2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Citizen Satellite Wave World Time GPS F150 karóra

Fényevő, atompontos óra (a többi GPS-es órához képest) megfizethető áron, de a téli-nyári időszámítást manuálisan kell állítani.

[ ÚJ TESZT ]

Előszó

Napi szinten már lassan 10 éve hordok órát. Ezen idő alatt elvoltam a Certina DS órámmal, amiben kb. három évente kellett elemet cserélni. Kényelmesebb számomra ezen megnézni az időt, mint előkapni a mobilomat, megnyomni a power gombot, megnézni az időt, majd elrakni.


10 évig volt hű társam

Majd véletlenül belebotlottam a Svájci és egyéb órák topicjá-ba. És ez lett a vesztem. Miután elkezdtem olvasni a hozzászólásokat és megcsodálni az óragyártás remekműveit, kialakult bennem az igény, hogy új órát akarok. (Szóval ne olvassátok ezt a topikot, ha nem akartok ti is ebbe a csapdába esni. :D ) Olvashattok sok hasznos dolgot a téma összefoglalóban és a topikban egyaránt.

Szerintem óra vásárlás előtt a két legfontosabb dolog, hogy eldöntsük mennyit szánunk rá és mire akarjuk használni. Nálam ezek voltak a szempontok: napi használat, letisztult számlapú (krono nem szükséges, de ha van, akkor maradhat), zafír üveg, fém szíj, lehetőleg új. A keretem kezdetben 100 ezer Ft volt, ami szépen lassan 150, majd 200 és végül 250 körül állt meg.
Ha ez letisztázódott, akkor a következő döntés, hogy milyen legyen a szerkezet: automata vagy kvarc. Leegyszerűsítve az automata órák nem tartalmaznak elektromos részt, az óra járását rugókkal és fogaskerekekkel oldják meg. A kvarc órákban pedig van egy kristály, amit elektromossággal stimulálva rezeg és ezzel mérik az időt.

Mivel hosszú távra tervezek ezzel az órával is és a rá szánt keret is magasabb, mint az első órámnál, tényleg jól akartam dönteni, ezért már hónapok óta kerestem az igazit.

Ezen idő alatt hetente változtak a keresési paramétereim, attól függően, hogy most éppen automata vagy kvarc szerkezet körül forogtak a gondolataim.

Számomra a következők voltak a pro és kontra érvek.

Automata:
+ elektromosság nélkül működő szerkezet
+ üveg hátlap, amin keresztül látszik az óra működése
- általánosságban +20 / -15mp pontosság / nap (ebben az árkategóriában)
- 40 órás járástartalék

Kvarc:
+ pontosság (+- 15mp/hónaptól +-10mp/év)
- nincs "lelke" az órának

Itt van néhány automata, amik esélyesek voltak nálam: Steinhart Ocean vintage GMT, Steinhart Military 42, Orient Star Skeleton DK05004K

Végül a pontosság győzött. Így esett egy rádió vezérelt órára a választásom.

Karórával kapcsolatos fogalmak

Tanács: mielőtt megvennéd az órát, nézd meg személyesen, sok óra, ami fotóról tetszett, az a valóságban nem és ez fordítva is igaz. Volt olyan óra, amit látva felkerült a listámra, de a netes fotója alapján esélye se lett volna. Ha nincs lehetőséged személyes megtekintésre, érdemes YouTube videókat nézni róla.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Karóra upgrade

    Azaz hogyan készítsünk olcsó, „eldobható”, de valóban vízálló órát fillérekből, otthon?

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.