2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Csilipaprikák nevelése, ahogy én csináltam

Palántákkal a panel pincéjéből az erkélyen át a szabadba, sok buktatóval és szépséggel, meg egy kis szószkészítéssel.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Ez egy olyan cikk, ami kora tavasztól végigkíséri az otthoni csilitermesztés szépségeit a szüretelésig,
megspékelve sok hasznos információval.

Elöljáróban annyit, hogy miért is nevelünk csilit? Mert szeretjük az ízét. Aki azt mondja, hogy "Nem éreztek semmit, csak hogy erős, miért eszitek?" az valószínűleg nem sok csilit kóstolt még az életében. Mindegyik csilinek a fajtájára jellemző jellegzetes íze van, némelyik jól utánozza még a narancsot is! (pl. Orange habanero)

Nálam 2013-ban kezdődött a csililáz, mikor összetalálkoztam a Pokol Pistá-sokkal, és megvettem az első rendes csilikészítményt tőlük. Abban Bhut Jolokia chili volt, édes kápia paprikával hígítva. A kettő együtt nagyon finom ízvilágot hozott létre, miközben elég kemény is volt. Megfelelő mennyiség elfogyasztása után a forróság hullámai lüktettek végig az arcomon és a mellkasomon, de meglepő módon az utolsó falat lenyelése után csak 5-10 perccel kezdődően.
Aki még nem próbálta, az nem tudja mi a jó ebben! :)

Nem sokkal később az egyik kollégám hozott háztáji csilit, aminek a fajtáját azóta sem tudtuk meghatározni; olyan, mint macskáknál a "falusi vegyes". No, annak a magjait elültettem, amik végül nagyon szépen megnőttek, és folyamatosan teremnek azóta is. Ezzel egy időben próbaképpen még Black Royal chili magokat is szereztem, azok is jól megvannak, bár nagy fényigényűek, így lakásban csak keveset teremnek. A csilik egyébként erősen eltérő mértékben, de évelő növények, néhány év élettartammal, persze csak ha nem hagyjuk kint őket a hidegben és kapnak is elég fényt a télen.

Mindezek után végül 2014 decembere körül eldöntöttem, hogy rendelek pár fajta csilit külföldről. Csak néhányra gondoltam, végül összevásároltam mindenfélét az eBay-ről... :)

Kiss of the Shatan (ezt ajándékba kaptam, nem is hajtott ki, csak 1 szem)
Cayenne
Cheyenne F1
Golden Cayenne
Cayenne Long Slim
Thai Hot
Takanotsume
Tabasco
Penquin
Bolivian Rainbow
Cayenne Purple

Megnézve a listát látszik, hogy nem az ehetetlenül erős csiliket néztem ki magamnak. Valahogy nem vonz az, ha gumikesztyűben kell megvágni a termést. ;-D (...gondoltam én naivan, mikor még az első oldalt írtam; a végére meglátod, hogy miért :D

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.