2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Dell Latitude E6220 bemutató

Az új Latitude sorozat 12.5"-os, szerintem legszebben sikerült tagja.

[ ÚJ TESZT ]

Tapasztalat, értékelés

Az első bekapcsolást követően a Windows varázslón átverekedve magunkat kb. 2-3 perc múlva használhatjuk az új számítógépünket. Mivel a dobozban alapból nincs Windows telepítő (3 plusz dollárért megkaphatjuk), és driver lemez egyáltalán nincs, ezért első körben érdemes a Factory image-t kiírni lemezre. Ez kisebb nehézségeket okozhat, ha nem rendeltünk hozzá külső meghajtót vagy csak DVD-olvasó van hozzá, mint nálunk. Ilyenkor jön jól, hogy a külső egységben ugyanúgy egy mozdulattal lehet cserélni a meghajtót, mint a nagyobb modellekben.
A telepített Dell Client System Update elvileg gondoskodni fog a meghajtóprogramok és Dell alkalmazások frissen tartásáról. Nálam azért nem mindig sikerült neki telepíteni a frissítéseket.
A gyártó honlapján megtalálható a gépünkhöz elérhető összes driver, alkalmazás, operációs rendszerre bontva (service tag megadása után még keresnünk sem kell)

A kijelző led háttérvilágítású, UltraSharp HD típusú (de nem IPS), természetesen matt. Betekintési szögei valamivel jobbak az átlagosnál, fényereje 15 lépésben állítható. Felbontása ebben a méretben szerintem bőven megfelelő, de persze biztosan lesz aki keveselni fogja.

A 60Wh-s akkumulátor 5-6 óra használatot tesz lehetővé, ha telepítettük a A Dell Feature Enhancement Pack (DFEP) programot, ami pár finomhangolt energiagazdálkodási sémát jelent. Minimális terhelésen elmegy 10 órát is (minimális fényerő, összes hálózati vezérlő letiltva), de így senki nem használja. Átlagos terhelésnél (SD vagy 720p film nézés, netezés) a fenti 5-6 óra elérhető, 1080p-t 5 óráig bírja. Teljes terhelésen kb. 90 perc alatt le lehet az akkumulátort meríteni. Az ExpressCharge funkció révén egy óra alatt visszatölt az akku 80%-ra, bár nem tudom, hogy ez csökkenti-e az élettartalmát (BIOS-ből tiltható a funkció).

A gép hűtése a méretéhez képest szerintem rendben van. Alap felhasználás esetén (pl. netezés) hangtalanul üzemel a hűtés, nagyobb terhelésnél már hallható némi halk szélzaj. Teljes terhelésnél már jól hallható a hűtés működése, de szerencsére nem visít a ventilátor. 20 perc Aida64 nyúzás után a processzormagok 94-95 fokig melegedtek, itt már nagyon kis mértékben néha aktiválódott a throttling is. A gép kapható i7-es processzorral is, ott valószínűleg ez már komolyabban probléma (de ez ebben a méretben általánosnak mondható).

A processzor sebessége semmi meglepetéssel nem szolgáltat, a felhasználók nagy részének bőven elegendő, és kis terhelésnél nagyon alacsony fogyasztással büszkélkedhet. A HD Graphics 3000-el pár régebbi program teljesen játszható sebességet produkált natív felbontásban, medium-high beállításokkal (Grid, COD4 - Modern Warfare) Természetesen a HD videók hardveres gyorsítása megoldott, de a blu-ray filmek lejátszásánál lehet probléma a nem támogatott képfrissítés miatt.

Az SSD hatására nagyon fürge a rendszer, minden program pillanatok alatt indul. Azért az E6320-ban tesztelt Lite-on SSD sebességét nem hozza (mondjuk, ez csak SATA2 szabványt támogat). Én mindenkinek csak ajánlani tudom, aki meg tud békélni a kisebb tárterülettel és a plusz költséggel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.