H​ir​d​etés​

2018. január 17., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Counter-Strike: Global Offensive

A Counter-Strike név már több mint egy évtizede nagy rajongótábornak örvendhet mind az átlagos és versenyszerű játékosok köreiben.

[ ÚJ TESZT ]

Történelem és alapinformációk

Még mielőtt bármibe is belekezdenénk, szeretném a cikk célját kifejteni. Az írás összességében a címben említett játék részletes bemutatója, mely mind a kezdő, mind a haladó PC játékosoknak készült. A megnevezéseket magyarul és angolul is mellékeltem. Megpróbáltam minden fontos információra kitérni szövegesen, helyenként képpel illusztrálva. Ha bármi hiányosságot vagy hibát találtok, akkor kérlek jelezzétek hozzászólás vagy privát üzenet formájában.

Továbbá a cikk folyamatosan bővülni fog, amint új tartalmak érkeznek a játékhoz.

Történelem

A Counter-Strike először 1999-ben, Half-Life modként látott napvilágot. Ahogy a Counter-Strike a béta státuszából haladt a teljes kiadásig, úgy tökéletesítették a klasszikus játékmenetet. Ennek köszönhetően meghatározó szerepe lett a versenyszerű e-sport ágban és egy olyan elkötelezett közösséget sikerült felépítenie, amely már több mint egy évtizede követi a játék fejlődését.

Minden egyes résszel – 1.6, Source és Global Offensive – a Counter-Strike határozta meg a játékosok tényleges ügyességét/tudását a cybersport világában. Csapatok szerte a világról folyamatosan demonstrálják a tehetségüket és stratégiáikat helyi, regionális és nemzetközi online és offline (LAN) eseményeken.

Gépigény

Minimum:
Operációs rendszer: Windows XP/Vista/7
Processzor: Intel Core2Duo E6600 / AMD Phenom X3 8750 vagy jobb
Rendszermemória: 1GB XP / 2 GB Vista/7
Merevlemez: Legalább 7,6 GB szabad hely.
Videokártya: Minimum olyan videokártya szükséges, melynek 256 MB memóriája van, támogatja a DirectX 9.0 és a Pixel Shader 3.0-t.

MAC:
Operációs rendszer: MacOS X 10.6.6 vagy újabb
Processzor: Intel Core Duo Processzor (2 GHz vagy jobb)
Rendszermemória: 2 GB RAM
Merevlemez: Legalább 7,6 GB szabad hely
Videokártya: ATI Radeon HD 2400 vagy jobb / NVidia 8600M vagy jobb

Alapinformációk

A CS egy csapatalapú akciójáték. A közel 13 éves múltja folyamán nagy elismertséget vívott ki magának a csapatmunkára koncentráló játékmenetével.
Az új része a játéknak, a GO, új pályákat, karaktereket és fegyvereket hozott el a közösségnek. Emellett még a régi CS tartalmak (de_dust stb.) felújított és bővített változatai is visszaköszönnek.

Menü

A játék telepítését követően, az indítás után a főmenü fogad minket, melyet a képen láthattok.

A menü az idők folyamán, a frissítések által mindig változott, viszont a legtöbb változtatás csak kinézeti ráncfelvarrás/javítás, esetlegesen új funkciók hozzáadása volt.

Menüpontok és alrészeik:

A megszokottól eltérően, a GO-ban modulokra bontható a menü, a főbb menüpontok pedig horizontálisan, a képernyő tetején érhetőek el. Első opciója (ház ikon) egyfajta "kezdőlap" funkcióként működik, mellyel a kezdő ablakra tudunk navigálni. Az utolsó opcióval (kikapcsológomb) pedig bezárjuk a játékot.

Játék (Play)

- Játékkeresés (Find game) - Automatikusan keres nekünk szervert, ahol játszhatunk, miután kiválasztottuk a kívánt módot.
- Játék barátokkal (Play with friends) - Ezzel készíthetünk egy várószobát (lobby), ahova barátainkat hívhatjuk meg. A játékmód kiválasztása után pedig a várószoba készítője elindítja a játékot, majd a játék keres nekünk egy szervert/meccset.
- Közösségi gyors meccs (Community quick-play) - Erre kattintva a közösség által szolgáltatott szerverek egyikére fog a játék véletlenszerűen csatlakoztatni, melyeken egyedi tartalmak várnak.
- Közösségi szerverek böngészése (Browse community servers) - Ez a szerverkereső, ahol egyéni preferenciáink szerint tudunk szervereket keresni a szűrők használatával.
- Játék botokkal (Offline with bots) - Ezt választva botok ellen fogunk játszani az általunk kiválasztott játékmóddal és pályán. A botok erőssége a meccs indítása előtt kiválasztható.
- Fegyveres kiképzés (Weapons course) - Ez egy oktató jellegű pálya, ahol egy körvonalazott képet kapunk arról, hogy játék közben mi vár ránk. Leginkább a fegyvereken van a hangsúly, de mellette van szó a fegyverek visszarúgásának/szórásának kezeléséről, a mozgásról, a csapattársakról, a gránátokról és a C4-ről is.

Raktár (Inventory)

Ebben a menüpontban az egyedi tárgyainkat (később erről is lesz szó bővebben) tekinthetjük meg, ha rendelkezünk velük. Főképp különféle fegyverfestésekről, ládákról és hozzájuk való kulcsokról van szó. Ezeknek a tárgyaknak az elrendezését tudjuk változtatni, meg tudjuk őket nézni, ki tudjuk őket törölni, el tudjuk őket adni, adhatunk nekik nevet és akár rakhatunk rájuk matricákat is.

Meccsnézés (Watch)

- EMS One 2014 - Az EMS One egy neves LAN esemény, melynek nagy szerepe van a CS történelmében, jelenében és jövőjében is. A jelenlegi fül alatt a 2014-es, katowicei esemény meccseit nézhetjük meg. Bővebben itt olvashattok az eseményről.
- Élő (Live) - Ezen fül alatt nézhetünk aktuális meccseket a GOTV segítségével. Lényegében csatlakozunk a szerverhez, de csak nézőként. Természetesen késéssel látjuk az eseményeket, hogy ne lehessen súgni az ismerősöknek/barátoknak. A nézőkkel lehet csevegni, melyet a játékosok természetesen nem látnak.
- Meccseim (Your matches) - Itt tekinthetjük meg saját versengő meccseink eredménytábláját, továbbá letölthetjük ezen meccseket, majd később megtekinthetjük őket, akár az ellenfél szemszögéből is.
- Letöltve (Downloaded) - Ide kerülnek az általunk játszott, majd később letöltött versengő meccseink.
- Közvetítések (Streams) - Itt láthatunk pár népszerű élő közvetítést, viszont nem a GOTV rendszerén tekinthetők meg, hanem a Twitch által nyújtott webes felületen. Ha rendelkezünk saját Twitch csatornával, akkor összekapcsolhatjuk azt Steam fiókunkkal., Ha sok nézőt sikerül toboroznunk a saját élőközvetítésünknek, akkor megjelenik majd ezen fül alatt. Továbbá van egy "Több közvetítés" gomb, melynek segítségével a többi aktuális élőközvetítést böngészhetjük.

Díjak (Awards)

- Statisztikák (Stats) - Ebben az almenüben tekinthetjük meg saját, összesített statisztikáinkat és a legutóbbi meccsünkét is.
- Kitüntetések (Achievments) - Ez az almenü tartalmazza az eddig elért teljesítményeinket, melyeket öt plusz egy kategóriába sorol a játék:
- Csapattaktika (Team tactics)
- Harcképességek (Combat skills)
- Fegyverspecialista (Weapon specialist)
- Általános szakértelem (Global experties)
- Fegyververseny és Rombolás (Arms Race & Demolition)
+1 Nemrég feloldva (Recently unlocked)

Ezeknek a kategóriáknak 3 szintje van és minden szint teljesítésért egy medál (bronz, ezüst és arany) jár, melyet a profil modulunkban láthatunk.

- Ranglisták (Leaderboards) - Itt tekinthetjük meg a globális ranglistát, melyet több szűrő segítségével személyre szabhatunk.

Beállítások (Options)

- Játékvezérlő (Controller) - Itt állíthatjuk be a játékvezérlőnkhöz szükséges beállításokat.
- Billentyűzet/egér (Keyboard/mouse) - Itt állíthatjuk be az egérhez és billentyűzethez szükséges beállításokat, mint az egérérzékenység, billentyű hozzárendelések stb.
- Játékbeállítások (Game settings) - Itt állíthatjuk be az általános, játékkal kapcsolatos dolgokat, melyek a kényelmünket szolgálják.
- Képi beállítások (Video settings) - Itt állíthatjuk be az általános grafikai beállításokat, továbbá a részletes grafikai finomhangolásra is lehetőség van.
- Hangbeállítások (Audio settings) - Itt állíthatjuk be a hanggal/mikrofonnal kapcsolatos beállításokat.
- Közreműködők (Credits) - Itt tekinthetjük meg a készítők listáját.

Menümodulok

A kezdőképen négy modult láthatunk magunk előtt.
A bal felső tartalmazza a nevünket, kis képünket, érméinket, dicséreteinket, versengő besorolásunk és nyert versengő meccseink számát. Ezt a modult hívjuk CS:GO profilnak.

A jobb felső modul a kulcsok és operation belépők és más játékbeli tárgyak reklámozására és árusítására szolgál.

A bal alsó modul a barátlistánk, itt láthatjuk az elérhető barátainkat. Többek közt láthatjuk, hogy ki és mit játszik, továbbá nevükre kattintva megnézhetjük CS:GO profiljukat (melyből még küldhetünk nekik Steam üzenetet vagy megnézhetjük Steam profiljukat), csatlakozhatunk a játékukhoz (ha nem versengőt játszanak természetesen), nézhetjük az adott meccsüket is, vagy küldhetünk nekik meghívót abba a váróba, melyben éppen tartózkodunk.

A jobb alsó modul a hivatalos közlemények, közvetítések és egyéb információk közlésére szolgál.

Játékmódok

Klasszikus: Versengő (Classic: Competitive):

Lényegében ez a mód tette a CS-t híressé. Ez egy 5v5 szituáció és 30 körből áll. Amely csapat a legtöbb kört nyeri, az győz. Ebben a módban (bombahatástalanítás/túszmentés) a klasszikus CS szabályokkal és pályákon játszanak az ellenfelek. Lehet egyedül csatlakozni ilyen játékhoz, vagy akár formálhattok saját csapatot is.

Klasszikus: Könnyed (Classic: Casual):

Készen álltok, hogy a Counter-Strike-kal játsszatok, de nem vagytok még elég elszántak egy teljes meccsre? Akkor keressetek egy Könnyed meccset és játsszatok a saját iramotokban. Ebben a játékmódban a játékosok alapból kapnak Pajzsot és CT játékosként egy hatástalanító készletet. Ez nagyszerű módja a játék megismerésére.

Rombolás (Demolition):

A Rombolás játékmódban a játékosok két csapatra oszlanak, egyiknek a bombát kell sikeresen leraknia, míg a másik csapatnak ezt meg kell akadályoznia vagy végül hatástalanítania a bombát. Ebben a módban kisebbek a pályák és kevesebb idő áll a rendelkezésünkre, ezáltal gyorsabb a játékmenet is. Emellett a játékosoknak biztosítva van a kezdő fegyverük, de ha megölnek valakit, akkor az előre megadott lőfegyverek sorozatában lévő következő fegyvert kapja majd a játékos. Ennek a sorozatnak a végén találhatóak az erőteljes automata mesterlövészpuskák.

Fegyververseny (Arms Race / korábban Gun Game):

Ebben a módban mindenki azért küzd, hogy megszerezze a következő fegyverét a sorozatban egy öléssel, végül pedig aki eléri az utolsó fegyvert (arany kés) és szerez vele egy ölést, az nyeri a meccset. Kisebb pályákkal rendelkezik a mód, így rengeteg a közelharc.

Deathmatch:

A sok játékból ismert Deathmatch mód ebben a játékban is helyet kapott. Nem is kell sokat boncolni a módot, aki a legtöbb ölést szerzi a megadott idő alatt, az győz.

Frakciók

Alapjaiban két frakció van, a Terroristák (Terrorist) és a Terror-Elhárítók (Counter-Terrorist). A karakterek kinézete egy adott pálya témájától függően máshogy néznek ki, ezzel is változatosságot hozva a játékba. Továbbá egyes frakciók karakter modelljeiben is több variáció létezik.

A frakciók lebontása következőképp alakul:

Terroristák:
- Anarchist
- Balkan
- Elite Crew
- Phoenix Connexion
- Pirate
- Professional
- Separatist

Terror-elhárítók:
- GIGN
- GSG-9
- IDF
- FBI
- SAS
- Seal Team 6
- SWAT

HUD

A HUD, avagy Heads Up Display segítségével láthatjuk magunk előtt azokat az információkat, mint az életerőnk és pajzsunk mennyisége, fegyvereink, gránátjaink, kis térképünk, pénzünk, hol tartózkodunk a pályán, mennyi idő van még hátra az adott körből, az adott szerveren tartózkodó játékosok mennyiségét és azon emberek Steam avatarját is.

Egy kör végeztével, közép-felül megjelenik egy kisebb ablak, mely megmutatja, hogy ki volt az adott körben az MVP (Most Valuable Player - Legértékesebb játékos) és némi extra információt, mint például, hogy az adott személy az ellenséges csapat hány százalékával végzett.

Versengő módban a HUD, játékosokat mutató része másabb, mint könnyed módban. Versengőben ugyebár 5v5 szituáció van, így 5-5 avatart mutat. A társakat külön szín jelöli, mely egyénileg választható a váróban a saját nevünkre kattintva.

Ha megölnek kör közben, akkor egy ideig megjelenik a kép közepén egy ablak, mely megmutatja, hogy ki és mivel ölt meg, mennyit sebezett ránk, mi mennyit sebeztünk rá, és akár a pillanatot meg is örökíthetjük az adott gomb megnyomásával (alapbeállítása az F5 gomb).

Megfigyelés közben vagy éppenséggel csak nézőként csatlakozva egy játékhoz számos opció adatik meg számunkra. A meccs alakulását felülnézeti módból is követhetjük. Emellett a grafikonok megnyitásával megnézhetünk különféle statisztikai adatokat a meccsről.

Tovább haladva a TAB gomb lenyomásával a statisztikai táblázatot hozzuk elő, mely a játékosok eddigi eredményeit mutatja az adott meccs alatt. Ezek közé tartoznak az ölések, halálok, pontok, assistok mennyisége. A felső részében láthatjuk, hogy éppen hány kör van még hátra, az adott körből mennyi idő van még hátra, milyen szerveren és melyik pályán/módon vagyunk épp.

Kör végén tárgyakat is kisorsol a rendszer, melyeket a táblázat mellett mutat névvel ellátva. Végezetül pedig ha egy meccs véget ért, akkor szavazás alapján kerül kiválasztásra a következő pálya. Ha kettő vagy több pálya egyenlő szavazatot kap, akkor a gép véletlenszerűen kiválaszt egyet közülük.

A statisztikai táblázatban a le és fel nyilakkal navigálva* kiválaszthatunk és megnézhetünk egy adott játékos CS:GO profilját, ahonnan több opciónk is adatik. Megnézhetjük a személy Steam profilját, ajánlhatjuk a játékost vagy esetleg jelenthetjük őt.

*Új frissítés óta, ha a jobb klikket a statisztikai táblázaton megnyomjuk, akkor tudjuk használni az egerünk az adott játékos kiválasztására.

Versengő rangrendszer

A CS:GO kapott egy rangrendszert Versengő módban, mely által 10 megnyert meccs után egy csoportba sorol be minket. Alább láthatóak az egyes csoportok jelvényei, melyekből egy fog a CS:GO profilunkon megjelenni.

A félreértések elkerülése végett a képet úgy kell nézni, hogy a bal felsőtől (Silver I) indul lefele. Ha elértük az adott oszlop alját, akkor a következő oszlop felső rangja következik.

A rendszer célja az lenne, hogy ne legyenek túlzott különbségek tudásban/ügyességben egy meccs alatt a játékosok között, ezzel egyenlő esélyeket biztosítva mindenkinek. Tehát a jó játékosok nem tudják kihasználni az újoncok és kevésbé jó játékosok által biztosított könnyű győzelmet. Természetesen ennek a rendszernek is megvannak a maga hibái, így ez sem tökéletes.

A rendszer leginkább a győzelmek és vesztett meccsek arányára támaszkodva oszt be egy csoportba. Minél több nyert meccsünk van egyhuzamban, annál magasabb rangot kapunk. Egy adott meccs alatt elért teljesítményünket is felméri, de ez nem számít annyira, mint a győzelmek és veszteségek aránya.

Versengő eltiltás, őrség és a VAC ban

Versengő eltiltás (Competitive Cooldown)

Versengő módban a nem megfelelő magatartást nem tolerálja a rendszer, mivel mások játékát tehetitek tönkre.
Amelyekért eltilthatnak:
- Versengő meccs elhagyása, mielőtt az véget érne.
- Csapattársak szándékos sebzése/megölése. Sebzésnél egy bizonyos érték elérése után eltiltásra kerül az illető, első csapattárs megölése után figyelmeztetés (chatben látható), majd eltiltás, ha folytatjuk ezt a viselkedést.
- AFK-zás, azaz csatlakozunk egy szerverre, majd nem csinálunk semmit, csak állunk egy helyben.
- Csalások, scrip-ek és bármely olyan program használata, amelyekkel igazságtalan előnyre tehetünk szert (ezekért már VAC-ban jár).

Az eltiltás periódusainak a lebontása a következő:
Első eset - 30 perc
Második eset - 2 óra
Harmadik eset - 24 óra
Negyedik eset - 1 hét

Ha mondjuk már kaptunk 24 órát és 1 hétig nem tettünk semmit, majd ezt követően megint elkövetünk valamit, akkor a következő eltiltás már csak 2 óra lesz. Ha elértük a maximális eltiltást, az 1 hetet, akkor ahhoz 3 hétnek kell eltelnie, hogy visszakerüljünk az alap, fél órás eltiltásra a következő incidens bekövetkezésekor.

Ha egy meccset önhibánkon kívül, más okozta (megszakadt a net, elment az áram stb.), akkor is eltiltásban részesülünk, mivel mások játékát akadályoztuk. Ezután a támogatáshoz sem érdemes fordulni, nem áll jogukban felemelni az eltiltást, semmilyen kifogás ellenére sem. A rendszer mindenkire egyenlően vonatkozik.

Ha egy adott meccsről leléptünk vagy mondjuk ha az internetkapcsolatunk csak 2 percre szakadt meg, akkor még van lehetőség visszacsatlakozásra, melyre 5 percet ad a rendszer. Ezzel elkerülhetjük az eltiltást.

Őrség (Overwatch)

Az Overwatch egy, a közösség tagjaiból álló védelem. Ők a jelentett felhasználók eseteit vizsgálják ki, majd adják le a szavazataikat. Ahhoz, hogy Overwatch tagok lehessünk, bizonyos feltételeknek meg kell felelni, mint a nyert versengő meccsek száma, versengő rang, játékidő mennyisége, fiók nyitásának ideje, alacsony számban jelentve.

Az Őrség egy részletet kap egy véletlenszerű meccsből, melyben a gyanúsított és más játékosok hang és írásbeli csevegése nincs benne, hanem az illető cselekedetei alapján kell dönteniük.

Bővebb információt itt találhattok az Őrségről: Őrség GYIK

VAC ban

VAC-banra akkor kerül sor, ha bűnösnek találtak valakit. A büntetés mértéke az elkövetett bűn súlyosságától függ. Ezek közé tartoznak a 365 napos eltiltások, csere/piac kereskedelem jogának megvonása, az adott játék nem lesz megosztható a Családi megosztás keretein belül, stb.

Pénzrendszer

A CS játékok sajátosságai közül a pénzrendszer kiemelkedő fontossággal bír. Az ölésekért, kör nyerésért/vesztésért, bomba lerakásért/hatástalanításért mind pénzt kapunk. Ebből az összegből vehetjük meg az adott körre (túszmentésnél és bombahatástalanításnál) a fegyvereinket, gránátjainkat és felszereléseinket.

A Versengő és Könnyed meccsek pénzrendszere más. Könnyedet játszva 50%-os a bónusz, tehát ha például SMG-vel lelövünk valakit, azért csak 300$ jár, nem pedig 600$, mint versengőben. Az alább látható táblázat a Versengő módban elérteket magyarázza, így, hogy a Könnyeden elérhető pénzösszegeket megkapjuk, csak le kell felezni a táblázatban láthatókat. Továbbá Könnyeden a kezdőpénz 1000$, míg versengőben 800$.

Játékkártyák, kitűzők

A játékkártyák lényegében arra valóak, hogy kitűzőket készítsünk belőlük, melyek Steam rangunkat növelik, egyedi emotikonokat, háttereket és játék kuponokat adnak.

A CS:GO esetében, a játék megvásárlása után 3 db kártyára tehetünk szert, mely lehet fóliázott vagy sima. Ezeket a kártyákat a játékban eltöltött idő után kapjuk meg. A CS:GO kártyaszettje 5 db különböző kártyából áll, így ez az 5 db kártya szükséges a kitűző elkészítéséhez.

Ezt a kitűzőt Steam profilunkon használhatjuk, játékon belül viszont nem tudjuk használni.
Ha az adott kártyaszettből megkaptuk mindet, akkor esélyesek vagyunk egy bónuszcsomagra (3 játékkártyát tartalmaz, melyek véletlenszerűek), mindehhez csak annyit kell tennünk, hogy hetente legalább egyszer belépünk Steam fiókunkba. Minél magasabb a Steam szintünk, annál nagyobb eséllyel kapunk ilyen bónuszcsomagot:

10. szint: +20% gyakoriság
20. szint: +40% gyakoriság
30. szint: +60% gyakoriság
40. szint: +80% gyakoriság
50. szint: +100% gyakoriság (vagyis dupla akkora)
És így tovább...


Játékkártyák (felül), fóliázott játékkártyák (alul)


Steam kitűzők

Öt éves veterán érme

Az öt éves veterán érme azon személyeknek jár, akik már 5 vagy több éve a Steam fiókjukban tudhatják a Counter-Strike sorozat valamely részét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

H​i​rd​eté​s​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.