2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

CPU hűtés karácsonyra

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ismét egy újabb Extrém hűtési megoldást mutatnék be nektek

[ ÚJ TESZT ]

Ha már itt van karácsony, úgy gondoltam, készítek nektek egy kis meglepetést, méghozzá egy új hűtést mutatnék be nektek, ami most karácsonykor különösen aktuális!
Persze nem terveztem én ezt el már hónapokkal korábban, mindössze csak 2 hete jött az egész ötlet, teljesen spontán… Mint ahogy többnyire az ilyen jellegű ötleteim.

Az egész most is étkezés közben lett kitalálva, azt hiszem, vacsoráztam, mikor oldalra néztem a polcra, és nézzétek csak mit vettem észre:

Jaj de ismerős az a rézmozsár ugye? De most nem egészen ő van a főszerepben, hanem a mellette lévő bronz gyertyatartó. És már jött is az ötlet, hogy milyen jó lenne, ha ezt raknám a processzorra, rajta egy szép gyertyával, most karácsonykor különösen hangulatos lenne.

Ahogy közelebbről megvizsgáltam, egyre jobban éreztem, hogy könnyen megvalósítható ez az ötletem. Mikor a talpára néztem, viszonylag egyenletes volt, így csak egy pici csiszolás kell, hogy teljesen felfeküdjön a processzorra.

Némi csiszolás után, már vettem is elő a S939-es processzorokat fogadó DFI alaplapomat, bele raktam egy CPU-t s már ment is fel rá a gyertyatartó.
Valahogy így nézett ki az egész, még bekapcsolás előtt:

Pár sorban leírnám, hogy min is kísérleteztem ki, eme megoldást:

DFI NF4 Ultra-D@ alaplap
Athlon 64 3000+ CPU
4X512MB Corsair XMS Pro Memória
Geforce 6800 ultra PCIe VGA kártya

Azért is ezt a processzort választottam, mert ugye itt nem a teljesítmény a lényeg, és ez legalább nem termel még olyan sok hőt, így reménykedtem abban, hogy teljesen passzív állapotban is el tudja vonni a CPU-ról a hőt a gyertyatartó, akár huzamosabb ideig.

Szóval gyertya a helyén, a rendszer áram alatt van, hát akkor gyújtsuk meg a gyertyát, hadd adja a hangulatvilágítást, és indítsuk a gépet. Indítás után egyből a BIOS-ba léptem, ellenőrizni a CPU hőfokot.

Mivel 35 fok körül volt az, így úgy gondoltam, lehet indítani az operációs rendszert.

Miután betöltött, sajnos szomorúan láttam, hogy 16 színben indult el az, így gyorsan VGA kártyához is kellett drivert telepíteni, majd újraindítani a rendszert, Szóval bő 10 perc használat után jutottam el odáig, hogy akkor meg tudjam nézni a CPU hőmérsékletét.
Szóval elindítottam az Everestet, és hagytam, hogy hadd menjen a gép, így terheletlenül, közben neki láttam ezt a cikket írni… Mert ugye itt van karácsony a nyakunkon, és még sehol sem vagyok vele

Ahogy a képen is látható, 44-45 fok körül beállt a CPU hőmérséklete… Érdemes megnézni az időt, a tálcán: 0:19 percet mutat, mielőtt a gépet elindítottam, BIOS-t reseteltem, szóval az óra is 00:00-ról indult, tehát az a bizonyíték, hogy már 19 perce ment a számítógép, s közben a gyertyatartó hűtötte a CPU-t közben a gyertya szépen világított rajta.

Aztán kíváncsiságból rá engedtem a PRIME95-t a rendszerre, hadd melegedjen a CPU, így kiderül, hogy a gyertyatartó így is elboldogul-e passzívba a CPU-val:

Bő 10-12 perc futtatás után a CPU 70-72 fok környékére melegedett, ami nem éppen kevés, de még belefér, szóval nem lett instabil a rendszer…

Mi a tanulság? A bronz gyertyatartó megfelel kisebb teljesítményű processzorok hűtésére, mellette adja a hangulatot is.
Ennél nincs is jobb bizonyíték, mint az utolsó képem, ami csakis a gyertya fénye mellett készült, kicsit gyengébb minőségben. Hát nem gyönyörű?

Uraim! Tessék felkutatni a bronz gyertyatartót a nagyszülőknél, és karácsonyra, tessék feldobni a CPU-ra!

Remélem tudtam egy kis örömet szerezni nektek karácsonyra, kellemes ünnepeket

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.