Concorde Tab ONE: low budget droid

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2013-01-30 17:00

Az egyik legolcsóbb Androidos táblagép a Tab One, ennek megfelelően bőséges a kompromisszumok listája.

Kulcsszavak: . tabletandroidkínai

[ Új teszt ]

Bevezető, doboz

Elérkezett az az idő, immár a táblagép nem csak a tehetősek kiváltsága: 2012 karácsonyi slágertermékei az ilyen tabletek voltak. Én is ilyen indíttatásból kaptam meg, ám sokakkal ellentétben egy idő után elég sokszor az arcomra fagyott a mosoly. Hogy miért, arról később. Az a tény, hogy tabletet már olcsóbban is meg lehet kapni, mint egy low-end okostelefont hivatalos, magyar garanciával: ijesztő.

Gondoljunk csak bele. Néhány éve pont olyan meghökkentő volt, mikor bejött mondjuk az első ZTE Blade. Megfizethető volt és Android dübörgött a masinán. Na most pont ez a helyet, csak ijesztőbb. Egy-egy akció keretében akár már 20 darab Mátyás királyért is elhappolható egy ilyen kütyü, ami azért durva, mert okostelefon újonnan nincs, vagy alig van ennyiért.

A karácsonyi őrületben a Tab One is ehhez a csoporthoz tartozott, most hogy ennek vége, normalizálódott az ár, de most sem vészes. Azonban még ez sem hozta meg azt a látványt, hogy tömegével találkozzunk 7 colos tabletet tapicskoló egyénekkel a BKV járatain. Ennek talán egyszerű oka van. Sokan nem tudják értelmezni, mire is jó egy ilyen eszköz. Karácsonykor családtagjaim, akik nincsenek otthon ebben a témában, nem egyszer feltették nekem a kérdést: mire jó ez? Nem tudsz ezzel telefonálni, nincs ebben GPS, nem tudsz rajta mobilinternetezni sem (ez azért nem állja teljesen meg a helyét).

Azt kell hogy mondjam ezek a felvetések helytállóak, ezeket a műveleteket (kivéve a mobilinternet) nem lehet elvégezni. A táblagépeket azonban nem szabad 1:1-ben az okostelefonokhoz hasonlítani, pláne nem ezt, mert az extrém alacsony árért cserébe bizony komoly kompromisszumokat kell kötni, talán túl sokat is (de erről később). A válaszom az előbb feltett kérdésekre az volt, hogy ez nem is arra való. Ez WiFi-n internetezni, játszani, filmet nézni való. A nagyobb kijelzőméret miatt nagyobb is az élmény.

Doboz, külső

Lássuk is a dobozt. Egy nagyméretű fehér dobozt kapunk, mely elől a tablet fényképével, hátul specifikációs listával "teljes", ám ebben a dobozban van még egy, amely szintén fehér, de ez már kartonból készült. Kibontás után egyből szembetaláljuk magunkat a táblagéppel, ami egy kis puha szövettokban van benne, védelem céljából.

A tartozékok a doboz belsejében vannak, amit kibontani indokolatlanul nehéz, nekem például csak szakításos módszerrel sikerült megoldanom. Nem is értem, minek kell ezt így túlbonyolítani.

Kapunk egy hálózati töltőt, egy microUSB kábelt, és az ilyen eszközökhöz már megszokott USB-OTG kábelt is. Ez a mennyiség egy jóval kisebb űrtartalmú dobozban is elfért volna, nem értem ezt az indokolatlanul nagy dobozt. Vagy ha már ekkora az egész, jól jött volna mondjuk akár egy headset, vagy egy törlőkendő, mert arra meglehetősen nagy szükség lett volna. Ezeket azonban nem tartalmazza a doboz, szóval ránk van bízva, kell-e ilyen nekünk.

Azt kell hogy mondjam, hogy a tablet igencsak szépre sikeredett, jár a vállveregetés a formatervezőnek. Ugyanis látszik, hogy itt volt ilyen titulus a Concorde-nál, és nem csapták össze az egészet.

Méretei 188 x 114 x 11,5 mm, tömege pedig 316 gramm. Ezek az adatok egy ekkora eszköznél teljesen átlagosak, talán a méret az egy csöppet kisebb, mint a megszokott, de semmiképp sem kirívó.

A kijelző egy 7 colos TFT-LCD, kapacitív multitouch technológiával rendelkezik, mely egyszerre 5 ujjat képes érzékelni. A képarány 16:9, a felbontás pedig 800x480, ez pedig, ha jól számolok, 142 ppi értéket jelent. Ez a felbontás ekkora kijelzőn már nem elégséges, ezt nem érdemes tovább ragozni, sokkal fontosabb megjegyezni milyen a kijelző betekintési szöge. Jobban mondva érdemes inkább azt megállapítani, van-e egyáltalán betekintési szög. Sok gagyi kijelzővel volt dolgom, nem az IPS-hez van szokva a szemem, és elég alacsony az ingerküszöböm, de ilyen rossz betekintési szöget én még a világon nem láttam. Fektetett helyzetben egy apró mozdulat után máris invertálódnak a színek, egy ponton túl (talán 45 fok után) már teljesen olvashatatlan a kijelző. Álló helyzetben meg már alapból invertáltak a színek. Értem én, hogy low budget, de azért ez már túlzás. Nem is tudom honnét szalajtották ezt a kijelzőt, de az biztos, hogy egy IPS-hez szokott szemnek garantált a szemrák.

Most hogy ezen túltettük magunk, gyorsan fussuk le a kötelező köröket. Álló helyzetből nézve, oldalt és felül nincs semmi, mindent alulra zsúfoltak. Ki/Be/Képernyőzár gomb, 3,5 mm-es jack, töltőcsatlakozó, hangerőszabályzó, microSD kártyafoglalat. Tehát a HDMI-t most hanyagolni kell.

Hardver, szoftver

A gép lelke egy Allwinner A13 típusú SoC, amelyben egy egymagos, Armv7 utasításkészletű Cortex-A8 processzor található, mely 1.2 GHz-en működik. E mellé társul egy, már megszokottnak mondható MALI-400 MP1 típusú GPU, illetve 512 MB DDR3-as RAM. Nem mai csirke ez a SoC és akkor még finom voltam. A csíkszélesség ez esetben 55 nm.

A lenti táblázatban található 3 benchmark eredmény, melyből sok újdonság nem szűrhető le. Azt viszont mindenképp el kell mondani, hogy ez a RAM akár rendben is lehetne, lévén még mindig egy olcsó eszközről beszélünk, de azért illene áttérni az 1GB-s modulokra. Főleg tableteknél.

A szoftver frissességet tekintve jár az újabb buksisimogatás, ugyanis 4.1.1-es Jelly Bean található a készüléken, ami mindenképp üdítő látvány. Főleg egy olyan piacon, ahol a nagyobb gyártók olykor egy fél, akár egy éves csúszásban is lehetnek az update-tel, melynek fő oka, hogy elég sok időbe telik nekik, mire az új szoftverre ráteszik a saját UI-t. Ez a dolog nem érvényes a Concorde-ra, és a hasonló gyártókra, mivel ők a teljesen gyári, olykor szebb felületet tartják meg, ami nem gátolja őket, hogy sokáig üljenek az update-en.

A "zselés cukorka" jelenléte azért is öröm, mert ennek az update-nek az egyik legfontosabb hozománya a Project Butter. Ez gyakorlatban gyorsabb lapozást, illetve görgetést jelent a jobb optimalizáció miatt. Ennek fényében elmondható, hogy nagyobb megakadás lapozás közben nem tapasztalható, a gyári élő hátterek alatt is folyamatos a görgetés, ám ha már letöltött élő hátteret alkalmazunk, akkor az előbb látott sebesség a múlté, és már idegölően akadozó főképernyőt kapunk.

Utólag bevallva lehet, hogy nem kellett volna elsietnie a Concorde-nak ezt a frissítést, ugyanis egy meglehetősen optimalizálatlan terméket kapunk. Ennek egyik hozománya lehet az előbb említett élő háttérkép mizéria, de hogy ne legyen vége a történetnek, van pár, számomra érthetetlen hiba.

Az egyik, hogy a gyári zenelejátszó egy ponton túl nem akar elindulni. Ugyanez a helyzet a frissen a Playről leszedett, YouTube alkalmazással is, mely akkor "csinálja a feszültséget", amikor le akarnánk játszani egy videót (mily meglepő egy videólejátszó esetében), de ezt ő nem akarja. A probléma áthidalható egy korábbi verziójú app segítségével, azonban ott további gondok léphetnek fel.

Akkor még nem is beszéltem arról, hogy például a Fruit Ninját se szerette túlságosan.

A hab a tortán az elcseszett működésű giroszenzor. Ugyanis tartalmaz a gép ilyet, melyet ki lehetne használni mondjuk a Temple Run esetében, de itt is gondok vannak. A program elforgatja a képet, azonban a szenzor nem hajlandó lekövetni ezt, így egy teljesen használhatatlan katyvaszt kapunk.

Utolsó idegesítő hibája a készüléknek a WiFi. Ugyanis képes úgy eldobni az egész hálózatot úgy, hogy eldobás után semmiféle hálót nem észlel, mindaddig, míg nem indítjuk újra a WiFi-t.

Használat közben

Ha ezeken átlendülünk, azért összességében még egy használható tabletet kapunk, és tulajdonképpen amire ki van találva, azt azért el tudja végezni, vannak azonban problémák.

Az egyik ilyen a böngészés. Alapból kapunk egy gyárit, illetve a JB miatt egy Chrome-ot. A gyári viszonylag használható, de értelmes ember a Chrome-ot használná. Hát, ha jót akar, akkor nem fogja. Ez ugyanis, egy rettenetesen akad, szaggat, és még ráadásul lassú is. Viszont az alkalmazásbolt széles tárháza lehetőséget ad alternatíva használatára. Ebben az esetben ajánlom az Opera Minit. Ugyan nem ezt várná el az ember, azonban ez hibátlanul, röccenésmentesen működik. További böngészők is használhatóak, én a Chrome-ból kiindulva csak az Opera Mobile-t tettem fel a Minin kívül, de egyszer nem használtam.

A másik gond a játékokkal kapcsolatosan jelentkezik. Alapvető, egyszerű játékokkal simán megbirkózik. Tehát Angry Birds, Speedx3D (mondanám a Fruit Ninját meg a Temple Runt, de az előbb említett dolgok miatt nem mondható használhatónak). Arra azért nem mernék esküdni, hogy egy Dead Space-t, vagy egy Most Wantedet is akadásmentesen futtat, de mint mondtam, az egyszerűbb játékokkal simán elboldogul.

Zene terén már említettem a gyári lejátszó gondját, érdemes letölteni tehát egy másikat. Én a Winamppal tettem így, tökéletesen ment, semmi gond nem volt vele. Az újonnan elérhető Google Play Musicot sem kedvelte túlságosan, érthetetlenül belassult tőle az eszköz. Nem tudom, miféle hangchip van ebben, de olyan ordenáré hangereje van a zenéknek, hogy amikor előszór hallgattam bele és csutkán volt a hangerő, majdnem kiszakadt a dobhártyám. A továbbiakban egyszer nem volt maximumon a hangerő.

A videólejátszás viszont patent. A gyári lejátszó simán elvisz MP4, DivX, Xvid, MKV, AVI, 3GP formátumokat. Sőt, az OTG kábel segítségével én például pendrive-on keresztül néztem meg 1-2 filmet, nem volt ebben az esetben sem gond. Támogat ezen felül még jó pár feliratfájl-típust, ilyenek a következők: srt, ssa, .ass, .sub, .txt, .smi, .sami, .mpl, .psb

Alapból kapunk pár előre telepített alkalmazást, ilyen például az Aldiko és a Documents To Go, illetve egy fájlkezelőt is.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Adatkommunikáció szempontjából elég gyér a felhozatal. Nincs SIM foglalat, nincs mobilinternet. WiFi van, mely 802.11 b/g/n szabvánnyal bír. A jelet, mint mondtam, elég könnyen el tudja dobni, viszont valamiért egy idő után a különböző hálózatok jelerőssége nagyobb, mint más általam használt eszköznél. Bár lehet, hogy ezt csak ő hitette el velem (valószínű), de ez oly mindegy is.

Mellőznünk kell továbbá a Bluetooth-ot, illetve a GPS-t is. NFC-ről ne is merjünk álmodni. 3G támogatás azért van, ezt az OTG kábelen keresztül, egy USB-s modem segítségével oldhatjuk meg, de a kompatibilis eszközök ára durván veri a 10 ezer forintot, nem tudom kinek éri meg ez, nekem egészen biztosan nem.

A hátlap alatt állítólag egy 3000 mAh Li-Ion akksi van, mellyel a gyakorlatban folyamatos WiFi, böngészés és max. fényerő mellett 4 órás működést tudtam produkálni. Visszafogott használattal azért kicsivel több, mint 1 nap azért kisajtolható a gépből.

A tableten található még egy előlapi kamera, melynek felbontása 1,3 megapixel, tesztfotókkal sem magamat, sem a kedves olvasót nem riogatom, amúgy sem erre lett az eszköz kitalálva.

Összegezzünk. Borzalmasan nehéz helyzetben vagyok a Concorde Tab ONE kapcsán - főleg azért, mert nagyon olcsó. Jelenleg körülbelül 25 ezer forintért lehet hazavinni 1 év garanciával a 8GB-os verziót (bronz illetve fehér színben). Viszont a kompromisszumok listája elég hosszú, és ezt nem képes nagyon ellensúlyozni az a pár pozitívum, de felsorolás szinten kezdem az utóbbival, az úgy is rövidebb lesz. Remek a formaterv, az anyaghasználat elég jó, az összeszerelési minőséggel alapvetően nincs gond, bár ha nagyon nyúzzuk, akkor meg-megreccsen a gép.

Jöjjön most a negatív oldal. Elképesztően ocsmány a kijelző, optimalizálatlan hulladék a rendszer, zavaró a programok inkompatibilitása. Ez így elmondva nem sok, azonban ezek alapvető hibák.

Most jön az a pont, amikor ajánlanom kellene a gépet, de ezt nem teszem meg, mert a konkurencia nagyon erős ebben a szegmensben. A MyAudio, a Prestigio, a Wayteq termékei mind-mind jobb jobb alternatívát jelentenek. Ezt az eszközt csakis végleges esetben tudom ajánlani, és csak akkor, ha a kedves júzer együtt tud élni ezekkel a hibákkal.

Köszönöm, hogy elolvastad a bemutatómat!

A tesztben található benchmark eredménytáblázat másik 2 résztvevőjének eredményei a mobilarena.hu oldalról származnak.

Specifikációk