2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Cubot Quest Lite

A Quest Lite is harcba száll a mostoha körülményekre szánt mobilok piacán a vásárlók kegyeiért.

[ ÚJ TESZT ]

KÜLSŐ, KIJELZŐ

Külső tekintetében nem történt túl sok változás. Maradt a retró dizájn, vagyis „zéró notch - maxi káva” megjelenéssel röhögi körbe az uralkodó „kávamentes péklapát” trendet. A telefon legfőbb erőssége az árát leszámítva a mérete, mondhatnák azt is, hogy mérete a lényege. Jelen versenyzőnk esetében 152×74×8,8 milliméteres dimenziókról és 183 grammos készülékházról beszélhetünk. Újra színre léphet egy rég elfeledett opció, vagyis ezt a telefont egy kézzel is lehet használni.

A telefon burkolata (de nevezhetjük páncélzatnak is) a nagy tesónál már bizonyított minőséget és a „mindent kibírok“ kivitelt örökölte. Manapság az IP68-as védelmi minősítést éppen csak a kristálypoharakra nem írják rá, szóval ez a marketing maszlag számomra nem mérvadó. A Cubot strapatelefonjait valós körülmények között több alkalommal is meggyötörtem, de meg így sem törtem.

Az 5 hüvelykes kijelző még pont ideális méretű a médiatartalmak fogyasztásához. Az 1280×720 pixel, HD felbontású, Gorilla Glass 5 üveg által védett panel szabadtéren is egészen jól látható. A 2.5D technológiával készült megjelenítő érzékenysége is korrekt, maximum öt ujjal lehet egyszerre tapogatni.

A kijelző fölött a színes értesítési LED, a fény-és távolságérzékelő szenzor, a beszédhangszóró és az előlapi kamera könnyedén elfér. Lent is remekül kihasználták a rendelkezésre álló helyet. A kijelző alatt találhatóak a háttérvilágítással nem rendelkező kapacitív érintőgombok, melyek sokkal jobban illenek egy ilyen mobilhoz, mint a kijelzőből helyet foglaló szoftveres, androidos vezérlőgombok.

A jobb oldalra helyezett hangerő-szabályozó és a véletlen benyomást megakadályozó, pöckök által védett, műanyag bekapcsoló gombok nyomáspontja tökéletesen rendben van. A készülékházat összetartó torx csavarok most sem csak dizájnelemek, erre a célra ismét a „SHOCKPROOF” és a túloldalt elhelyezett „WATERPROOF” felirat szolgál.

Bal oldalon a SIM tálca két nanoSIM-et, vagy egy nanoSIM-et és egy microSD memóriakártyát fogad be: magyarán a készülék dual SIM-es, de ha két kártyával használjuk, a memóriabővítésről le kell mondanunk. A dedikált gomb ismét a kamerát indítja, nyomvatartva pedig egy általunk választott alkalmazást.

A felső élen bőven elfért volna egy 3,5 mm-es jack csatlakozó, de ezt a ziccert ismét kihagyták. Lent a külső behatásoktól gumiborítással védett USB Type-C port árválkodik. Szerencsére nem ül a szokásosnál mélyebben, ahogy az lenni szokott a strapamobilok esetében, így a legtöbb szabványos csatlakozót be tudjuk dugni a mobilba.

A hátlapon a kamerák védelmére szolgáló gumi keret kimaradt, valamint a hangszóró rács lett kisebb, ezáltal a multimédiás hangleadó maximális hangereje nem túl fényes az elődhöz képest. Az ujjlenyomat-szenzor jól dolgozik, ha azonban olajos lesz a kezünk, akkor ugyan Murphy törvénye szerint azonnal elkezd viszketni az orrunk, de a fránya biometrikus azonosító nem old fel. Nem gond ez sem, mert van arcfelismerés alapú feloldás is, ami egész ügyes, gyengébb fényviszonyok mellett még olajos orral is felismer, és elég gyorsan reagál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.