2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Dell Venue 8 Pro

Ha minden vágyad, hogy a Győr-Budapest viszonylaton a Half Life 2-vel játsszál Angry Birds helyett, nincs is más választásod.

[ ÚJ TESZT ]

Előszó

Amikor a Dell bejelentette még 2013-ban a Dell Venue 8 Pro-t, azonnal tudtam, hogy nekem szükségem van egy ilyenre. Mivel már rendelkeztem egy tablettel, nem sikerült meggyőznöm magamat a vásárlás szükségességéről. A dolog viszont nem hagyott nyugodni, gyakran böngésztem árlistákat, cikkeket, számolgattam, mennyiből jönne ki megrendelni.

Kétszer el is jutottam az Amazonon az utolsó lépésig, de aztán mégsem nyomtam meg a vásárlás gombot. Miután az Amazontól gyakorlatilag két hónapja csak olyan levelet kapok, amiben Dell tableteket kínálnak, megint elkezdtem nézelődni, amikor eszembe jutott, hogy van egy világjáró ismerősöm, talán ő tudna nekem hozni egyet, ha valamikor kint jár.

A dolog ideálisnak tűnt, írtam neki, „Mész valamikor amcsiba?”. Pár perc múlva jött a válasz: „Ott vagyok”. „Be tudnál ugrani egy BestBuy-ba egy Dell Venue 8 Pro tabletért?”. „Komoly? Épp egy BestBuy-ban állok New York-ban, a polcon velem szemben egy ilyen, leakciózva. Elhozzam?”. Három nappal később a kezemben is volt a kis Dell.

Ez a kis 8 colos gép elsősorban azért ragadta ennyire meg a fantáziámat, mert egy Atom Z3740D processzor van benne, ami azért jó, mert így Android helyett egy Windows 8.1 van rátelepítve. Persze, de a Transformer Book T100-ra is, és ahhoz még billentyűzet is van, de ez a tablet $250-be kerül, azaz a nem túl fényes dollár-forint árfolyamon is 57 000 Ft.

Mivel az Államokban az ÁFA nem egységes, ezt nem szokták az áraknál feltüntetni, az én gépemre 9% jött még rá, azaz 62 000 Ft-ot fizettem végül érte. Ha utána számolsz, ennyiből még egy közepesen jó Android tablet sem jönne ki, talán csak használtan.

A Windows oprendszert persze sokan hátránynak foghatják fel. Egyfelől az érintésvezérelt felület még nem olyan kiforrott, mint a kimondottan erre tervezett operációs rendszereknél, másfelől játékok tekintetében ugyancsak csehül állunk, a Microsoft alkalmazásboltja kong az ürességtől és a minden platformon jelenlévő nevével vagy ikonjával átverni próbáló szeméttel van tele, amit még a felhasználói értékelések sem nagyon tudnak kiszűrni, mivel nagyon kevés visszajelzés van.
Rendszergazdai feladatokra viszont kiválóan alkalmas.

Most biztosan sokaknak felszaladt a szemöldöke, hogy miért jobb egy Linux alapú Androidnál a Windows, de tömören fogalmazva: nem kell appok tucatjaiból összelegózni a számodra fontos funkciókat, mert az egyik erre képes a másik meg arra, hanem az asztali gépeden megszokott eszközökkel dolgozhatsz.


Putty és CPanel

Ha egy honlap adminisztrációját kéne elvégezned, sok CMS kezelésénél szükséges az egérrel "jobb-klikkelni" valahol. Android alatt a fogalom nem ismert, bár a Chrome böngésző képes kezelni jobb-klikket (több tucat általam tesztelt Android böngésző viszont nem, iOS alatt meg ne is keress ilyet), ehhez egy USB vagy Bluetooth egérre lesz szükséged, amit a tabletre köthetsz, sima érintéssel nem előcsalható a funkció. Windows alatt ez nem probléma.

Egyszóval, ha a tabletedet játékra és szórakozásra használod, akkor az Android a megfelelő választás. Ha viszont munkára is kell, esetleg nem akarsz nyaralásra is laptopot vinni magaddal, akkor a Windows tabletek a nyerők, bár ezért le kell mondani sok játékokról (érdekes párhuzam, hogy még pár éve ugyanezek az érvek Linux és Windows között rendre fordítva hangzottak el).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.