Dell XPS L702x - DTR Dell módra

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2012-07-03 11:00

DTR? Biztosan - gondolják sokan. Aki viszont jártas a laptop témában, az bizonyára tudja mit jelent...

Kulcsszavak: . DellXPSL702xgamerDTRJBLgeforcei5notebooklaptop

[ Új teszt ]

Bevezetés

Bevezetés

DTR, vagyis desktop replacement, magyarul asztali gépet helyettesítő laptop. Bizony ám! Sokszor már a nagyobb méret (17"-től) miatt is ráaggatják a gépekre ezt a kifejezést, ami (véleményem szerint) akkor válik valóban igazzá, ha megfelelő hardveres teljesítménnyel is rendelkezik az adott "páciens".

Az első (és lényegében az XPS-ig az egyetlen) ilyen gépem egy HP Pavilion Dv7 volt, ami akkoriban csúcs gépnek számított: meglehetősen erős belső (C2D P8400 proci, Geforce 9600m GT VGA), feltűnő és egyben elegáns külső, 2.1-es Altec Lansing "hangrendszer", multimédiás érintőgombok, távirányító, stbstb...és persze az átlagnál nagyobb méret. Szerettem azt a Dv7-et, tényleg frankó masina volt, olyannyira, hogy az eladása után mindig vissza-visszatért bennem egy nagyobb gép iránti birtoklási vágy. Sokáig "csak" 15,4-15,6"-os laptopjaim voltak, aztán végül áprilisban hozzájutottam ehhez a Dell-hez.

Az XPS sorozat mindig is vonzó volt számomra, de sohasem engedhettem meg magamnak - mint tudjuk nem éppen filléres kategória, használtan meg nagyon ritka az olyan darab, ami hibátlan, garanciás, és még az ára is jó - szerencsére én kifogtam egyet. Rengeteg tesztet olvastam/videót néztem róla vásárlás előtt, és a legtöbb helyen nagyon dicsérték, ami elég volt ahhoz, hogy belevágjak egy újabb DTR-laptop "kapcsolatba".

Főbb paraméterek:

Típus: Dell XPS 17 L702x
Kijelző: 17,3" LED HD+ (1600*900) - fényes
Processzor: Intel Core i5-2450M (2.5GHz/3.1GHz, 3MB cache, 2mag/4szál)
Memória: 8GB DDR3 (4+4) 1333MHz (eredetileg 4GB RAM volt a gépben)
Merevlemez: 500GB, SATAII - 2.HDD/SSD hely
Optikai meghajtó: DVD Super Multi Dual-Layer
Videókártya: Nvidia GeForce GT 550M 1GB dedikált memória + Intel HD Graphics 3000
WiFi: 802.11a/b/g/n
Bluetooth: 3.0
Kártyaolvasó: 9in1, támogatott kártyatípusok: SD, SDIO, SDXC, SDHC, MS, MS Pro, MMC, MSXC, xD
Interfész: 1*USB2.0, 1*USB2.0/eSATA kombó (kikapcsolt állapotban tölt), 2*USB3.0, 1*HDMI, 1*Mini
Displayport, 1xRJ45 (10/100/1000), 1*mikrofon bemenet, 2*fejhallgató kimenet (az egyik SP/DIF képes), 1*Kensington lock, 3G modem előkészítés
Webkamera: 2MP + mikrofon+állapotjelző led - 720p videórögzítés, Skype HD képes
Akkumulátor: 9 cellás/90Wh
Billentyűzet: magyar nyelvű qwertz numerikus résszel +érintőgombok
Hangrendszer: JBL 2.1-es, integrált "mélynyomóval"
Touchpad: multitouch képes, két különálló gombbal
Burkolat: belül szálcsiszolt, kívül pedig anodizált fém
Méret/tömeg: 414,9mm(szélesség) x 32,8/38,5mm (magasság elöl/hátul) x 287,3mm (mélység), 3,53Kg 9 cellás akkumulátorral
Op. rendszer: Windows 7 Home Premium 64bit
Garancia: 3 év Next Business Day

Külső

Csomagolás

Egy jókora méretű fekete dobozban volt a gép (és tartozékai), mely szolidan hirdette, hogy benne bizony egy XPS lapul. A tartozékok és leírások külön kis dobozkákban voltak, maga a gép pedig gondosan be volt bugyolálva egy fekete "anyagzsákba", és úgy volt berakva a gépet tartó szivacsokba. A csomagolásra tényleg nem lehet egy szavam sem, olyan, amilyet az ember elvár ettől a kategóriától.

Kibontás után

Első gondolat: aztaaaa...ez gyönyörű! A fedlap ezüst színű, matt, ujjlenyomatokat nem gyűjtő anodizált fém, melynek egyhangúságát igazából csak a közepén lévő méretes, elegáns recézett Dell logó töri meg. Öröm tapogatni a letisztult, elegáns, hűs fedlapot!

A kijelző nyitása is jellegzetessége ennek a szériának (meg most már egyre több Dell laptopnak). A zsanérok után nem ér véget a gép, maga a kijelző egy "vájatba idomul", és ezután még van egy hátralógó rész. Furán hangzik leírva, de a képen jól látszik. Mindenesetre egyfajta határozott, egyedi megjelenést ad, ami egyeseknek tetszik, másoknak viszont lehet nem fog.

Kijelző

Kinyitva elénk tárul a kijelző és maga az alsó rész. Kezdjük az előbbivel. Mérete 17,3", felbontása 1600*900, LED háttérvilágítású, és fényes. Utóbbi van akinek tetszik, van akinek nem, multimédiás DTR gépként (amit általában egy szobában használ az ember) nincs ezzel semmi gond. A színei egyébként szépek, a betekintési szögei is elég jók, a fényerővel sincs semmi gond (mondjuk az előző gépemben, a Toshiba P750-ben magasabb volt a fényerő), összességében jobb, mint az átlag.

Továbbá van egy jó hírem, aminek biztosan sokan örülnek: a kijelző kerete kemény, matt, feketés műanyag, ami nem gyűjti a karcokat és az ujjlenyomatokat. Itt van mellettem párom Z570-e, aminek lakkozott a pereme, mondanom sem kell, egy enyhe molyfing is képes összekarcolni, egy puha szemüvegtörlő meg már olyan neki, mint egy "drautkefe".

A keret magában foglalja a 2MP-es webkamerát és a hozzá tartozó mikrofont és állapotjelző ledet, egy Dell és egy XPS logót, illetve a távolságtartásért felelős gumicsíkokat.

A kamerának nagyon szép, folyamatos, éles képe van, megfelelő internetsebesség esetén Skype HD képes. Egyébként videót 720p-ben is képes rögzíteni - nem is rossz minőségben -, a hozzá tartozó mikrofon pedig zajszűrő technológiás.

A zsanérok iszonyat stabilan tartják a kijelzőt, holtjátéka nincs, olyan, amilyennek lennie kell.

Csuklótámasz, billentyűzet, touchpad

Jöjjön hát a belső rész. Folytatódik az elegáns megjelenés, többnyire két domináns színnel találkozunk, a feketével és a szürkével. A csuklótámasz és a billentyűzet körüli rész nagyon szép szálcsiszolt fém borítást kapott, mely magában foglal egy JBL logót, az érintősávot, a touchpadet, és két hangszórót.

A billentyűzet szigetes elrendezésű, érdes felületű, fekete színű gombokból áll, melyek könnyen és halkan járnak, nyomáspontjuk és az alátámasztás is rendben van, nem igazán horpad/hullámzik (éppen csak minimálisan), továbbá numerikus részt is találunk a jobb oldalon. Amit sajnálok, hogy nem került bele háttérvilágítás. Maga a széria (L502x/L702x) rendelhető háttérvilágításos billentyűzettel is, csak sajnos nem kis hazánkban.
Még egy "bosszantó" dolog: a gombok közötti rész fényes fekete bevonatot kapott (a gépen még rajta van a gyári fólia is, de talán látszik, hogy alatta tényleg fényes műanyag van). Érdemes még megemlíteni, hogy a funkciógombok alapbeállítás szerint az Fn gomb lenyomása nélkül működnek (értsd: pl. hang- vagy fényerőhöz csak az adott gombot kell nyomni, nem kell "Fn-ezni"). Akinek fontosabb az F1-F12 hagyományos funkciója, az két kattintással átállíthatja ezt (Windows Mobilközpont érintőgomb, majd ott "Funkciógomb sor").

A touchpad jókora méretű, enyhén érdes felületű, megfelelően csúszik rajta az ember ujja, nem maszatolódik. 1-2-3 ujjas műveletekre is képes, sok-sok funkciót be lehet állítani - ahogy a legtöbb Synaptics eszköznél ezt megszokhattuk. A hozzá tartozó gombok külön vannak választva, és a jobbik fajtából vannak: halkan, könnyen járnak, kattogásnak nyoma sincs. A tetején középen van még egy állapotjelző kis led, mely aktív touchpad esetén nem világít, viszont letiltásnál szolid narancssárga színnel tudatja velünk, hogy hiába tapiznánk, nem fog működni. Ezt az egészet egy szolid krómozott sáv választja el a szálcsiszolt csuklótámasztól.

A billentyűzet fölötti érintősáv magában foglalja a bekapcsológombot, két állapotjelző ledet, melyek a töltést és a ki/-bekapcsolt vezeték nélküli kapcsolatokat mutatják, illetve a 3 érintésérzékeny gombot.
Balról jobbra az első a Windows Mobilközpontot indítja el, melyet a Dell kiegészített 1-2 okossággal (pl. Instant Launch beállítások, FN gomb beállítások), a második a már említett Instant Lauch, mellyel egyénileg beállított programot/műveletet indíthatunk el, a harmadik pedig a Waves MaxxAudio3 audiobeállítás paneljét indítja.
A napokban jöttem rá, hogy ha hozzáérek, akkor értelemszerűen elindul az adott program/funkció, és ha újból hozzáérek, akkor bezáródik, tehát nem kell külön bezárni/leokézni az ablakot, elég csak ismételten hozzáérni.

Magát ezt a tükrös felületű részt egy vékony krómozott és egyben recézett kis csík választja el a már említett szálcsiszolt felülettől (egyébként ugyanilyen sáv van a fém és gép szélén körbefutó fekete műanyag sáv között is).

Csatlakozók, hangszórók

Járjuk körbe

Bal oldalt van egy USB2.0 portunk, itt kapott helyett a méretes szellőzőrács, továbbá itt található a kártyaolvasó is.

Az eleje teljesen üres, itt semmi nincs.

Jobb oldalra került az optikai meghajtó, egy fejhallgató kimenet, mellette még egy, csak az már S/P DIF képes (tehát kettő fejhallgató csatlakozót kapunk), egy mikrofon bemenet, és végül egy USB2.0/esata kombó, mely kikapcsolt állapotban képes töltést adni a rácsatlakoztatott eszköznek.

Sok géppel ellentétben az XPS hátulján kapott helyet a legtöbb csatlakozó. Itt van az opcionális TV-tuner helye, egy mini displayport, egy HDMI, egy ethernet csatlakozó, illetve ebben a sarokban kapott helyet még egy világító XPS logó is, ami alvó állapotban pulzál.

A másik oldalon a Kensington lock, a hálózati töltőcsatlakozó, kettő darab USB 3.0, és kettő darab visszajelző led, melyek egyike a merevlemez működését, másik pedig a töltést jelzi. Sok hasznát nem látom annak, hogy ide hátra kerültek, de hát ez van.

A csatlakozók eloszlása mondhatni példás, nagyjából így kellene csinálni minden gyártónak (persze, tudom, sok gépnél a hátulra telepített csatlakozók nem megoldhatók, de akkor is). Dizájnelem, hogy a körbefutó ezüst és fekete sáv vastagsága/arányának változása egy szép ívvel van megoldva - nekem tetszik.

A már említettek csatlakozókon kívül lehetőségünk van vezeték nélküli csatlakozásokra is, ugyanis a gépben b/g/n-es wifi adapter és 3.0-s Bluetooth is található. Ezek mellett mobilnetezni is tudunk, amennyiben beszerzünk egy 3G modemet a kiépített helyre (én beleraktam a SIM-kártyámat a megfelelő helyre, szépen be is pattant a helyére, viszont nem volt netem, mert valószínűleg maga a modem nincs beépítve).

Hangszórók

Elérkeztünk az egyik kedvenc részemhez. 2.1-es, mélynyomós JBL rendszer, Waves Maxxaudio3 hangzásjavító technológia, van itt minden, ami szem-szájnak, de leginkább a fülnek ingere!
2.1-es megoldással a Dv7-nél találkoztam, már akkor is érezni lehetett a parányi "mélynyomó" jótékony hatását, JBL hangszórókkal pedig legelőször egy Lenovo Y560-ban, majd utána egy Y570-ben.
A megoldással/márkával kapcsolatos saját tapasztalatokat megfejelte az is, hogy a legtöbb tesztben ódákat zengtek az XPS-ek hangszóróiról.

Ezek tudatában tehát saját magam is sokat vártam tőlük. És meg is kaptam! Leírni nem igazán lehet, ezt hallani kell! Gyönyörűen, tisztán, hangosan szólnak, magasabb hangerőn sem torzítanak, és a az alján található mélynyomónak tényleg van értelme, érezni a mélyeket is. Nyilván nem vált ki egy komolyabb házimozi hangrendszert, vagy minőségi hangfalakat, de filmezéshez, játékokhoz, alkalmi zenehallgatáshoz tökéletes!

A mellékelt audioszoftver paraméterezésével be tudjuk állítani a számunkra legmegfelelőbb hangzásvilágot, ezzel is növelve a felhasználói élményt!
Egy negatívumot viszont meg kell említenem a hangszórók kapcsán: az elhelyezésüket. A mélynyomó jó helyen van, viszont a két hangszóró már nem legjobb. Miért? Mert a csuklótámasz két sarkában kaptak helyet. A jobb oldali még annyira nem zavaró, mert az ember ritkán támaszkodik a gép jobb szélén, viszont a bal oldalit nem nehéz letakarni. Persze, lehet úgy is tartani a kezünket, hogy ne takarjuk le, vagy ne teljesen, de akkor is jobb lett volna a 15"-es kistesó megoldását alkalmazni, esetleg a billentyűzet fölé költöztetni. Számomra ez annyira nem zavaró, mert külső billentyűzettel használom, így semmiképpen sem takarom le, de akkor is, ezért jár egy kis dádá.

Teljesítmény, tesztek

Maga a "vas"

Egy DTR géppel szemben elvárás az átlagosnál erősebb hardveres összeállítás. Az XPS-nek ebből a szempontból sem kell szégyenkeznie.

A teljesítményről egy második generációs Intel Core i5-2450m processzor, egy Nvidia Geforce GT550m 1GB videokártya (144 shaders!), plusz mellé az Intel HD3000 is, 8GB RAM, és egy 500GB-os HDD gondoskodik, mely mellett van egy további szabad hely a 2. HDD-nek vagy éppen SSD-nek.

A specifikációkat elnézve kijelenthetjük, hogy ez a gép bizony megfelel a DTR kifejezésnek, simán kiválthat egy asztali gépet! Nem titok, többnyire én is asztali gépként használom külső billentyűzettel és egérrel, illetve még egy hűtőpaddal. Régóta szeretném kiváltani a laptop kijelzőjét is egy nagyobb monitorral/tv-vel, de jelenleg nincs rá anyagi kapacitás - talán majd a jövőben.

Jogos lehet a kérdés, hogy miért nem rakok össze egy asztali gépet, ami az XPS árának feléből (vagy még kevesebből is) megvan, és esetleg mellé még egy olcsó laptop. Gondolkodtam már rajta, de valahogy nekem az erősebb laptop megoldás vált be a legjobban. Ha akarom felkapom, és viszem magammal (még ha nem is olyan mobil a gép, mint pl. egy netbook), bármikor ott lehet nálam a teljesítménye.
Mindennapos ingázásra nem ajánlom - legalábbis gyengébb embereknek nem -, de ha csak néha-néha viszi magával az ember, akkor tökéletes lehet.

Néhány mérés/teszt képekben

A fenti teszteken kívül kipróbáltam néhány játékot is. Nem vagyok hardcore gamer, inkább csak alkalmi játékos, és arra ez a gép bőven elég. A 3DMark06-ban 720p felbontáson elért 10000 fölötti, illetve a natív 1600*900 pixelen elért ~8500 pontból lehet következtetni, hogy egész jól futnak rajta az új játékok is. Amiket kipróbáltam: Mass Effect 3, Crysis 2, RAGE, GRID, FEAR 3, BF 3, Sniper Elite v2. Ezek mind gyönyörűen futottak - még ha itt-ott némi kompromisszumot is kellett kötni.

Melegedés, zaj, üzemidő, összegzés

Melegedés, zaj

Alap használat mellett nem mondanám hangosnak és melegnek. Megismerkedésünk elején kicsit furcsa volt számomra a gyakran beinduló, pár másodpercig magas fordulatszámon pörgő venti, viszont ezen javított egy új BIOS frissítés. Terhelés hatására természetesen megugrik a hőmérséklet és a hűtéssel járó zaj is, de ez együtt jár a nagy teljesítménnyel. CPU throttlinggal nem találkoztam még, az eddigi max. processzor hőmérséklet megállt olyan 80°C körül, a VGA általában max 70-75°C-ig kúszik fel, a merevlemez is 50°C alatt maradt terhelés esetén (a fém burkolat mondjuk szépen át tudja adni az ember kezének a hőt, és érzetre néha kicsit többnek tűnhetnek a hőmérsékletek, de belül semmi gond nincs, a ventilátor szépen kihajtja a meleget).
Netezés mellett a proci 45-55°C, a VGA olyan ~45°C, és a merevlemez is 45°C körül alakul (ebben a kánikulában). Egy jobbfajta laptophűtő nem árt alá - főleg ilyenkor nyáron. Én egy Coolermaster Notepal E1-et használok, ami olyan 10°C körül képes javítani a gép hőmérsékletein (ha nincs benne az akksi).

Akkumulátor, üzemidő

A gépben egy 9 cellás/90Wh akksi található, ami elég sokáig ébren tudja tartani "kis" kedvencünket. Konkrét méréseket nem végeztem (nagyon ritkán használom akksiról), így csak a tapasztalataimat tudom elmondani.
Netezéssel (wifin keresztül) és Word dokumentumolvasással ~25% fényerőn olyan 6-7 óra körül van az üzemidő.
Emlékeim szerint a The Grey c. film 720p-ben nézve max. fényerőn olyan 35% körül fogyasztott az akksiból.

Nagy gép ide vagy oda, a nagy akksi bizony itt is érezteti az üzemidőre való jótékony hatását. Továbbá van még egy előnye a 9 cellás telepnek: megemeli a gép hátulját, így a gép szellőzése is jobb, akár ölben is lehet használni, nem fog besülni. És ha már az akksiról van szó, érdemes még megemlíteni, hogy kapott egy töltöttségjelző LED sort, mely 5 fokozatban mutatja a töltöttséget.

Összegzés

Gondolom senkit nem fog meglepni, ha azt mondom, hogy ez az XPS egy remek gép. Az összeszerelés és az anyaghasználata nagyon rendben van, minőségi anyagok fedik, sehol nem recseg-ropog.
A teljesítményére sem lehet panaszunk, a processzor és a VGA még ma is elég erősnek számít, a 8GB RAM egy átlag felhasználónak bőven elég (még sok is), a HDD mellé SSD-t is rakhatunk mindenféle "caddyzés" nélkül, és a kijelzője is jobb a kategória átlagánál. Mindezek mellett van néhány extrája, amik kiemelik a mezőnyből. Ilyen például a remek 2.1-es JBL hangrendszer, mely az egyik legjobb megoldás laptopokban, a 2MP-es HD videó képes, zajszűréses mikrofonnal rendelkező webkamera, vagy akár a dupla fejhallgató csatlakozó és a dupla USB 3.0 csatlakozó.

És akkor még nem beszéltünk a garanciáról, ami szintén nem átlagos. Alapból 3 évet kapunk, ami ráadásul Next Business Day típusú, tehát az egyik legjobb. Ha bármi gondunk lenne a géppel, csak fel kell vennünk a kapcsolatot a Dell ügyfélszolgálatával, egyeztetni kell velük, kiküldenek hozzánk egy szerelőt (igen, szerelőt, nem pedig futárt!), aki ott helyben megjavítja a gépet. Jól hangzik? Naná! Nem kell csomagolni, küldözgetni a gépet, nem kell rá heteket/hónapokat várnunk. Egy telefon, és a következő (max. második) munkanapon már ismét használhatjuk a gépet.

És a végére jöhet a kérdés: mégis mennyibe kerül? Egy ilyen gép újonnan, 8GB RAM-mal közel 300eFt-ot kóstál, ami természetesen magában foglalja a géphez járó előretelepített Windows 7 Home Premium 64 bites változatát is, melyet a Dell felturbózott néhány extrával. Nem kevés pénz, de ha belegondolunk, hogy kapunk egy minőségi, erős gépet 3 év NBD garanciával és Windows 7-tel, akkor már nem is tűnik olyan vészesnek.

Részemről a Dell XPS L702x:

Galéria nagyobb felbontású képekkel!