2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Core i7 tuning útmutató UPDATED

Hogyan tuningoljuk az X58 + Core i7 rendszerünket, normál 24/7-es használatra - kezdve az alapoktól

[ ÚJ TESZT ]

Szükséges alkatrészek

Egy ilyen csúcskonfigurációt érdemes normális alkatrészekből felépíteni, és mindezt úgy, hogy a komponensek jó összhangban legyenek. Tipikus hiba, amikor nem figyelünk oda, és egy gyenge láncszem visszafogja az egész gépet. Mindenki döntsön belátása, igényei, és pénztárcája szerint.....

Amire szükségünk lesz:

- processzor:

Jelenleg az LGA-1366 foglalatú procikból már elég sok típus kapható, bizonyos típusok már kifutó modellek, és talán lesznek még újak is. Vannak a 4 magos modellek, és kaphatunk már 6 magos fajtákat is, de ezek elég drágák, és ezekkel nincs is tapasztalatom.

Ár/érték arányban a 920-930-950 típusok a legjobbak, ezek 60-70 ezer Ft környékén kaphatók. A 960 már jóval drágább, és a néhány + MHz egyáltalán nem éri meg a felárat, a 6 magos 970 és 980X pedig szintén nagyon húzós, és a tudásuk csak nagyon speciális feladatoknál használható ki.

Az LGA-1366 foglalatgú i7 család tagjairól a következő oldalon találhatunk részletes információkat: Intel Core i7 Processors (Pipáljuk ki a ” Show spec, stepping, ordering, and socket details” sor előtti jelölönégyzetet, így minden fontosabb adatot láthatunk!)

Érdemes megemlíteni a stepping fogalmát, amely tulajdonképpen szériát jelent, és alapvetően igaz, hogy "minél újabb, annál jobb". A stepping-ről a dobozon található "sSpec Number" ad információt. Ha ma új procit vásárolunk, akkor az már mindenképpen D0 stepping-es lesz. Ha azonban használt 920 típust szeretnénk venni, akkor érdemes odafigyelni, mert ebből a fajtából létezett C0 stepping-es is. A D0 procikkal a korábbi C0 procikhoz képest átlagosan ugyanakkora feszültséggel nagyobb órajelet érhetünk el, vagy ha úgy tetszik, ugyanahhoz az órajelhez kevesebb feszültség szükséges. Én személy szerint fogyasztásbeli különbséget nem tapasztaltam, viszont a D0 procik kicsivel jobban melegszenek. Ennek mértéke változó, de cserébe jóval magasabb órajelet tudnak. A fenti megállapítások átlagosan értendők, itt is, mint minden processzor esetében vannak eltérések az átlagtól. Tehát kifoghatunk nagyon jó C0 procit is, de akár egy gyengébb D0 példányt is. Szerencse kérdése a dolog, esetleg az FPO alapján lehet keresgélni, de ez sem garancia semmire.

Intel Core i7 920 BOX - kicsi a bors, de erős

- alaplap:

Az LGA-1366 tokozású i7 processzorokhoz kizárólag X58 chipset-es alaplapot használhatunk. A kínálat bőséges, vannak teljesen "lebutított" (de azért jól használható) lapok is 40e Ft környékén, a középkategóriás lapok a 50-60e Ft-os sávban találhatóak, és a csúcslapok ára eléri a 100e Ft-ot is.
Szinte mindegyik gyártó lefedi az egész palettát. Nehéz bármelyiket is javasolni, a felhasználó igényei és pénztárcája szabja meg, hogy melyiket vegye meg. Én személy szerint a középkategóriát javasolom, mivel ezeken már számos extra funkció is található, illetve tuning során is jól szerepelnek. Tuningnál fontos szempont, hogy a CPU tápellátása minél jobb legyen, tehát minél több fázisú, és hogy a FET-eken legyen megfelelő hűtés is.
Idő közben megjelentek a második generációs X58 lapok is, melyek nagyrésze a pár elenyésző újításon kívül tartalmaz USB 3.0 és SATA 6Gb/s (SATA-3) csatlakozókat is. Jelenleg ezen csatlakozók sebességét kevés dologban lehet kihasználni, de a jövőre nézve hasznos lehet.

- memória:

Az i7 rendszer egyik nagy újítása, hogy háromcsatornás (Triple Channel) DDR3 memóriát tud kezelni. Bár nem sokkal gyorsabb, mint az eddigi kétcsatornás kiépítés, mégis érdemes ilyen KIT-et választaunk. Legoptimálisabb a 3*2GB felállás, a 6*2GB manapság még szükségtelen, de szűkebb pénztárcájú vásárlók beérhetik 3*1GB-tal is, aztán majd később fejlesztenek.
Az i7 konfiguráció hivatalosan 1066 MHz-es memóriákat támogat (és talán 1333 MHz-eseket is, ebben nem vagyok biztos), de mint mindig, most is kaphatunk 1600-1866-2000 MHz-es "tuning ram"-okat is. Számos gyártó rengeteg féle KIT-et kínál, a lehetőségek szinte határtalanok. Itt is az igények és a pénztárca alapján kell választani, illetve érdemes az adott alaplap topikjában érdeklődni, hogy a deszka mely típusokkal szeret együttműködni.
Fontos, hogy a korábbi DDR3-as KIT-ek nem igazán használhatók az X58 lapokban, mivel ezek magasabb feszültségen működnek. i7 rendszer esetén a maximálisan adható memória feszültség 1,65V, ezt illik is betartani. Vannak a piacon akár 2000 MHz-es KIT-ek, amik ezen a feszültségen képesek a fenti órajelre. Mégis azt mondom, nem érdemes 1600 MHz-es KIT-nél jobbat/drágábbat venni, mert a rendszer jellegéből adódóan (erre majd később térek ki) nem nagyon tudjuk használni őket, és a mindennapi használatban semmi előnyünk sem származik belőle. Időzítések tekintetében a 8-8-8-24 bőven megfelelő, de vannak ennél alacsonyabb időzítésű KIT-ek is, persze drágábban.

- hűtés:

Lévén az i7 processzorok a csúcskategóriába tartoznak, és teljesítményük is nagy, ezért a fogyasztásuk is jelentős. A TDP értéket az Intel 130W-ban határozta meg, ebből sejthető, hogy komoly hűtést igényelnek. Ha léghűtést használunk, és tuningolni is szeretnénk, akkor szinte csak a legjobb darabok jöhetnek szóba. Mindenki másra esküszik, de a gyártók csúcsmodelljei igen hasonló teljesítményre képesek, a szórás néhány fokon belül van. A teljesség igénye nélkül néhány típus:
- Thermalright Ultra 120 Extreme (TRUE, TRUE Black, TRUE Copper)
- Prolimatech Megahalems Rev.B / Mega Shadow
- Scythe Mugen 2 Rev.B
- Noctua NH-D14

A hűtőket a legtöbb esetben LGA-1366-os foglalathoz való rögzítéssel vásárolhatjuk meg, de akkor sem kell megijedni, ha valakinek régebbi kiadású hűtője van, mivel kapható hozzájuk külön LGA-1366 lefogató. Mivel ezek a hűtők elég nagy méretűek, ezért előfordulhat, hogy a kisebb házakba nem férnek el. Vásárlás előtt érdemes tájékozódni ezügyben!
A fenti hűtők valamelyikével, és jófajta hűtőpasztával a hőmérséklet már nem lesz akadálya a tuningnak, persze egy jól szellőző ház nélkülözhetetlen.

- tápegység:

Egy jó konfighoz nélkülözhetetlen a jó tápegység. Mára a tápok egy forradalmon mentek keresztül, a jobb típusok hatásfoka 85-90% körül van, és számos extra funkciót kínálnak. Itt is mindenki döntsön igényei ás pénztárcája szerint. Még annyit említenék meg, hogy egy jól meghúzott i7 processzor meg tud zabálni közel 200W-ot is. Bár a különböző monitorozó programok (Core Temp, Everest) maximum 130-140W-ot mutatnak, ez azonban csak a 4 natív mag fogyasztása, amit közvetlenül a magfeszültségből (vCore) vesznek fel. Ehhez jön még hozzá az Uncore, a QPI Link, és a memóriavezérlő részleg fogyasztása is, ami szintén a processzorban van. Tehát, ha mondjuk a mostani tápunk nagyon ki van hegyezve egy korábbi, kisebb rendszerre, akkor érdemes egy erősebb darabot beszerezni. Hozzávetőlegesen egy X58 konfighoz egy erősebb VGA-val érdemes egy jó minőségű 500-600W-os tápot venni. Tübb VGA esetén lehet feljebb menni, de azért ne essünk túlzásba.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.