2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Chieftec Uni uk-02b ház bemutató

Hiába kétzónás a ház, az élet rámutatott, hogy a merevlemezeket nem hűti számomra megfelelően.

[ ÚJ TESZT ]

Növekvő hőmérséklet

Az első meglepetés akkor ért, amikor komolyabb terhelést kaptak a merevlemezek és gyorsan (5 perc alatt) 46-48 fok lett a hőmérséklet és további 10 perc múlva már 50-52 fok, mindezt egy 23 fokos szobában. Ez nem jó jel, de lehet csak a ventilátorok nem forognak megfelelő sebességgel, lehet nagyobb nyomás kell, hogy átpréselje arra az oldalra a friss levegőt.

Sajnos az alaplapi gyári ventilátor szabályzó alkalmazás (Fan xpert 2+) nem mutatja a merevlemez hőmérsékletet, így nem tudtam olyan beállítást eszközölni a gyári programmal, ami a merevlemezek hőmérséklete szerint is szabályozna, ezért a ventilátorokat fix fordulatszámra állítva először 70 százalékra, majd mivel nem igazán történt semmi akkor 100 százalékra emeltem, mivel ekkorra már az első helyen lévő merevlemez 54-55 fokos volt.

Ezzel sikerült stabilizálni az első merevlemezt 52 fokon, a hátsó 49 fok volt terhelés alatt.
Úgy döntöttem, a játéknak vége, hagyjuk lehűlni, de 25 perccel később is még 47 fokosak voltak, hiába ment az összes ventilátor 100 százalékon, további 20 perc kellett, hogy elérjük a 42 fokot, viszont onnan, sehogy sem akart lejjebb menni.

Nagyon nem hagyott nyugodni a dolog, ezért megint terhelés alá helyeztem a merevlemezeket 51 fokig és onnan elkezdtem játszani a ventilátor sebességekkel. Sok próbálkozást követően a 50 százalékról 20-30 másodpercenként felemeltem 100 százalékra 20-30 másodpercig a ventilátor sebességeket lényegében megoldotta a hőmérsékleti problémát, mert 5 percen belül lecsökkent 42 fokra az első helyen lévő merevlemez hőmérséklete.

Ezt követően megint a netet bújtam, hátha van megoldás. Amit találtam, hogy nagyobb légszállítású ventilátorok segíthetnek. Mivel ilyenek voltak itthon, kivéve 8 cm-es, azt gyorsan megrendeltem (Arctic F8 Pro PWM, 33 CFM), ami másnap délután már a gépben is volt, előre pedig az itthon kallódó 2 darab Noname 67 CFM 12 cm-es ventilátor került.

Gyorsan lelövöm a poént, a változás annyi volt, hogy ha kapcsolgattam a ventilátor sebességet 50-100 százalék között, akkor 4 percen belül értem el a 42 fokot. Egyenletes sebesség mellett semmi érdemleges nem változott.

Ok, van megoldás, de nem az igazi és nem is nagyon tudom, hogyan lehetne ezt olyan módon alkalmazni, hogy az ne legyen zavaró annak, aki egy légtérben van a számítógéppel.

Ide profi segítség kell!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.