az 1.5V-os AGP szabványt támogatta, így aki Intel chipsettel szerelt alaplapot szeretne használni a Voodoo 5-ös kártyájához, annak be kell érnie a Tualatin P3-as szériával. Viszont kevesen tudják, hogy a nem túlságosan kiemelkedő minőségű chipseteiről híres SiS készített Pentium 4-hez való Universal AGP-s chipsetet, egészen a 651-es szériáig támogatták ezt a szabványt. A SiS 651-es maximum 533 MHz-es FSB-vel rendelkező Socket 478-as Pentium 4 processzorokat, és - a VIA KT333-hoz hasonlóan - 333 MHz-es DDR memóriákat kezel. Ez már talán az előbb említett AMD-s rendszernél is erősebb lehet, ám ami ennél is fontosabb: mivel az olcsóbb árkategóriába szánt chipset volt, ezért sokféle Micro ATX-es alaplap készült belőle! Megszületett hát a döntés: a retro gépem Pentium 4-es processzorra, és SiS 651 chipsetes alaplapra fog épülni.

A következő konfigurációt állítottam össze:

Alaplap: ABIT SG-71
Processzor: Intel Pentium 4 2.8 GHz (Northwood)
Memória: 512 MB DDR
VGA: 3dfx Voodoo 5 5500
HDD: Samsung 160 GB
ODD: Pioneer DVD író
Tápegység: Chieftec 420W
Ház: Thermaltake Lanbox Lite

Az ABIT SG-71-es alaplapja mindent tud, amire szükségem volt: Universal AGP-s, Micro ATX-es, és DDR RAM-os. Processzorból a második leggyorsabb került bele, amit kezelni tud (a leggyorsabb 533 FSB-s P4 3.06 GHz-es volt, de olyat nem sikerült szereznem). Alsókategóriás alaplapként nem túl magas a felszereltsége: integrált hangkártyát, LAN vezérlőt és chipsetbe integrált SiS VGA-t kapot - utóbbi szerencsére teljesen letiltható. Az AGP mellett további 3 db PCI csatlakozó is rendelkezésre áll, ezekbe azonban direkt nem raktam kártyát, hogy a Voodoo 5 szépen kilátszódjon majd a ház plexi oldalán. A mindössze 2 db memóriafoglalatba összesen 512 MB memóriát helyeztem. Habár volt itthon 2x512 MB DDR1-es memóriám is, mégis a 2x256 MB felosztás mellett döntöttem, mert azt tapasztaltam, hogy kedvenc retro játékom, a Need For Speed 2 SE valami miatt nem indult el 1 GB memóriával Windows 98 alatt, míg 512 MB-al tökéletesen működött. A processzor hűtésére az Arctic Cooling Super Silent 4 Ultra TC modellje szolgál, ami amellett, hogy jóval halkabb az Intel referencia hűtőjénél, hőmérséklet függő ventilátor szabályzást is kapott, ami jó hír annak fényében, hogy az alaplapról lespórolták ezt a funkciót. A rendszer energiaellátásáról egy 420W-os Chieftec tápegység gondoskodik - ez kissé eltúlzott választásnak tűnhet egy ilyen relatíve kis fogyasztású géphez, ám ezen kívül csak egy 300W-os Mercury tápegységem volt itthon, amivel nem akartam megsérteni ezt a konfigot :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.