2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

CUBOT QUEST - törj össze, ha tudsz

A Cubot strapafonját, a King Kong 3-at kemény próbának vetettem alá, amit jól teljesített, és itt az utódja.

[ ÚJ TESZT ]

Külső, kijelző

A Quest szerencsére az oldschool irányvonalat képviseli, azaz kimaradt a 2017 őszén az almás gyártó által indított „korszakalkotó és innovatív” szenzorszigetes rettenetből. A 157 × 73,7 × 8,8 milliméteres méretekkel rendelkező készülékházon valóban nem találjuk meg a notch néven futó szörnyszülöttet, ellenben mikor a kávákat osztották, akkor kétszer is sorban állt a kis huncut. A sport okostelefonunknak egész jól sikerült a diéta, hiszen a 213 grammos tömege ellenére egy 6 éves kislány is egész nap kézben bírja tartani, különösebb elfáradás nélkül.

A Quest pofás kis telefon, bár nem egy formatervezett műremek, amilyen például, a Xiaomi Mi Mix 2, amelyet Párizsban, a világ legnépszerűbb művészeti múzeumában, a Pompidou központban is kiállítottak. A strapamobil IP68-as védelmi besorolással rendelkezik, tehát víz- és porálló, de feszültség levezetésre is használható, gyógyászati segédeszközként is funkcionálhat. Szóval, ha felmegy a pumpa, nyugodtan földhöz verhetjük, az autónkkal is áthajthatunk rajta. Ezért az összetörlek, mint nemzeti sportunk jeles képviselője a Lamborghinit című elhíresült celebtörténetet elég nehéz kivitelezni a Cubot ezen versenyzőjének esetében.

Az 5,5 hüvelykes, 1440×720 pixel HD+ felbontású, Gorilla Glass 5 üveg által védett, 293 ppi pixelsűrűségű IPS panel hozza az elvártakat. A 450 cd/m² fényerővel rendelkező megjelenítő kültéri körülmények között is jól látható, jók a betekintési szögei, hibátlan az érintésérzékenysége, bár vizes, olajtól mocskos ujjakat kevésbé kultiválja, de érzékeli. Örömteli hír, hogy a King Kong 3-mal ellentétben gondoltak a szemünk védelmére, kapunk egyénileg beállítható éjszakai fényt, bár a kontraszt és a színhőmérséklet állítás lehetősége itt is kimaradt.

Az előlap uralkodó látványelemei, a kellemes retro stílust idéző kávák és a rajtuk elhelyezett, a síkból kiálló, kijelzőt védő műanyag peremek. Fent a szokásos szenzorok mellett a háromszínű értesítő LED jó pont. Lent a kijelzőből foglalják el a helyet a virtuális kezelőgombok, de már csak kettő, a home és a vissza gomb. A süteményfüggő Android fejlesztőmérnökök nagy újítása, a menü gomb elhagyása fantörpikus ötlet, de mi azért szeressük az amerikai Pie(tét). Szerencsére a Cubot beállításaiban van lehetőség a menü gomb visszavarázslására.

A nem igazán kézre eső fém bekapcsológombot, a véletlen benyomást megakadályozó pöckök védik. A hangerő szabályozók szuperül működnek. A készülékházat összetartó Torx csavarok nem látványelemek, erre a célra a „SHOCKPROOF” felirat szolgál.

Fájó pont a 3,5 mm-es jack csatlakozó hiánya, ami könnyedén orvosolható a képen látható átalakítóval. Ha zenehallgatás közben tölteni is szeretnék a masinát, akkor szerezzünk be egy Jack USB C Adapter 2 In 1 adaptert, vagy lépjünk át, a ránk erőltetett jövő világába és újítsunk be egy vezeték nélküli fülhallgatót. A gumírozott védőborítású USB Type-C port szabványos, nem süllyesztett kivitelű.

A bal oldalra a hibrid dualSIM megoldással operáló SIM-tálca és egy programozható gomb került, amit megnyomva a kamera, nyomva tartva, egy általunk választott alkalmazás indítható. A sarkoknál lévő extra védelem jól jön, mert általában a sarkára esik a telefon. A csavarok között feszítő „WATERPROOF” felirat is diszkréten jelzi a készülék hovatartozását.

A hátlapon a kamera mellett elhelyezett LED villanó fényereje jó, elsődleges feladatát, ami a „survivor” telefonok esetében a zseblámpa funkció, prímán ellátja. Az ujjlenyomat-szenzor magas találati aránnyal dolgozik, azonban értelemszerűen a pörköltszaftos ujjunkkal próbálkozva, problémák lesznek a feloldással. A hátlap láttán gyorsan beazonosítható, hogy ez bizony nem egy kerámiaborítású gyorsan összetörök telefon. A vízhatlan hangszóró elhelyezése nem túl szerencsés, de elég (szörnyen) hangos az asztalon fekve is.

Visszatérve a mobil méreteire, gyakorlatilag ugyanolyan vastag, mint a tok nélkül használhatatlan, Gorilla Glass 6 üveg hátlapos Mi 9 védőtokban. Kell a felhasználóknak az üveg meg a kerámiaborítás, legalább gyorsan összetörik és vehetik a következő készüléket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Cubot Quest Lite

    A Quest Lite is harcba száll a mostoha körülményekre szánt mobilok piacán a vásárlók kegyeiért.

  • Ulefone Armor 6E – leégés kizárva

    Vérbeli strapatelefon, mely meggyőző hardveres, multimédiás és adatkommunikációs képességekkel rendelkezik.

  • Cubot X20 Pro - Kommandó

    Tripla kamerával, erős hardverrel, minőségi anyagokkal mutatkozott be a Cubot új, költséghatékony zászlóshajója.

  • Ulefone Armor 3W - a túrakirály

    A célcsoportnak jól fog jönni, hogy az Ulefone Armor 3W mellőz minden erőltetett, manapság divatos dolgot.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.