2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Bulldog: Queen size ego

DIY fejhallgató erősítő + DAC = USB külső hangkártya a minőségi zenehallgatáshoz, ajándékba.

[ ÚJ TESZT ]

Végeredmény

Maga az erősítő rész alapvetően AB-osztályú IC-ket használ, tehát műveleti erősítőket.
A jó hangminőség érdekében ajánlatos minőségi IC-ket beépíteni, és azok sorrendje és feladatok szerinti elhelyezkedése is fontos lehet.

Az erősítőnk, amint látható, aszimmetrikus táplálású, így szükséges a DAC kimenete és az erősítő bemenete közé DC-leválasztó, magyarul csatoló kondenzátor (ezt hívjuk AC csatolásnak), ezzel befolyásolható könnyen az alsó frekvenciahatár.

Én ezt a határt nem állítottam be precízen, mivel helyes használat mellett 10 Hz alatti frekvenciák nem jönnek a DAC felől, így a DAC után következő 50k potméter után tettem közvetlenül egy 100 pF-os kondit párhuzamosan és sorosan a csatoló kondit ami wima 4,7 uF/50 V. Ezzel első lépésben egy kis jelkondicionálást is megoldottunk. A 100 pF kondival a felső vágási frekvencia természetesen jóval a hallásunk által észlelt limit fölött van.

A csatoló kondinak érdemes wima minőségi polipropilén vagy poliészter kondit használni!
A csatoló kondi után a műverősítő elé raktam egy 150 Ohm-os ellenállást, ez a 100 pF-os kondi miatt lehet szükséges. Az erősítő +- bemenete közé is raktam egy 1.2 pF-os kondit, ami megint a nagy frekvenciás káros jelek miatt felléphető gerjedés ellen dolgozik.

A műverősítőket preci-DIP8-as foglalatba tettem, így utólag lehet csereberélni. Fontos: abban az esetben, ha több műveleti erősítőt rakunk egymás után sorosan, akkor a jel szempontjából elöl lévők (amik vezérlik a többieket) legyenek a lassabb erősítők és a végén legyenek a gyorsak! Erre megint gerjedések miatt érdemes figyelni. Amennyiben nem bufferként használunk (buffer = a kimenet tisztán vissza van csatolva az invertáló bemenetre és nincs feszültség erősítés), úgy egy kis 10-100 pF-os kondit a kimenet és az invertáló bemenet közé érdemes tenni!

Én a kapcsolást három műverősítővel valósítottam meg. Mindegyik dual (egy tokban 2 kapcsolás található). Az első egy OPA2134 (hangfrekvenciás jelek erősítésére optimalizáltál) aminek egyik felét az egyik csatornához másik felét a másik csatornához használom. Utána sorosan két darab párhuzamos kötött 1/2 LM4562-őt tettem (tehát 1 dual-t aminek párhuzamosítottam a kapcsolását), így a feszültség erősítését a rendszernek az OPA2134 teszi (kb Au = ~2.5) az áramot pedig az LM4562-ők adják.
(Az LM4562 is szintén hangfrekvenciás jelekhez van optimalizálva és ajánlva, mint az OPA2134.)
A kapcsolás végére tettem a kicsatoló kondikat amik fontos, hogy párhuzamosított minőségi elko (LOW ESR & IMP) és egy wima 4.7 uF fólia legyen.

A kapcsolás a tápfeszültség csökkenésével megtartja az erősítési tulajdonságait csupán a kiadható jel csúcsértéke csökken (lejjebb kerül a clipping határ).
Maga az erősítő alkalmas 32-600 Ohm-ig a legtöbb fejhallgatót gond nélkül meghajtani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.