2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Csináld magad tablet állvány

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Szeretem a hétvégéket. Ez a két nap az, amikor nem a PlayBook ébresztője veri ki az álmot a szememből...

[ ÚJ TESZT ]

Szeretem a hétvégéket. Ez a két nap az, amikor nem a PlayBook ébresztője veri ki az álmot a szememből kora hajnalban, akkor ébredek, amikor a szervezetem azt mondja, elég a pihenés.

Ez az a két nap, amikor reggel otthon kávézom, ráadásul lehetőségem van elolvasni a híreket, bepótolni a hét közben csak bekönyvjelzőzött aktualitásokat.

Ám hogy az örömöm ne legyen teljes, a konyhában felszerelt mennyezeti lámpa belerondít a nyugalmamba: az asztalra fektetett tablet képernyője szinte olvashatatlan annak tükröződő fényétől.
Ideig-óráig kínlódtam így, aztán kialakult bennem egy döntött asztali állvány terve, amit ráadásul szinte teljes egészében magam is el tudok készíteni.

Az iPad támasztós bőrtokjának dőlésszögét és a PlayBook befoglaló méreteit alapul véve hamar meg is született az állvány modellje és a gyártáshoz szükséges néhány alkatrészrajz.

A súly fontos tényező egy állvány kapcsán, ezért elsősorban alumíniumban gondolkodtam, főleg, hogy ennek az aránylag lágy anyagnak a megmunkálása gyorsabb és egyszerűbb, mint az egyéb fémeké.

Az oldalprofilok és a csavarok AlMgSi anyagból készültek. A távtartó csövek anyagát nem tudtam kideríteni, mivel az kereskedelmi termék (OBI). Találtam szép felületű eloxált alumínium csövet, tökéletes választásnak ítéltem meg.

Az oldalprofilok marását CNC marógépen követtem el, 3 lépésben.

Az első művelet a munkadarab megfogását hivatott elősegíteni, leszorító és tájoló furatok készültek el ebben a lépésben.

Ezután a kifúrt alumínium darabokat lapra lefogatva elkészült a konzol kontúrja, ezzel párhuzamosan pedig az esztergályos kolléga méretre darabolta a távtartónak szánt csöveket.

A csövek végébe menetes dugó került (M4-es menettel), ezeket keményen belesajtoltuk a csővégekbe szintén az esztergályos kolléga hathatós segítségével.

Már csak két alkatrész hiányzott: az egyik az a záróelem, ami a két oldalelemhez rögzíti a távtartó csöveket. Ezek egyrészt illeszkednek az oldalelem furatába, másik oldalról pedig M4-es menetet fúrtunk bele, ill. kapott a fej némi recézést a könnyebb szerelés érdekében.

Az egyik legnagyobb probléma a tablet anyaga volt. Nem tudom, mennyire kemény és karcálló ez a műanyag, de az biztos, hogy az alumínium össze tudja karcolni. Kutakodva az elérhető legpuhább anyag után a környezetemben, a teflon mellett döntöttem (PTFE - ez ugyanaz a teflon, mint amit a serpenyők alján használnak az edénygyártók). Ebből az anyagból készültek el azok az elemek, amikre a PlayBook felfekszik.

Mivel nagyon kis alkatrészről van szó, ezért több darab készült egy felfogásban, ezeket utólag vágtam szét.

Egyetlen feladat maradt már csak az általam megoldhatóak közül: a teflon bakok rögzítése a konzolra.
Ezt egy illesztett horonyba bepattintós módszerrel oldottam meg némi ragasztó segítségével. A horony marásához az oldalelemeket újra gépre kellett raknom, de ez már nem volt számottevő időráfordítás.

Az oldalfelületek felcsiszolása után már csak a gravírozás maradt hátra, ezt külsős céggel csináltattam meg. Néhány perc alatt elkészült a blogunk címét tartalmazó felirat.

A végeredmény számomra igencsak tetszetős, és ami fontosabb, ellátja a feladatát akár fektetett, akár álló helyzetben.

A délután megejtett mérés szerint a tömeggel is igen jól állunk: 106g-nál állt meg a berryblog mérlegének mutatója.

Mivel ebből az állványból nem tervezek többet gyártani, a darabszám erősen limitált. Ha valaki kedvet érez (és esetleg van CNC-s ismerőse, vagy maga is szakmabeli), azok számára az alkatrészek rajzai néhány nap múlva szabadon letölthetőek lesznek .pdf formátumban. Ezek természetesen szabadon módosíthatóak kedv és igény szerint.

Még több fotó

Utóirat: az oké, hogy kész az állvány, a lámpa fénye se tükröződik... de hol a kávém? :F

SZERK: a gyártáshoz szükséges rajzok letölthetők innen.

Azóta történt

  • JOBY GorillaPod Hybrid

    Egy GorillaPod nem olcsó, viszont a fotózásban számos új perspektívát próbálhatunk ki a segítségével.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.