Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2016-06-02 12:00

Gyártási minőségben hozza az elvárható minimumot, fényerőben pedig sokak számára okoz meglepetést.

Kulcsszavak: . elemlámpazseblámpavilágításCREELEDconvoy

[ Új teszt ]

Bevezető:

Az egyik legelterjedtebb elemlámpát szeretném ebben a cikkben bemutatni nektek. Szinte mindenkinek aki kicsit foglalkozik az elemlámpákkal van egy otthon valahol elfekvőben, vagy a mai napig használatban. Ez egyáltalán nem véletlen, a cikkből megtudhatjátok miért ilyen közkedvelt és miért ajánlott ezt a modellt megvenni első minőségi lámpánknak.

Napjainkban szinte már csak LED fényforrással szerelt elemlámpát lehet vásárolni. Lehet kapni a közértekben, bevásárló központokban, a kínai boltokban és a piacokon is millió meg egy félét.
Sajnos az átlag felhasználó nem tudja melyiket válassza, így általában megveszi azt, amire az eladó rábeszéli, esetleg aminek a csomagolása szebb, vagy nagyobb számokat talál rajta.
Lehet ez egy irreálisan magas lumen szám, amiről ugyan nem tudja a laikus, hogy mit jelent, de nagy betűkkel rá van írva, így biztosan jó, jellemző még a valóságtól teljesen elrugaszkodott teljesítmény (watt) megjelölés is, amiről pedig mindenki tudja, hogy minél magasabb annál jobb, esetleg van rajta egy 5-600 méteres világítási távolság jelölve. Természetesen ezeknek az adatoknak általában a negyede sem igaz.

Ha valaki már vásárolt ezekből a gyenge felépítésű lámpákból, akkor már tapasztalhatta, hogy nem túl tartósak, pár hónap használat után "kiég" a LED vagy csak villog-vibrál a fénye, esetleg be sem kapcsol többé, kellemetlen kékes árnyalatú a fénye.

Aki már ezen túl jutott és szüksége van egy rendes, üzembiztos és fényt is adó zseblámpára általában valamelyik internetes keresőhöz fordul segítségért. Előbb-utóbb belebotlik egy fórumba, ahol a kérdésére, hogy mit vegyen általában az alábbi választ kapja: Convoy S2+-t.

Fekete S2+ opcionális karpánttal.

Ez a típus nagyon nagy népszerűségnek örvend itthon és külföldön is az elemlámpákat használók köreiben, ennek oka elsősorban a kiváló árazása és mellette a felsőbb kategóriákat már közelítő kivitelezése.

Maga a lámpa viszonylag kis méretű így akár zsebben is hordhatjuk, de célszerű egy övre fűzhető tokot szerezni ha valóban minden nap magunkkal szeretnénk vinni.

Súlya elenyésző, a fej része pedig a lámpa testével megegyező szélességű, így kényelmes a hordása, elővétele, ideális EDC lámpa.

Három közkedvelt típus. Balról sorban: C8 majd az S2+ és végül SK68.

Többféle kiépítésben is meg lehet vásárolni, általában első "igazi" elemlámpának ezt a típust szoktuk ajánlani az elemlámpa, zseblámpa topikban mi is, mivel tényleg meglepő fényerő nyerhető ebből a kis lámpából, főleg ha csak régi izzószálas vagy gagyi piacos LED-es elemlámpával találkozott eddig a felhasználó.

Műszaki adatok:

Lámpatest anyaga: Alumínium (fekete, szürke, piros, zöld és kék színre eloxálva).

Lencse anyaga: Üveg (bevonatok nélkül).

Reflektor típusa: Aluminium textúrázott (Orange Peel).

Kapcsoló: Reverse clicky (teljes benyomás után amikor kattan és elengedjük akkor kapcsol be) A fekete és szürke verzióban gumi borítással, a színes verziókban fém nyomógombbal.

Használható akkumulátor: 18650 Li-Ion akkumulátor védett és védelem nélküli is. Opcionális közbetét darabbal lerövidíthető a lámpa hossza így 18350 típusú akkuval is használható.

Vezérlők:
A választható nanjg 105C alapú driverek az alábbiak:
AMC7135 x 3 – max. 1050mA
AMC7135 x 4 – max. 1400mA
AMC7135 x 6 – max. 2100mA
AMC7135 x 8 – max. 2800mA

Közös jellemzőjük, hogy van bennük módmemória, tehát megjegyzik, hogy melyik mód volt utoljára használatban. Ha több mint 3 másodpercig használjuk egy fényerőn, következő bekapcsoláskor ismét ebben a fokozatban fog indulni a lámpa. Apróság, de a mai napig nem jellemző az olcsóbb elemlámpákban, pedig nagyon hasznos funkció!
Rendelkeznek alacsony feszültség védelemmel, tehát használható védelem nélküli cellákkal is. 2.9-3.1V között a lámpa legalacsonyabb fokozatra vált és 2 másodpercenkén villan egyet jelezve, hogy az akku lemerült, ne használjuk tovább.
Fordított polaritás védelem: ha véletlenül fordítva tennénk bele az akkumulátort, akkor nem megy tönkre az elektronika.

Célszerű vásárlásnál egyből azt a driver-t választani, amiben két csoportra vannak osztva a világítási módok, így a sokak számára teljesen felesleges stroboszkóp és SOS villogást ki lehet venni a lámpa funkciói közül.

Ha ilyen vezérlőt választunk, akkor az alábbi kiosztások érhetők el:
1. csoport: alacsony (5%) - közepes (40%) - magas (100%)
2. csoport: alacsony (5%) - közepes (40%) - magas (100%) - stroboszkóp (100%) - SOS (100%)

A két csoport közötti váltás menete: Bekapcsoljuk az alacsony fokozatot, öt másodperc múlva villan egyet. Ekkor kikapcsoljuk a lámpát. Következő bekapcsolásnál már a másik csoport lesz aktív.

Ha egy csoportos vezérlővel vásároljuk a lámpát, akkor a driver-en lévő csillagokra forrasztással lehet választani az elérhető módkiosztások között. Ezt ebben a cikkben nem részletezném, a fórumban kap segítséget, aki véletlenül ilyet vásárolt és szeretne az eredetitől eltérő módkiosztást a lámpának.

LED:

Minden esetben CREE XM-L2 LED dióda van a lámpába szerelve (eredeti, nem hamisítvány) és már válogathatunk a színhőmérsékletek közül is.
Az alábbiak közül választhatunk:
U2-1A 6500-7000K
T6-3B 5000-5200K
T6-4C 4300-4500K
T5-5B 4000-4200K
T4-7A 3000-3200K

Talán a száraz adatoknál többet elárul egy kép a színhőmérsékletekről:

Súlya üresen: 75g

Mérete (átmérő x hosszúság): 24mm x 118mm

Gyártó: Shenzen Convoy Electronics Co., Ltd.

A fekete és szürke modell egyszerű bubis csomagban érkezik egy kis kartondobozban, míg a színes modelleket csak díszdobozos verzióban csuklópánttal árusítják, így áruk kicsit magasabb.

Első benyomások:

Hozzám két színben került az S2+-ból, egy fekete, majd később egy kék színű, mindkettőnek tökéletes minőségű , egyenletes és kellően "vastag" az eloxálása.

Felépítése alapján klasszikus elrendezésű ez a modell, semmi újat nem mutat. Követve a jól bevált receptet három fő részre bontható a lámpa, ezt az alábbi kép szemlélteti:

A lámpát szétszedve három fő részre bontható szét, fej, test és zárókupak.

A fej részben van betekerve a réz "pill" aminek felső felén a LED alumínium csillagon pihen, alsó részén pedig a drivert találhatjuk, ezt egyben lehet kitekerni a fejből. Eztán vehetjük kézbe az alumíniumból készült OP reflektort. Apróság, de jópofa dolog, hogy az üveglap és a fej anyaga közé foszforeszkáló gumitömítés (GITD) kerül gyárilag minden verziónál. A LED tökéletesen középre van helyezve, így a vetített kép szép szimmetrikus.

A lámpa teste egy darabból van forgácsolva, felületén nem túl mély barázdákkal. Kézbe fogva így kevésbé csúszkál, zsebben viselve viszont nem akad bele a nadrágba. A menetek mindkét oldalon trapéz alakúak, a fej felőli részén eloxálás nélkül, a zárókupak felől viszont teljesen eloxálva. Ennek is van oka: ha a zárókupakot kicsit (kb. 10 fokot) letekerjük akkor "zárni" tudjuk a lámpát a véletlen bekapcsolás ellen. Mindkét végén egy darab tömítőgyűrű található.

A zárókupak 1 mm-es méretbeli különbségen kívül (a színes modellek hosszabbak ennyivel) a kapcsoló nem egyezik meg a két verzió között. Számomra mindkettőt kényelmes használni, nem tudnám azt mondani, hogy a fém vagy a gumis kapcsoló a jobb, szerintem ez egyénenként változik, kinek mi tetszik. Mindkettő kapcsoló reverse clicky kapcsolású.

A kupak végén a kapcsoló körüli gyűrű szerencsére nem körbe fut, hanem két egymással szembeni negyed részén emelkedik csak ki. Ennek nem csak esztétikai oka van, kesztyűben így jóval könnyebb a kapcsolóhoz hozzáférni. Az egyik ilyen kiemelkedésen két méretes ovális kivágás található, így könnyen fel lehet rá fűzni csuklópántot, amit tartozékként kapunk a színes lámpákhoz. A kapcsoló a zárókupak végének síkjánál bentebb van mindkét kivitelben így a lámpa gyertyaként felállítható.

Használat közben:

A lámpát kézbe fogva a kellemes méret tűnik fel elsőre.

Marokra fogva éppen csak kilóg a fej része, a kapcsolóhoz könnyen hozzá lehet férni, nyomáspontja határozott. Mivel a lámpán összesen van egy kapcsoló így nem is túl bonyolult a kezelése. Ha bekapcsoltuk utána a kapcsolót félig benyomva majd visszaengedve tudunk a következő fokozatba kapcsolni.

Általában a legerősebb drivert szoktuk javasolni a lámpához, amivel közepes fényerőn van elegendő fénye, de a 2.8A-t a LED diódára engedő legmagasabb fokozatban már meglepő fénymennyiség lép ki a pici fejből. Ebben a fokozatban elég rövid ideig lehet használni a lámpát, mivel hamar felforrósodik és így akár tönkre is mehet.

Általában kézbe fogva használjuk, így nem kell attól tartanunk, hogy megsütjük a LED-et vagy felrobbantjuk az akkumulátort, mert 15 perc elteltével már képtelenség kézben tartani a lámpát. Közepes fokozaton viszont akár lemerülésig is járathatjuk, nem fog túlmelegedni.

Az alábbi táblázatban jól látható hogyan alakul a lámpa hőtermelése 22°C külső hőmérséklet és álló levegő esetén.

Pár képet készítettem a fényerő különbségekről, illetve a bevilágított területet is próbáltam demonstrálni. Maga a megvilágított terület szépen egyenletesen halványodik a középen nem túl kontúros hotspottól kifelé folyamatosan. Ezt leginkább a textúrázott foncsornak köszönhetjük, ez egyben az egyik oka annak, hogy ez a típus szép terített fényt ad, nem csak középen egy pontban világít erőteljesen, másik oka a viszonylag kis átmérőjű és nem túl mély reflektor.

Sajnos a képek nem adják vissza a valós látottakat, de nagyságrendileg érzékelhető a különbség a fokozatok között.

Az első sorozaton a hátsó fa a fotózás helyétől 17 méterre található.

Alacsony fokozat

Közepes fokozat

Magas fokozat

A másik sorozatban már nagyobb távolságon nagyobb térben is jól látható a lámpa fényereje. Ugyan nem a legjobb minőségűek a fotók, de a lényeg látható. Az oszlopok 25m-re vannak a fotózás helyétől, a középen visszacsillanó fém ajtó pedig több, mint 60m-es távolságra.

Alacsony fokozat

Közepes fokozat

Magas fokozat

Konklúzió:

Ez a lámpa gyártási minőségben már hozza az elvárható minimumot, fényerőben pedig sokak számára okoz meglepetést az erős drivernek köszönhetően. Ház körüli felhasználásra több mint elegendő a teljesítménye, lakásban felesleges a legmagasabb fokozatot bekapcsolni, mert a visszavert fény már elvakíthat minket is.

Erdőben járva viszont ha nem célirányosan keresőlámpára van szükségünk, tapasztalatom szerint teljesen megfelelő túrázáskor az általa létrehozott fénymennyiség. Személy szerint az egyik kedvenc lámpám, ha valahová megyek és tudom, hogy szükség lesz elemlámpára, automatikusan ezt viszem magammal. Egyetlen hátulütője van ennek a lámpának: csak Lítium-ion akkumulátorral használható, így aki szeretne ilyen elemlámpát birtokolni annak egy jobb minőségű töltőre és egy pár akkura is szüksége lesz, ezzel emelve az elköltött pénzünk mennyiségét. Egy valami viszont biztos: ez a lámpa az ár/minőség verseny egyik bajnoka.

A kilépő fénysugár T6-3B színárnyalatban.

A tesztben szereplő lámpákat itthon hivatalos forrásból nem tudjuk beszerezni, így célszerű külföldi webshopból megrendelni. Fontos megjegyeznem, hogy csak megbízható forrásból rendeljük meg a kiválasztott modellt, mert sajnos már ebből is lehet találni hamisítványt, Ebay és az Aliexpress a gyártó oldalának kivételével kerülendő!
A gyártó több kiegészítőt is árul a modellhez. Lehet hozzá vásárolni a gyáriakkal megegyező színű rövidebb testet, így 18350-es akkuval lehet a továbbiakban a rövidített modellt használni. Létezik a kapcsoló köré bepattintható erős neodímium mágnes gyűrű is, ha ezt használjuk akkor viszint a csuklópántról le kell mondanunk. Az univerzális klipszet többek között erre a modellre is fel lehet pattintani, ha valakinek ezzel kényelmesebb lenne a zsebén rögzíteni a lámpát. A piros diffúzor kupakkal vész esetén lehet látványos jelzőfényt készíteni, a fehéret ráhúzva a lámpa elejére pedig akár egy egész szobát is beteríthetünk a szórt fénnyel. Létezik 365nm-es fényt átengedő lencse illetve fejpánt, és kerékpáros tartó is a kínálatban, ezeket a gyártó hivatalos webshopjában lehet megvásárolni a lámpa összes gyári alkatrészével együtt ,így ha valami baja lenne nem kell kidobni, minden alkatrészt lehetőségünk van gyárira cserélni.
Az elmúlt időkben a legjobb árat a Gearbest adja ezekre a típusokra, így javasolt tőlük rendelni, hacsak nincs másik kedvenc webshopunk, amit előnyben részesítünk. Persze a kiemelt akciókat érdemes nézegetni de általánosságban elmondható, hogy 12$ körüli áron már jó vásárt csinálunk, annál olcsóbban nem nagyon lehet beszerezni.

GITD (Glow In The Dark) tömítőgyűrűk.

A szürke S2+ árát az S2WBCM kuponnal még lejjebb lehet vinni kosárba tétel után.
A kék S2+ pedig ugyan picit drágább de annak is van működő kuponja: BS2WBCM

Az eggyel gyengébb kiépítésű szürke S2+ 6*7135 driver-rel alapvetően folyamatosan akciós áron van, így aki beéri kicsit kevesebb fényerővel annak az sem rossz választás, de van hozzá működő kupon is, hogy vonzóbb legyen az ajánlat: ecohiled

A kuponok kiemelt leárazások alatt nem működnek, ilyen esetekben a listaárból kerül a kedvezmény levonásra, így magasabb árat fogunk kapni, mint az akción belüli érték!

Amennyiben bármi kérdés felmerülne, kérlek egy helyen beszéljünk róla, az Elemlámpa, zseblámpa topikban.