2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

DOQO - Alternatíva a nemlétezőre

Mennyit számít a méret? Szerintem nem mindig annyit, mint amennyit az előítéleted közöl veled!

[ ÚJ TESZT ]

Használat / használhatóság

Nos, hétköznapi használatra, mint böngészés, streamelés kiváló, akárcsak egy kisebb laptop. Ilyenkor a TrackPad használata előnyösebbnek tűnik, illetve nem is nagyon akar az ember önszántából az érintőképernyőhöz nyúlni. Nekem viszonylag nagy kezem van, és én is kényelmesnek találom. Sőt! Ez a TrackPad konkrétan nagyobb, mint a laptopok legjavának, 14-15 hüvelykes méreteik ellenére.

A billentyűzet... gépelni hétköznapi felhasználásban lehet, mint láthatjátok, erről írom most ezt a bemutatót. Pár perc alatt hozzászokunk a méretekhez és elrendezéshez (ezalatt értem például a hosszú í-t).
Szoftveres oldalról az iPadOS néhol segít, néhol az agyamra megy, de szerencsére kikapcsolhatóak az idegesítő dolgai. Ilyen például az automata javítás. Ha egyszer fullos kiosztású billentyűzetet használok és minden karaktert leírok, amit le akarok, akkor mi a francért cseréli ki a szót egy szerinte jobban odaillőre? Főleg, hogy rendszerint téved? Na ezért jó dolog a kikapcsolhatóság.
Tudunk egyébként választani pár kiosztás közül, ilyenek a qwerty, qwertz, azerty és mégegy qwertz, de továbbra is minden esetben a nulla helyén van az í, így ezek nem hasznos állítási lehetőségek.

De milyen az egész programozói szemmel? Szerencsére jobb, mint bármely más rendszer esetében. Ugyan említettem, hogy a kombinációk nem a megszokott windows-osak, hanem egy az egyben Mac az egész, azonban mindezért olyan kárpótlást kapunk, amit sosem gondoltam volna.

A képernyő alján megjelenő másodlagos, teljes mértékben személyre szabható billentyűsor tökéletesen imitálja egy MacBook Pro TouchBar-ját. Így betehetőek ide a speciális karakterek akár kurzormegjelöléssel, de komplett csoportokat is létrehozhatunk. Arról nem is beszélve, hogy gyárilag is akadnak bevitt (szükség esetén törölhető) adatok, így az a bizonyos nulla sosem fog hiányozni!
Fontos azonban, hogy ez a Bar nem jelenik meg mindenhol. Csak olyan szoftverek esetén láthatjuk, ahol az adott szoftver kéri. Ilyen például az ingyenes Koder programozói felület. Érdekesség, hogy a legkomolyabb értékelést kapott, fizetős alkalmazás (Textastic) viszont nem képes erre, sőt, a beépített szimulátora is sokkal gyengébb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • iPad Minim balladája

    Időutazás aprópénzért: avagy lehetséges egy használhatatlanra frissített régi iPad Mini feltámasztása?

  • Az Apple buborék

    Valami történt a világ egyik legnagyobb tech vállalatával... Ez az írás az okokat és a "Hogyan tovább?"-ot fejtegeti.

  • Apple iPad Mini 2014-ben

    Mire alkalmas napjainkban az Apple 2012-ben piacra dobott kisméretű táblagépe? Meglepően sok mindenre!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.