2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Core i7 tuning útmutató UPDATED

Hogyan tuningoljuk az X58 + Core i7 rendszerünket, normál 24/7-es használatra - kezdve az alapoktól

[ ÚJ TESZT ]

Főbb paraméterek beállítása

És akkor következzenek a beállítások! Szeretném hangsúlyozni, nem az a cél, hogy csak a procit vagy csak a memóriát húzzuk, hanem hogy a rendszer összességében legyen jobb teljesítményű, mint alap beállításokon.

A tuning határait érdekes módon nem a processzor vagy a memória órajelének oldaláról kell megközelíteni. A legtöbb ember azt tapasztalta, hogy a "megengedett" 1,35V QPI/VTT feszültséggel kb. 3400 MHz Uncore órajelig volt stabil a rendszere, tehát ez az egyik lényeges határ. (Természetesen itt is lehetnek eltérések, én mindig átlag értékekről beszélek.) Ennek alapján 1700 MHz memória órajel érhető el. Ez általában kihozható a jobbfajta 1600 MHz-es KIT-ekből, de ha szükséges akkor növelhetjük az időzítést. Az időzítés szerepe ugyanolyan itt is, mint más rendszereknél. Minél kisebb, annál gyorsabb a memória - elvileg. A tapasztalat azt mutatja, hogy az időzítés csökkentése alig észrevehető különbségeket okoz, mindennapi használatban vagy programokban semmi haszna, de még Everest sebességmérésnél is alig mérhető a különbség mondjuk 8-8-8-24 vagy 9-9-9-27 között. Léteznek gyárilag CL7 vagy CL6-os KIT-ek, de nem érik meg a felárat. Én személy szerint egy jobb márkájú 3x2GB 1600MHz CL8 KIT-et ajánlok, ez a sebesség bőven elegendő, és a tuningot sem fogja vissza egyáltalán. Természetesen a fent említett határoknál nem áll meg a világ, de 1866 vagy 2000 MHz-es memóriákhoz mindenképpen arányosan növelni kell az Uncore-t, és ezt csak a QPI/VTT fesz növelésével tudjuk elérni. Ehhez már biztosan 1,35V-on felüli tartományba érünk, ami nem túl egészséges, emellett az óriási memória órajellel nem nyerünk semmi érezhető sebességnövekedést.

A processzor tuningja ugyanúgy megy, mint eddig, választunk egy szimpatikus BCLK tartományt, és egy számunkra szükséges szorzót. Sok esetben magasabb BCLK-nál a rendszer nem szereti a 20-as szorzót (a tapasztalatok alapján a páros szorzók nehezebben stabilizálhatók), tehát használjuk a 21-est, vagy be kell érnünk 19-cel. A fentebb található táblázatból ki lehet indulni, hogy kinek mi a szimpatikus felállás. A proci tuningjánál több tényező is behatárolhatja a lehetőségeket. Lehet maga a proci tuningpotenciálja, a hőfokok, és az alaplap tudása is.

A memória tuningja is úgy működik, mint korábban. Választunk egy adott BCLK-t, és hozzá egy memóriaszorzót, és beállítjuk a fő időzítéseket (4db). A további időzítéseket (subtiming-ok) nem érdemes piszkálni, nem nyerünk vele semmit. Esetleg olyan probléma előfordulhat, hogy az alaplap magától túl szűkre veszi ezeket, és emiatt nem lesz stabil a rendszer. Ilyenkor kicsit lazítani kell rajtuk, azaz növelni kell az értékeket. A megfelelő értékekről mindenki érdeklődjön az alaplapja topikjában, vagy a memória gyártójának support-részlegénél! És ne felejtsük el a memória és az Uncore viszonyával kapcsolatos szabályt!
Léteznek olyan memóriák, amik tartalmaznak XMP profilt. Ez az Intel találmánya, tulajdonképpen a ram SPD-jébe integrált profil, ami alapján az alaplap felismeri a ram órajelét, időzítését, feszültségét, stb... Így ezeket a dolgokat nem kell külön beállítani. A gyakorlatban az XMP profil használata nem túl szerencsés, mert ez több tényezőt is fix-re állít, belenyúl a feszültségekbe is, és így korlátozza a a lehetőségeinket. Úgyhogy inkább manuálisan állítsuk be a kívánt órajelet, szorzót, feszültséget.

Az Uncore szorzója legyen a memória szorzójának duplája, vagy eggyel nagyobb, és mint korábban már írtam, a QPI Link szorzóját fixen állítsuk 36-ra!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.