2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Cubot X20 Pro - Kommandó

Tripla kamerával, erős hardverrel, minőségi anyagokkal mutatkozott be a Cubot új, költséghatékony zászlóshajója.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, szoftver

A telefon meghajtásáról a MediaTek Helio P60 (MT6771) nyolcmagos processzora gondoskodik. A Helio P60 a TSMC 12 nm-es FinFET node-ján készül. A kétklaszteres megoldással üzemelő processzorban a teljesítményért felelős kvartett Cortex-A73 magokból, az alacsony fogyasztásra kihegyezett csoportot pedig Cortex-A53 magok épül fel. Az órajelben nincs különbség, mindkét csoport 2,0 gigahertzen dübörög.

A legérdekesebbnek ígérkező rész a MediaTek által használt dedikált adatfeldolgozó egység (NeuroPilot), amely az AI-vel kapcsolatos feladatokat kezeli. A tajvani gyártó nevéhez fűződő technológiának a mesterséges intelligencián alapuló funkcióknál jut szerep, például az arcfelismerésnél, az objektum- és jelenetazonosításnál, vagy a valós idejű szépítésnél.

Az AnTuTU Benchmark időközben frissült a 8-as verzióra, így már 176094 pontot kapott az X20 Pro, amit a későbbi összehasonlítások végett jegyzek meg.

A grafikus feladatok felelőse a második generációs Bifrost architektúrát használó ARM Mali-G72 MP3 GPU, amely 800 MHz-en üzemel. A 6 gigabájt RAM rendszermemória és a 128 gigabájtos belső tárhely, amely microSD kártyával tovább bővíthető nem ad okot a panaszra.

A Cubot érintetlenül hagyta az Android 9 Pie rendszert, tehát a felület lényegében megegyezik az Android One vagy a Google Pixel eszközökkel. Pluszban két extra került a szűz rendszerbe. Ezek kimerülnek a Face Unlock beállításai és a képernyőn megjelenő gombok elhelyezésének variálásában. Harmadik féltől származó jó-, vagy rosszindulatú alkalmazástól mentes a rendszer.

A Cubot a szoftver optimalizálás terén briliáns munkát végzett. Az évek során az Android 2.2 Froyo verziótól kezdve a jelenleg használt Android 10 operációs rendszerig, végigpróbálva a komplett MediaTek és a Qualcomm Snapdragon sorozatot, hosszabb-rövidebb ideig, régen láttam ennyire jól összehangolt hardver-szoftver párost.

Utoljára ennyire jó készenléti fogyasztást, belakott mobil esetében (7 mA) - és most kapaszkodjon meg jól mindenki - első 8 magos processzor esetében láttam, amely mind a 8 magot egyidejűleg futtatta, a jobb energiahatékonyság és a nagyobb teljesítmény érdekében. Ez a 2013 júliusában bemutatott Mediatek MT6592 SoC-vel szerelt, mára eltűnt gyártó telefonja produkálta, Android 4.4.2 alatt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Cubot Quest Lite

    A Quest Lite is harcba száll a mostoha körülményekre szánt mobilok piacán a vásárlók kegyeiért.

  • CUBOT QUEST - törj össze, ha tudsz

    A Cubot strapafonját, a King Kong 3-at kemény próbának vetettem alá, amit jól teljesített, és itt az utódja.

  • CUBOT King Kong 3 - tűzben élve

    A Cubot szinte elpusztíthatatlan telefonját két héten keresztül nyúztam: tűzbe vittem, dobáltuk és vizet is kapott.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.