2021. január 19., kedd

Gyorskeresés

Böngészőkörkép

Böngészőhelyzet napjainkban

[ ÚJ TESZT ]

A böngészés élménye Macintoshon

Tesztkörülmények

Internetkapcsolat a Windows teszthez hasonló volt. A vas pedig egy fehér MacBook volt 2 GHz-es Core2Duo processzorral, 2 GB DDR2 RAM-mal. Operációs rendszerem a Mac OS X Leopard 10.5.7 volt.

Google Chrome 4 beta

Sokáig nem lehetett Machintoshra letölteni, csak különböző nagyon instabil fejlesztői változatokat. Szerencsére mindez a múlté, hiszen itt a letölthető beta változat, mely annak ellenére, hogy nem végleges programról van szó meglepően stabil. A windowsos társához hasonlóan szélsebes programról van szó, mely mind pontszámban, mind érzetre kicsit lassabb mint a Safari.

Hirdetés

Acid3 pontszám: 100/100
Peacekeeper pontszám: 3454 pont
Letölthető: [http://www.google.hu/chrome]

Firefox 3.5.5

Megbízható. Ez az ami először eszembe jut a maces Firefoxról. Sohasem omlott össze. Mindez megváltozott a Microsoft Silverlight telepítése után, ami ezek szerint elkezdte belülről rohasztani az almát... Azóta már 3-szor kellett szembesülnöm azzal, hogy szerencsére a Firefox is a programhiba előtti állapot tölti ilyenkor vissza, tehát aggodalomra semmi ok. Tanulság: ha nem szükséges macre ne telepítsünk Silverlightot.

Nincs szerencséje macen a Firefoxnak sebesség szempontjából, mert itt nincs Internet Explorer amit elverjen. Bár pontszámra nem de érzetre nagyon lassúnak tűnik még az Operához viszonyítva is.

Acid3 pontszám: 93/100
Peacekeeper pontszám: 1408 pont
Letölthető: [http://www.mozilla-europe.org/hu/firefox/]

Firefox 3.6 Beta4

Firefox legújabb betája macre is elérhető, így megnéztem javul e sebességben. Igen. Nem is kicsit, mind pontszámban érzetre. Élményben csak picit lassabb mint az Opera.

Acid3 pontszám: 94/100
Peacekeeper pontszám: 2026 pont
Letölthető: [http://www.mozilla.com/hu/firefox/all-beta.html]

Firefox 3.7 alpha codename: Minefield

Az alpha is elérhető macre. Bár a pontszámok alapján vártam gyorsulást, azonban azonos sebességű mint a 3.6 beta.

Acid3 pontszám: 96/100
Peacekeeper pontszám: 2214 pont

Safari 4

Apple platform egyik leggyorsabb böngészője. Nagyon látványos funkciókkal (melyet a Windows verziónál már kitárgyaltam). Torrentezés közben gyors, hibás weblapokat azonban lassan kezeli le.

Sajnos viszont erőteljes visszalépés a többi verzióhoz képest.
Még Tigeren a Safari 2.0 tetszett a legjobban. Nem tudom miért kellett az Applenek folyamatosan rontani. Bármilyen meglepő de macen nagyon instabil. Nálam a Flash-t tartalmazó oldalak rendszerint megfagyasztják (csak ha 3-nál több tab van nyitva). Rengeteg memóriát foglal, és egy új tab megnyitására volt hogy 10-15 másodpercet is kellett várnom. Flashblock megoldás telepítése ajánlott (innen letölthető). Windows Media formátumú videókat nem érdemes Safarival nézegetni, ugyanis 2-ből egy próbálkozásnál térdre kényszeríti a programot.

Van viszont egy remek kiegészítő a Glims. Telepítése melegen ajánlott minden maces Safari felhasználónak.
Képességei:
- program összeomlás esetén visszatölti a hiba előtti állapotot
- a beépített (Google) kereső mezőt grafikailag és funcionalitásban is bővíti.
- megjeleníti a faviconokat a taboknál
- teljes képernyős böngészést tesz lehetővé.

De, hogy pozitívat is írjak róla: macen a Safari rendszerintegráltsága nagyszerű. Egy kép mentése annyi, hogy a böngészőablakból behúzom egy mappába. Sőt akár képszerkesztőprogramba is be tudom húzni közvetlenül a Safariból.

Az RSS olvasó a Safarinál sikerült legjobban.

Webfejlesztéshez kiválló eszközöket kínál. A Web Ispector eszközével kivállóan látható a kód és az oldal együtt, sőt megmutatja, hogy a kód melyik része a weboldal melyik részéhez tartozik.

Web Inspector

[Web Inspector - katt a nagyobb mérethez]

Remélem az Apple a Safari 5 készítésénél a gördülékeny programműködést és a stabilitást fogja szem előtt tartani. Ha ez sikerül maces platform legjobb böngészője lehet.

Acid3 pontszám: 100/100
Peacekeeper pontszám: 2792 pont
Letöltés: [http://www.apple.com/safari/]

Webkit

A WebKit a Safari és Google Chrome motorjának a neve. A legfrissebb változatot bárki kipróbálhatja. Gyakorlatilag az aktuális Safari verzió+a legújabb webkit motort tölthetjük le.

Safari (és kicsit a Google Chrome) jövőjét vetíti előre ha kipróbáljuk a legfrissebb WebKit Nighty Buildot. Diagramon is jól látható, hogy gyorsabb a Safarinál.
Windowson sajnos nem tudtam kipróbálni (valamiért nem működött a letöltött verzió), de vállalkozó kedvűek innen letölthetik.

Acid3 pontszám: 100/100
Peacekeeper pontszám: 2964 pont

Opera 10.10

Funkcionalitásban egy az egyben a Windowsos verzió. Macen pontszámok tekintetében nagyobb a lemaradása a Firefoxhoz képest, ám érzetre még mindig sokkal jobb mint a Mozilla fejlesztése.

Torrentezés közben is gyors maradt, és a wines verzióhoz hasonlóan gyorsan észrevette ha nem működő weboldalt szeretnék megnézni.

Acid3 pontszám: 100/100
Peacekeeper pontszám: 1004 pont
Letölthető: [http://www.opera.com/download/]

Opera 10.50 pre-alfa

Macen már nem tudott domborítani az új Opera. Érzetre a Stainless,Safari,Chrome után a negyedik leggyorsabb, azonban a wines verzió kiugró pontszámából két dologra lehet következtetni:
- vagy direkt a tesztprogramokra gyúrtak, hogy sok újságíró írjon róla pozitívan
- vagy (és ez a valószínűbb) a maces verzió nem élvez akkora támogatást a fejlesztők körében mint a Windowsos.

Mindenesetre az új Opera teljesítménye macen csak a középmezőnyhöz volt elég.

Acid3 pontszám: 100/100
Peacekeeper pontszám: 2081 pont
Letölthető: [http://labs.opera.com/news/2009/12/22/]

Stainless 0.7.5

Egy szinte ismeretlen böngésző kizárólag Intel processzoros minimum 10.5-ös rendszerű Mac gépekhez.

A program jelenleg a leggyorsabb böngésző. Bár pontszámai nem tükrözik, de gyorsabban lehet böngészni vele mint a legtöbb pontot elérő PC-s böngészővel. Torrentezés mellett is nagyon gyors, ha néha belassul az internetkapcsolat azonnal ezt használom. Ez is a WebKit motorra épül és a Google Chrome-hoz hasonlóan minden tab külön processzként fut. Atomstabil még sohasem hagyott cserben.

Hátránya, hogy szinte semmit nem tud. Na jó két dolgot igen: oldalt létrehozható egy könyvjelzősáv ahol kedvenc oldalaink faviconjai láthatóak. Nagyon kicsi méretben, szinte használhatatlan. Másik funkciója, hogy url begépelésekor kiegészíti a beírt urlt amennyiben már egyszer beírtuk. Ezt szinte minden böngésző tudja a Stainless eddig nem tudta, tehát nagy előrelépés ez.

Bátran merem ajánlani amolyan "ha minden kötél szakad" megoldásnak.

Acid3 pontszám: 100/100
Peacekeeper pontszám: 3102 pont
Letölthető: [http://www.stainlessapp.com/]

A böngészők sebességviszonya számokban:

Maces eredmények

Peacekeeper teszteredmény - macen

A böngészők sebességviszonya érzetre:

1. Stainless
2. Apple Safari
3. Google Chrome
4. Opera
5. Firefox

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.