2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Böngészőkörkép

Böngészőhelyzet napjainkban

[ ÚJ TESZT ]

A jelen - Windowson

Nem is igazán tesztet fogtok látni inkább a fő szempont a sebesség szerinti összehasonlítását a böngészőknek néhány érdekességgel kiegészítve.

Tesztkörülmények

Teszteléshez használt számítógépben egy átlagos Pentium E5200@2,5 GHz processzor dolgozott (sokak meglepetésére alapórajelen), 3 GB 800 MHz-es DDR2 RAM-mal, ATI 4850 videokártyával. Operációs rendszer a Windows 7 volt, internetkapcsolat pedig egy 5 Megabites kábelTV-s T-Home internet volt, amit egy Asus WL-500gp router osztott szét a ház számítógépei között Wifi kapcsolaton. Elmondható tehát, hogy nagyrészt átlagosnak mondható tesztkörülmények voltak.

4 teszt volt: Peacekeeper, Acid3, torrentezés melletti böngészés és saját tapasztalatok.

A Peacekeeper a Futuremark webböngészők sebességét tesztelő programja.
Az Acid3 teszt pedig a webböngészők szabványokhoz való igazodását vizsgálja.

Google Chrome

Tesztem legfiatalabb tagja, ennek ellenére már beérte sőt le is körözte verziószámban a Firefoxot.
Első verziói nálam instabilak voltak ezért nem is használtam, de ez az új verzió nagyon tetszik. Még torrentezés mellett is elég gyors tud maradni és ez volt amelyik leggyorsabban észrevette, hogyha egy nem működő oldalra próbálok lépni. URL sávból is lehet keresni, természetesen a Google keresőjével. Testre szabhatósága bár a Firefox közelében sincs, de már itt is lehet témákat és plugineket letölteni.
A Silverlight nem tágomgatja egyenlőre ezt a böngészőt, így kénytelenek vagyunk más programot használni pl az RTL Most videóinak megtekintésére.

Világszinten részesedése már megelőzte a Safarit olyan 4,4 % körülire tehető, ezzel a képzeletbeli dobogó 3. fokára kapaszkodott fel. Szerintem ezt leginkább gyorsaságának köszönheti és annak, hogy az egyik leglátogatottabb oldalon (google) reklámozzák.

Pontszámok alapján az abszulút győztes. Érzetre is sokkal gyorsabbnak tűnik mint az összes többi böngésző, viszont a WebKit motor egy számomra nagyon idegesítő hibáját nem küszöbölték már régóta ki. Ha egy capctha feladványt gépelek be a megfelelő mezőbe és OK-ra való kattintás helyett ENTER-t nyomok a Chrome (és a Safari is) újratölti az oldalt és írhatom be újra. Ez a többi nem WebKit motoros böngészőnél nem jelentkezett.

Acid3 pontszám: 100/100
Peacekeeper pontszám: 3454 pont
Letölthető: [http://www.google.hu/chrome]

Internet Explorer 8.0

A Windows 7 (amely véleményem szerint egy nagyszerű operációs rendszer) beépített böngészőjeként kapjuk meg. Elődeinél mindenben jobb, bár nem akkora nagy kunszt egy Internet Explorer változatot lekörözni. Számokban kifejezhető képességek terén mindenben a leghátul végzett, de érzésre nem lassabb annyival, mint amennyivel a számok mutatják. Az Acid tesztes gyenge szereplése ellenére minden weblap tökéletesen megjelenik rajta. Mondjuk ezt inkább a webfejlesztőknek köszönheti, akik komoly munka árán készítenek oldalukból egy szabványos és egy Internet Explorer változatot.

Jelen pillanatban az Internet Explorer különböző verzióit használják a legtöbben.
Torrentezés közben egészen jól szerepelt, érzetre gyorsabb volt ilyenkor a Firefoxnál és a nem működő oldalt is elég gyorsan kezelte.

Acid3 pontszám: 20/100
Peacekeeper pontszám: 847 pont

Firefox 3.5.5

Magyarországon piacvezető böngésző, világszinten pedig a második legtöbbet használt. Sebességben számok terén jobb mint az Opera, de érzetre viszont az Opera tűnik gyorsabbnak. Torrentezés alatt a leglassabb böngésző volt és a Firefox vette legkésőbb észre, hogy nem működik az oldal amit megjeleníteni szeretnék.

Sokat dob főleg mobilgépeken ha valamilyen flash blokkoló kiegészítőt töltünk le hozzá, amire rengeteg lehetőségünk van, hiszen a világ legtestreszabhatóbb böngészője. Számos kiegészítő tölthető le hozzá nagyrészt ingyen.

Egyetlen negatívuma a többi böngészőhöz viszonyított sebessége. Safari és Chrome után használva lassúnak tűnik. Szerencsére a fejlesztések a jobb sebesség irányába mozdultak el, így nemsokára tökéletes böngésző válhat belőle.

Acid3 pontszám: 93/100
Peacekeeper pontszám: 2077 pont
Letölthető: [http://www.mozilla-europe.org/hu/firefox/]

Firefox 3.6 Beta4

Megnéztem hová tart a Firefox, ezért letöltöttem a következő változat bétáját, hogy tudjam mire számíthassak. Érzetre és pontszámok terén is jelentősen fejlődött a program. A beta magyarul is elérhető.

A 3.5.5-nél közel 41%-al gyorsabb ami jelentős előrelépésnek tekinthető.

Acid3 pontszám: 94/100
Peacekeeper pontszám: 2931 pont
Letölthető: [http://www.mozilla.com/hu/firefox/all-beta.html]

Firefox 3.7 alpha codename: Minefield
Még előrébb jutva az időben elérkezünk a Firefox 3.7-es változatához, ami még csak angol nyelvű alpha változatban létezik.

Sebességben tovább javul pontszámokban megközelíti a WebKit motoros böngészőket, mindezt úgy, hogy alpha változatról beszélünk. A végleges valószínűleg beéri majd konkurenseit. (Kérdés, hogy mire elkészül a többiek hol fognak tartani) Egyik legfontosabb újítása az új fajta elrendezés és látványterv.

Firefox 3.7/4.0 design

Firefox 3.7/4.0 design

Acid3 pontszám: 96/100
Peacekeeper pontszám: 3084 pont

Safari 4

Sebességtesztben csak a Google Chrome tudta megelőzni. Érdekesség, hogy Apple operációs rendszeren a Safari a gyorsabb, viszont ami talán leginkább megdöbbentő Windowson stabilabb. Macintoshon (nekem) rengetegszer omlik össze a program, főleg Flash elemeket tartalmazó weboldalaknál.

A pontszámok nagyon jól tükrözik a program képességeit, mert valóban kissé lassabbnak érződik használat közben a Chrome-nál. Torrentezést ez a program is kivállóan kezelte a Google megoldásához hasonlóan szinte zavartalanul lehetett böngészni, viszont a nem működő weboldaldalt lassan kezelte. Emlékszem a 3-as verzió még gyors volt ilyen téren.

Az Operában bevezetett gyorshívó itt sikerült a leglátványosabbra, sajnos néha egy új tab megnyitását jelentősen lassítja. A program ilyenkor az összes gyorshívón tárolt oldalnak real time előnézeti képet akar megjeleníteni ami már 9 oldal esetén is rengeteg idő, viszont néha hasznos. Másik látványos funkció a CoverFlow nézet, ahol a weboldalak a mac rendszerekről ismerős nézetben jelennek meg ha az előzményeket akarjuk megjeleníteni. Nagyon tetszik viszont a könyvjelzők mentése. Csak katt a + gombra és máris megjelenik az url mező alatt. 10 pontos megoldás.

A webes szabványokkal maximálisan tisztába van (bár ez inkább a WebKit motor érdeme).

Érdekesség, hogy a 4-es beta verzió még a google chrome megoldásához hasonló tabos elrendezéssel rendelkezett, amit elvetettek a végleges változatban.

Safari 4 beta CoverFlow

Safari 4 Windows beta

Acid3 pontszám: 100/100
Peacekeeper pontszám: 3325 pont
Letöltés: [http://www.apple.com/safari/]

Opera 10.10

A leginnovatívabbnak kikiáltott böngésző, ami valóban igaz, hiszen számos öltet az Operától származik. (pl gyorshívó: Chrome és Safari is lemásolta). Az Opera a 10-es verziót a webes szabványok maximális (ez volt az első böngésző mely 100%-osan teljesítette az Acid 3 tesztet) támogatása mellett a böngészési sebesség javítására hegyezte ki. Bár a pontszámok nem tükrözik de a Safaritól (érzetre) csak picit lassabb, a Firefoxtól pedig egyértelműen gyorsabb.

Nagyszerű újjítás az Opera Turbo, mely a mobilos körökben népszerű Opera Mini megoldásán alapul. A böngészés során a weboldalt az Opera szervere nyitja meg, letömöríti és így küldi el nekünk. Kevesebb adat elvileg gyorsabban elér hozzánk így a böngészés gyorsabb lehet. Jelenlegi internetkapcsolatomnál nem lehet változást észlelni, de volt egy időszak amikor csak mobilnettel (1 hónapig, EDGE kapcsolaton) tudtam a világhálóhoz kapcsolódni. Mindennél gyorsabb volt, de sajnos a képek minősége ilyenkor a tömörítés miatt érezhetően romlik, egyéb hátránya nincs a megoldásnak.

Tetszik még a beépített Torrent kliens és jegyzetelhetünk is a böngészés során. Ha kilépünk és visszalépünk a program visszatölti a kilépés előtti állapotot. Ugyanezt a Firefox is tudja egyébként.

A jövő mindenképpen bíztató, látszik, hogy nem fogynak ki az ötletekből a következő 10.20-as verzióban többek között Twitter és Google Translate támogatás is lesz. Sajnos sebessége kicsit visszaesett de ez betudható az Alpha állapotnak.

Acid3 pontszám: 100/100
Peacekeeper pontszám: 1842 pont
Letölthető: [http://www.opera.com/download/]

Opera 10.50 pre-alfa

Kezdetleges állapotban van, mégis nagyon ígéretes az Opera új verziója. Érezhetően a sebesség volt a fő szempont a tervezésnél, pontszámok alapján az első volt. Sajnos a pontszámok nem adják vissza ez esetben a valódi sebességet. A Safarinál hangyányit lassabnak érződik és a torrentezés is érezhetően visszaveszi a sebességét.

A felület is megújult, leginkább a Google Chrome által bevezetett elrendezésre hasonlít.

Acid3 pontszám: 100/100
Peacekeeper pontszám: 3863 pont
Letölthető: [http://labs.opera.com/news/2009/12/22/]

A böngészők sebességviszonya számokban:

A böngészők sebeségviszonya a Peacekeeper tesztjében

Peacekeeper sebességteszt Windowson

A számok között megtalálható Firefox 2.0.0.12 valójában Netscape Navigator volt (ami valójában egy átskinezett Firefox), csak érdekességként akartam, hogy látszódjon a számok között.

A böngészők sebességviszonya érzetre:

1. Google Chrome
2. Apple Safari
3. Opera
4. Firefox
5. Internet Explorer

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.