2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Dell Inspiron 5520 - Jó gép, jó áron!

Hosszas keresgélés, kutakodás után az említett laptopnál kötöttem ki. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

[ ÚJ TESZT ]

Belső

Belső

Első körben leírom a nyers adatokat, aztán megpróbálom a mindennapokhoz igazítani, hogy kapjunk egy valós képet a használhatóságról.

Processzor: Intel Core i3-2370M, 2400 MHz
Memória: 6 GB DDR3 1333 MHz Dual Channel
Merevlemez: 1 TB HDD 5400 rpm
Videókártya: Intel HD3000 (integrált) + AMD Radeon HD7670M (dedikált)
Egyéb: Bluetooth 4.0, Wi-Fi, kártyaolvasó, stb.

A processzor egész gyors, keveset fogyaszt és négy szálon is képes dolgozni. Hőtermelése kevés, tíz perc AIDA64 processzorteszt után beállt 72 fokra, ami további tíz perc múlva se emelkedett meg.

A beépített hűtési rendszer is elég hatásos, sehol nem lehet érezni forró billentyűket, touchpadot, egyedül a szellőző nyílás felett melegebb kicsit a burkolat. Ha nem használunk processzorigényes alkalmazásokat, tökéletesen elég lesz ez az i3 a mindennapokra. Az "Összegzés" lapon feltüntettem néhány hőmérséklet értéket is.

Memóriából nem lesz hiány, programok is zökkenőmentesen fognak futni, nem kell félni attól, hogy egyhamar elfogy az a hat giga.
Háttértárral szintén egész jól állunk, akinek nem elég az 1 TB beépített egy laptopba, az vegyen magának mellé hordozhatót. Szerintem elég a beépített, még ha HD-s tartalmakat is töltünk le, akkor sem fog olyan hamar megtelni.

A videókártya sem alsókategóriás, inkább a középmezőnyt erősíti. A legújabb játékok is szépen futnak rajta, sőt, az NFS MW 2012 közepes grafikai beállítások mellett akadásmentesen fut Full HD felbontásban is (TV-re kötve).

Az egyéb kiegészítők közül a Bluetooth-t emelném ki, ugyanis ebben a készülékben már a legújabb, 4.0-ás szabvány szerepel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jóval gyorsabb az elődeinél és töredékét is fogyasztja azoknak, ami a hordozható eszközöknél azért nem mindegy.

Multimédia

A laptop alján szemből található két hangszóró, amiknek nem csak a hangerejük magas, hanem a minőségük is. Nem recsegnek nagy hangerőn sem, egy kisebb szobát pedig szépen kitöltenek hangzásukkal.

Kijelzőről már volt szó, HD-s felbontású (1366*768) fényes LED panel, nagy fényerővel, szemből nézve egész szép képet ad, de oldalról nézve már invertálódnak a színek, felülről sötétnek tűnik, ha pedig túl kihajtjuk, akkor alulról túl világosnak találjuk majd a panelt.

A Radeon videókártya nem meglepő, hogy elviszi a Full HD-s filmeket is, de elmondhatom, hogy még engem is meglepett, mikor az integrált HD3000 is elbánt ezekkel a tartalmakkal szaggatás nélkül. Azért jó ez, mert ha hosszabb útra megyünk és nem lesz a közelünkben konnektor, akkor az integrált kártya jóval kisebb fogyasztása miatt dupla annyi filmet leszünk képesek megnézni, mint a dedikálttal.
Persze ezen a kijelzőn HD-s tartalom felett felesleges bármit nézni, de ha netalántán csak Full HD-s tartalmak vannak kéznél, akkor sem kell így megijedni.

Ha már a fogyasztásnál tartunk: ha energiatakarékos profilra kapcsolunk, vígan elmegy öt-hat órát a laptop, teljesítménycentrikusnál azonban feleződik ez az idő, illetve ha a fényerőt is feltoljuk minimumról maximumra, akkor másfél óra alatt bőven le lehet meríteni a gépet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.