Carmageddon 2

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2014-07-22 10:00

A játék nagyon nagy port kavart, brutalitás és a vér együtt járt. De nem baj, mert ez a Carmageddon sorozat védjegye.

Kulcsszavak: . carmageddon 2játékbemutatóautósarcade

[ Új teszt ]

Bevezető

Sziasztok, Sanchez638 vagyok, és mivel láttam, hogy sok emberben ez a játék maradandó emléket hagyott, ezért írnék róla egy kis bemutatót. Nekem talán az első 3D-s játékaim egyike volt, és elég korán kezdtem vele játszani, talán 8-10 évesen. Akkor nekem nagyobbat ütött az alkotás, de így felnőtt fejjel kicsit már unalmas. A játék nagy port kavart, mivel véres volt, és kicsit elment másfele is ami miatt meg volt lőve, de talán épp ezért úgy terjedt, mint a futótűz. A játékot a Stainless Games készítette és a SCI (Sales Curve Interactive) publikálta a nagyközönség felé.

A játék

Maga a játék egy akció/szimulátor ötvözete, megfűszerezve nyers brutalitással. A játék hangulata nagyon nagy hatással volt rám régen, mert mindenből sok van, és az ember úgy van vele, hogy biztos nem lesz több, de aztán rácáfol a játék.

A játék iszonyatosan véres és darabolós. A küldetések változatosak, egy küldetéspakkban három darab verseny van, továbbá egy záróküldetés. A versenyek sem egyhangúak, de a lényeg, hogy egy pályát háromféle módon lehet teljesíteni.

Első: Másvilágra tereljük az összes lelket az adott pályán.
Második: Összetörjük az összes autót.
Harmadik: Teljesítjük a versenyköröket.

A járműveket lehet erősíteni, három fejlesztéssel, ami hat a gyorsaságra, a páncélra, és a tapadásra. A játék hangulatát az adja meg igazán, hogy kedvünkre csinálhatunk azt, amit szeretnénk. Ritka dolog volt ez régen, hogy szabadok vagyunk, ami mostanára unalmassá kezd válni.

De az igazán új dolog, az hogy a felvehető power-up nem csak időt vagy pénzt ad, hanem mindenféle egyéb segítséget, amivel a gyalogosokat, vagy épp az ellenfelet likvidálhatjuk.

Igazán sokféle a felvehető cucc, van benne minden ami kell, buzogány a kocsi farára, nagy rugó amivel az ellenfelet kilőhetjük, vagy épp egy pár másodpercig tartó villámlás, ami szebb életre szenderíti az élőlényeket.

Fizika, grafika, hangok

A játékban rendes fizika van, ami szerintem megelőzte a korát (1998-ról beszélünk), a járművek törnek, az irányításuk karakteres, de kicsit érezni, hogy ugyanaz a kód van alattuk. Kicsit csúszkálós az irányítás, mintha egy Driver 3-mal játszanánk. Sérüléstől változik az autó reagálása, külsejét és belsejét is összetörhetjük. Erre a mai napig nem igazán láttam példát, maximum hasonlót, mint például a FlatOut 1-2. És nem csak effektet kapunk, hogy repkednek az alkatrészek, hanem tényleg ott marad, és megakadhatunk.

A vezethető vasak száma rengeteg, és iszonyatosan változatos. Mehetünk sportautóval, hatkerekű dózerrel, ráadásul egy repülőgép kormánya elé is behuppanhatunk. A pályák, ahol a versenyek zajlanak, nagyon hangulatosak és változatosak, mehetünk síparadicsomba, nagyvárosba, avagy ellátogathatunk egy tengerjáró katonai hajóra is.

Hangok terén is ott van a szeren a játék, a zenei aláfestés nagy részét az Iron Maiden pörgős számai teszik kellemessé, szerintem nagyon be lehet indulni tőle. Így, hogy az egyik cég megcsinálta újabb rendszerekre a telepítést és a futtatást, könnyedén telepíthetjük az újabb operációs rendszerekre. De szerintem egy régi gépen egy 3Dfx kártya alatt is nagyon sok élvezhető órára tehetünk szert.

Végszó és a pro-kontra

A mostani korosztály csak névről ismerheti ezt a régi alkotást és ez miatt a régi "nagy dobozos" kiadást nehezen lehet szerezni

A játék igazán extrém stílust képvisel, amit a mai világban biztos nem tehetnének meg mindenféle cenzúra nélkül, de régen ez kicsit máshogy volt. Szerény véleményem szerint kitűnő játék lett, és letettek valamit az asztalra (sajnos utoljára). Ahogy én nézegettem az új részekről a videókat, nagyon nem hozták meg a kedvem. Voltak azóta készítmények (pl. Clutch), de azok szerintem csapnivalók.

Pro:

- Szépen kidolgozott és hangulatos pályák.
- Változatos, avagy néha extrém járműfelhozatal.
- Brutalitás magas foka, ami még élvezhető.
- Hozzáillő zene, avagy a menetelős Iron Maiden.
- Színes küldetéspakk.

Kontra:

- Első részhez képest az ellenfél bugyutább.

És egy kicsit azokhoz is írok, akik szeretik a régi gépeket.

A játék megvehető újabb rendszerekre optimizált változatban fillérekért, de szerintem nem érdemes elrontani. Ugyanennyiért kapni lehet régi gépet, amin tökéletesen elmegy, és úgy ezer százalék, hogy biztosítva van az a pár óra játékos hangulat és nosztalgia.

Egy kis videó