2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Csilipaprikák nevelése, ahogy én csináltam

Palántákkal a panel pincéjéből az erkélyen át a szabadba, sok buktatóval és szépséggel, meg egy kis szószkészítéssel.

[ ÚJ TESZT ]

Eljött a kiültetés ideje!

05.01
Nos, a hosszú hétvégi kiültetés csúszik, mert betegség futott végig a családon, így nem lett volna célszerű elmenni a nagyszüleimhez.

Nos, egy jó ideje már kint vannak az erkélyen egész nap, eddig nagyon jól viselik, szépen nőnek. A két jobb oldali láda tövei megértek a kiültetésre, némelyiken már 4-5 virágbimbó is jön, hamarosan nyílnak! A másik két ládában gyengébb tövek vannak, de még belőlük is lehet valami.

Találós kérdés: milyen csili van a képen? Elvileg Thai Hot palánta. Vagy gaz :) (Mint később kiderül, az ott tényleg gaz! :) )

05.06 – az igazság pillanata.
Végre eljutottam a palántákkal a kertbe.

Nos, szépen kiborítottam a legnagyobb palántákat tartalmazó bödönt, remélve a legjobbakat.

Nagyon meglepett, de a gyökerek nem kapaszkodtak össze, és ez a nagyon laza palántaföld, amiben nőttek, ez is nagyon könnyen, szerszám nélkül szétjött.

Annyira nem volt egyszerű, de lefektettem az agrofóliát is. Ennek az a lényege, hogy a víz és a levegő át tud menni rajta, de a fényhiány miatt a gaz nem igazán nő alatta. Majd meglátjuk, mire is lesz jó. A szélei be vannak ásva a föld alá, a palánták pedig 60*60 centis rácsban vannak. Hogy ez sok vagy kevés, az majd kiderül.

Az ültetés trükkje az volt, hogy a fóliát (szövetet) ki kellett vágni ott, ahol a tövek vannak és ezen keresztül kellett beültetni a palántákat. A fellazított földdel együtt rendes adag zöld teát is bekevertem a földbe, jó lesz az oda. Egy negyed kilós zacskó kb. fele/harmada ment el erre a célra. Eddig a pontig semmilyen mesterséges tápoldatot nem használtam és ezentúl sem fogok olyasmihez nyúlni.

Az itt használt zöld tea az egész pontosan a kínai/japán "matcha", "ceremóniás matcha" teapor, ami gyakorlatilag púderszerű porrá őrölt tealevél. A módszer kissé hasonlít arra, mikor halakat etetnek porrá őrölt halból készült táppal, mert itt azt kapja a növény, ami benne van egy növényben, beleértve a tápanyagokat és a mindenféle nyomelemeket, amik csak előfordulnak a levélben.

Ezt a zöld teát rendelni kell netről, jellemzően negyedkilós zsákokban, úgy lehet viszonylag olcsón megvenni.
Ennek hiányában "bolti" filteres zöld teát is lehet használni, de az legyen natúr, csak zöld teát tartalmazó filter. Főzzünk le magunknak egy csésze teát, igyuk meg, majd a filtert főzzük ki újra, aztán hagyjuk kiázni a vízben, majd a lehűlt vízzel lehet locsolni, vagy hozzá lehet önteni nagyobb adag locsolóvízhez.
Mindkét zöld teás öntözést meghálálják a növények; az első szembetűnő dolog a levelek élénkebb zöld színe lesz.

A fenti képeken 24 tő paprika van. Ez egy bödönnyi mennyiség. Egyrészt nem volt idő többet letenni, így is hatalmas száraz vihar tört ki az estére, másrészt a nagyszüleim elrakták valahová a másik ilyen fóliacsíkot. Egy csík egyébként 1.5 m * 5 m.
Viszont nincs semmi probléma, a korábban látott kis tövek, ha erősebbek lesznek, akkor a nagyszüleim majd kiültetik őket – csak találják meg addigra a másik fóliát. :)

A még megmaradt, nagy töveket tartalmazó ládát pedig barátom kapta, nekik van rendes kertjük. Kíváncsian várom, mire jutnak velük.

*Annyi viszont biztos, hogy a tövek felcímkézése cellux és papír használatával nem volt annyira jó ötlet, mert a beültetéskor már inkább csak probléma lett velük. Majd jövőre valami jobb módszert kell kitalálni.

05.13 – újabb katasztrófa...

Milyen jól nézett ki a 24 tő a fólián, ugye? No, a tövek harmada nagyjából megmaradt, miután egy erősebb vihar megmozgatta a fóliát és ezzel a kisebb töveket begyűrte a fólia alá, derékba törve őket...

Annyi szerencsém van, hogy van még két ládányi kisebb tő paprikám, azok mennek majd a régiek helyére, meg mellé az üres területre is. Úgy látszik, ez a fóliadolog nem volt annyira jó ötlet. Valamivel le kellett volna szorítanom a talajra...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.