2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

CanSats in Europe - Bolyai csapat

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A 2012-ben másodszor megszervezett verseny erdélyi résztvevő csapatának bemutatója.

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok! Kovács Gellért, egy erdélyi 16 éves diák vagyok, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban tanulok. A csapatunkkal, Bolyai CanSat Team, sikeresen bejutottunk erre a versenyre és szeretném itt is népszerűsíteni kicsit a projektet, hogy mindenki okulhasson belőle!

A CanSat szó jelentése

A cansat egy kólásdoboz méretű szatelit, amelyet egy rakétával fellőve az ereszkedés során különböző légköri elemek (hőmérséklet, nyomás, páratartalom stb.) mérésére használnak. A név a "can"+"satellite" összetételből származik. Fontos, hogy a szerkezet minden eleme (processzor, áramforrás, szenzorok, rádió adó, kamerák stb.) beleférjen egy 330 ml-es alumínium üdítős dobozba, legfeljebb az antenna és a szenzorok érzékelő része lóghat ki, azok is szigorúan csak a tetején.

A szerkezethez természetesen egy ejtőernyő és egy különálló rakéta is tartozik, melyek a fokozatos ereszkedésért és a fellövésért felelősek. Lényeges továbbá, hogy az eszköz előállítási költsége ne haladja meg az 500 dollárt/eurót, ezáltal rákényszerítve a készítőket a költség- és energiatakarékos megoldásokra.

A verseny

Ebben az évben másodszorra kerül megrendezésre a CanSats in Europe vetélkedő, melyet az ESA (European Sattelite Agency) és a NAROM (Norwegian Centre for Space-related Education) szervez.

A CanSat-ek elsődleges küldetése a hőmérséklet és a légköri nyomás másodpercenkénti mérése az ereszkedés során, azonban minden csapatnak egy második, általunk kiválasztott feladat elvégzéshez is alkalmassá kell tennie a szerkezetet. A választott küldetés bármi lehet, viszont jól meg kell indokolni a tudományos és az innovatív jellegét. Ebben az évben a nagyobb témák: napelemes energiaellátás, porkoncentráció, GPS helyzetmérés, adott pontra való leszállás, két kamerával 3D térkép készítése.

A bejutó csapatok

A lista ezen a linken érhető el. Minden csapatról bővebb információ a linkelt weboldal bal oldalán a csapat nevére kattintva jelenik meg.

[*]Yes, we Cansat! - Höhere Technische Lehranstalt für Informationstechnologie, Ybbs an der Donau (Technical High School for Information Technology), Austria

[*]DJ AUXALTation - Sint-Pieterscollege Jette, Brussels, Belgium

[*]Jecnaci - Secondary Technical School SPSE Jecna, Prague, Czech Republic

[*]Stella Nova Viking Red One (SNoViR I) - Haderslev Katedralskole, Haderslev, Denmark

[*]SatElite - Lycée Alfred Kastler, Talence, France

[*]Icaromenippus 3D - 3rd General Lyceum of Mytilini, Strati Myrivili, Greece

[*]The Flying Dutchcan - American International School of Rotterdam (AISR), The Netherlands

[*]Navican - Heimdal Videregående Skole, Trondheim, Norway

[*]Azorean Shearwater - EBS Santa Maria - Vila do Porto (Azores), Portugal

[*]Bolyai - Székely Mikó Theoretical High School; Saint George (Sfantu Gheorghe), Romania

[*]DeLaCosa - Colegio Retamar, Pozuelo, Spain

A csapatunkról

A Bolyai-csapat a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium négy diákjából áll, a projektet fizikatanárnőnk, Pető Mária vezetésével fogjuk megvalósítani. A csapattagok(a képen balról jobbra): Rosu Kriszta, Pünkösti Zsolt, Popescu Andrea és Kovács Gellért – Pál. Mindannyian tizedik osztályosak vagyunk, a Székely Mikó Kollégium kétnyelvű, matematika-informatika profilú osztályában tanulunk.


A csapattagok és a tanárnő

A küldetéseink

A CanSat-ek elsődleges küldetése a hőmérséklet és a légköri nyomás másodpercenkénti mérése az ereszkedés során, azonban minden csapatnak egy második, általunk kiválasztott feladat elvégzéshez is alkalmassá kell tennie a szerkezetet. A mi másodlagos küldetésünk a környezetvédelemmel, azon belül a levegőszennyezés mértékével függ össze: légrétegenként szeretnénk megmérni az atmoszférában található por mennyiségét. Az így nyert adatokat aztán elemezni fogjuk, és felhasználásukkal prezentációt készítünk.

A választott küldetésünk gyakorlati szempontból is jelentős, hiszen a hivatalos kilövés és verseny után, ha lehetőségünk adódik, a méréseket itthon is el fogjuk végezni. Így fontos adatokat nyerhetünk a levegő szennyezettségi fokával kapcsolatban a környékünkön. A magas porkoncentráció egyre több egészségügyi panasz okozója régiónkban, főképp légzőszervi megbetegedésekhez vezethet. A forgalom az egyik fő oka annak, hogy Románia levegőjének átlagos portartalma 3.1 μg/m3-rel meghaladja az európai átlagot, amely 40 μg/m3. Továbbá a porkoncentráció Bukarestben tízszer nagyobb, mint más európai fővárosokban.

Elérhetőségek

Bővebb információért és a helyzetjelentésekért mindenki elolvashatja a magyar és angol nyelvű blogunkat. Aki teheti, megkérjük, hogy terjessze a projekt hírét, mert a versenyben arra is pontokat kapunk, hogy mennyire vittük be a közvéleménybe az egész verseny létezését. Köszönjük!

MAGYAR BLOG
ANGOL BLOG

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.