2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

CanSats in Europe - Bolyai csapat 2.

Mért is épp hőmérséklet, nyomás és porkoncentráció kombót mérünk? És még pár részlet...

[ ÚJ TESZT ]

Másodlagos küldetés

Másodlagos küldetés - Porkoncentráció

A por koncentrációját fogjuk mérni az atmoszférában (mg/m3) a norvégiai fellövéskor és régiónkban is. A mérést egy optikai porérzékelő-szenzor segítéségével fogjuk megvalósítani (pl. a Sharp GP2Y1010AU0F szenzor).

Ez az eszköz az optika egyes törvényeit használja fel, elsősorban a fényvisszaverődés jelenségét. Egy fototranzisztor és egy infravörös fényt kibocsátó dióda van átlósan elrendezve, így a szenzor képes érzékelni a por részecskékről visszaverődött fényt (fotometrikus analízis).

Képes nagyon finom részecskék érzékelésére, valamint a szivarfüst és a házi por megkülönböztetésére is, a kimenő feszültség pulzálási mintája alapján. A szenzor alacsony fogyasztással rendelkezik (ált. 11mA, legtöbb 20mA). A kimenő analóg feszültség egyenesen arányosan növekszik a mért porkoncentrációval, 0.5 V/0.1 mg/m3 érzékenységgel.

Sharp GP2Y1010AU0F

Mért is választottuk ezt?

Napjainkban a levegő szennyezettsége egyre komolyabban vett probléma nem csak a tudósok, hanem a mindennapi emberek által is. Nagyon sokat hallani erről, ezért választottuk ezt másodlagos küldetésnek. Továbbá megtudtuk a tanárnőnktől, hogy a régiónkban komoly egészségügyi gondokat okoz a magas porkoncentráció, ennek ellenére mégsem tesznek jelentős lépéseket ez ellen, még komoly mérések sem igazán készültek. A projekt segítségével felhívhatnánk a lakosság figyelmét a szennyezettségre és a mérésekben is segítenénk, adatok gyűjtésével, még a hivatalos fellövés előtt.

Kritikusan szennyezett megyék Romániában:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.