2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Precision M4600: mobil munkaállomás

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sikerült kezeim közé kapni a Dell új melós modelljét. Lássuk hát, mire is képes a fémtégla!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A ProHardver! olvasói már számtalan notebook tesztet olvashattak már rudi tollából. Ezek a gépek túlnyomórészt a fősodorból kerültek ki, esetleg egy-két játékosoknak szóló izomgépre, vagy üzleti notebookra kitekintve.

Abban a helyzetben vagyok, hogy a laptopot munkára kell használnom, és ez kivételesen nem egész napos fórumozásból, vicces YouTube-videók nézéséből, esetleg flash-játékok futtatásából áll.
Egészen konkrétan fejlesztő vagyok, C++-os programokat fordítok, SQL szervert futtatok, VMWare-ben kísérletezek. Ez a kommersz vagy gémer kategóriához képest más jellegű terhelést jelent: a fordító főleg egész- és memóriaműveleteket végez; a lebegőpontos és MMX/SSE utasítások nem nagyon számítanak. A forráskód rengeteg apró állományban van, az objektumfájlok folyamatos újraírása percek alatt széttöredezi a fájlrendszert. A véletlenszerű elérés nem a hagyományos merevlemezek erőssége, a 2,5"-os kategória pedig pláne nem a sebességre van optimalizálva.

Amikor felmerült a régi céges laptop cseréje, és körülnéztünk a piacon, szembeötlött a magunkfajta programozókat sújtó trend: a 16:9-es kijelzők egyeduralma. A régi gépnek még 1680*1050-es felbontása volt, de hordozható méretben (15"-ig) manapság szinte kizárólag 1366*768-as paneleket gyártanak, márpedig ha ebből levonjuk a menü, eszközsor és tálca magasságát, akkor hasznos munkaterületben kétharmadnyira csökkentünk volna. Ez kód szerkesztésekor elég kellemetlen. Az interneten is sok értékelésben siratják a képarány szűkülését. Maradt hát az 1920*1080-as full HD felbontás, amit viszont 15"-ös méretben alig gyártanak, így elég szűk volt a választék.

(E helyütt emlékeznék meg nem túl sok szeretettel arról a majom világról, hogy a mozizáshoz belőtt fekvő monitorok és a szövegszerkesztéshez, weblapok olvasásához kellemes függőleges lap egyre kevésbé van köszönőviszonyban egymással. Ha majd divatból a monitorokon is bejön a szélesvásznú 2,55:1-es arány, akkor kb. tíz lapra fog tördelődni az amúgy egyoldalnyi szöveg. Mert persze a dizájnerek kompatibilitási okokból továbbra is 800 pixel szélesre tervezik majd a weblapokat.)

Szempont volt még az izmos processzor, és az elfogadható sebességű merevlemezes megoldás.

A lényeg, hogy a szó szerint csupán néhány szóba jöhető jelölt közül vele kezdtük az ismerkedést.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.